Citronová tráva neboli voňatka citronová je statná, vytrvalá tropická tráva z čeledi lipnicovitých. Kupodivu se dá pěstovat i v našich podmínkách a její využití je nejen v kuchyni, ale i v kosmetice. Citronová tráva se v kuchyni používá jako vonná bylinka, která ale není na rozdíl od klasického citronu kyselá. Vylepšíte s ní především asijské pokrmy.
Citronová tráva a její použití
Citronová tráva (Cymbopogon citratus) se také jinak nazývá Lemongrass, ačkoliv její botanický název je voňatka citronová. Má výraznou citronovou příchuť a voní po citrusech. Je to vysoká vytrvalá tráva, která je původem z Asie. Všechny druhy citronely tvoří velké trsy tenkých, šedozelených listů, dorůstajících délky přes jeden metr.
Rostlina je zdrojem esenciálních vitaminů a obsahuje také flavonoidy, které působí jako antioxidanty. V širokém měřítku se citronová tráva využívá do kosmetických přípravků, k výrobě parfémů, solí do koupele, esenciálních olejů a podobně.
Používá se nejčastěji čerstvá, ale i sušená nebo zmrazená. Je důležitou součástí asijské kuchyně, zejména thajské, vietnamské a indonéské, kde se citrónová tráva často používá k přípravě různých vývarů, kari a různých druhů omáček. Oblíbená je např. thajská polévka tom yum.
Stonky citronové trávy jsou tvrdé až dřevnaté, proto je nutné je při přípravě pokrmů sekat nebo nadrtit. Také se zpracovávají tak, že se při vaření podobně jako naše naťová zelenina či francouzské bouquet garni svázané se vloží na počátku vaření do pokrmu a před podáváním se vyjmou.
Marinované maso s citrónovou trávou, nudlemi a zeleninou
Postup je sice trochu složitější, ale až se zakousnete do křupavého masa, uznáte, že pracnější příprava se vyplatila. Originální recept se jmenuje Bún bò Nam Bô.
Suroviny:
- maso (krůtí, vepřové, telecí)
- česnek
- citronová tráva
- limetka
- mrkev
- ledový salát
- rybí omáčka
- rostlinný olej
- rýžoví nudle
- koriandr
- máta
- perila
Rýžové nudle si před použitím namočíme. Je nutné, aby byly ve vodě alespoň hodinu a nasákly do sebe dostatek tekutin. Jen tak se budou moci dobře připravit a neslepí se. Povaříme v osolené vodě cca 2 minuty, poté scedíme a propláchneme studenou vodou.
Spodní konce citronové trávy nasekáme nadrobno, a přidáme najemno nasekaný česnek. Do mísy dáme na tenké nudličky nakrájené telecí maso a přidáme citronovou trávu s česnekem. Zakápneme rybí omáčkou (asi 3 lžíce) a necháme krátkou chvíli marinovat.
Ledový salát nakrájíme na nudličky, mrkev oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky. Přendáme do mísy, přidáme nahrubo nasekaný koriandr a hrst nasekaných piniových oříšků.
Rozehřejeme pánev a zprudka v ní na oleji opečeme namarinované maso z obou stran, stačí 2–3 minuty.
V rendlíku si připravíme omáčku z horké vody, rýžového octa, rybí omáčky, limetkové šťávy, cukru a nasekaného česneku s chilli papričkou.
Pokrm servírujeme do hluboké misky - na dno porci nudlí, které překryjeme porcí masa, na něj vyskládám vedle sebe mrkev, mungo klíčky, ledový salát, bylinky, arašídy a cibulku. Přelijeme teplou omáčkou a ihned podáváme.
Zdroj informací: Receptář prima nápadů, pořad Beze ztrát, abecedazahrady.dama.cz, Fiskars
Publikováno: 12. 7. 2024, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová