V našich kuchyních jsme si zvykli používat spoustu dříve neznámých ingrediencí – například česnekové pesto, vyrobené z medvědího česneku. Ten se stal oblíbenou a velmi zdravou sezónní pochoutkou, a proto není od věci z něj na jaře, kdy roste, připravit pochutiny, které lze po zbytek roku uchovat v chladničce.
Co připravit z česnekového pesta
Medvědí česnek dnes už asi není nutné představovat. Víme, že se jedná o velmi ranou bylinu (Allium ursinum), která se vyskytuje ve volné přírodě brzy zjara, a je charakteristická svou pronikavou česnekovou vůní. Ta nás také spolehlivě zavede k těm správným rostlinám, pokud je chceme v lese nebo na louce sbírat. Tmavě zelené ploché listy se dají zaměnit za listy ocúnu nebo konvalinky, proto je na místě se vždy ujistit, že nasbírané listy jsou skutečně jedlé a jedná se o medvědí česnek. Z listů se nejčastěji připravuje česnekové pesto. Kromě pesta se pak dá vyrobit i česnekový olej nebo různé emulze.
Jak vyrobit česnekové pesto?
Omyté a osušené listy medvědího česneku si překrájíme na menší kousky, aby se daly snáze mixovat. Dále budeme potřebovat:
- slunečnicová semínka
- tvrdý sýr (parmazán nebo pecorino)
- olej
- sůl a pepř
Jednotlivé suroviny vkládáme do mixéru v poměru: 4 díly medvědího česneku, 3 díly oleje, 2 díly semínek ze slunečnice a 1 díl tvrdého sýra. Sůl a pepř přidáme podle chuti. Všechno důkladně rozmixujeme, lze použít i ponorný mixér. Česnekové pesto se nepasíruje, pouze se přelije do uzavíratelné nádoby a uloží do chladu.
Česnekové pesto můžeme uchovat i na delší dobu v mrazáku nebo jej zavařit do sklenic s uzávěrem jako okurky (samozřejmě bez nálevu). Využití pesta z medvědího česneku je vlastně jen na naší fantazii. V podstatě se dá říci, že česnekové pesto je použitelné téměř do všech slaných pokrmů – do polévek, k masu, k bramborám, na zapečené těstoviny, do rizota nebo ke grilovačce. Úplně nejjednodušeji se dá česnekové pesto namazat na chléb s máslem nebo na čerstvou topinku.
Velmi chutné bude česnekové pesto ve vývaru, který svou výraznou chutí a vůní oživí a rozhodně vylepší. Spousta tradičních jídel italské kuchyně se bez pesta neobejde vůbec.
Další variantou, jak uchovat medvědí česnek, je nakládání do oleje. Pečlivě omyté a dokonale suché listy medvědího česneku nasekáme pomocí ostrého nerezového či keramického nože. Poté už stačí jen vložit nakrájené listy do připravené sklenice tak, aby mezi vrstvami nezůstal žádný vzduch. Napěchovaný medvědí česnek poté přeléváme kvalitním rostlinným olejem po vrstvách – tedy vrstva medvědího česneku, vrstva oleje, a takto pokračujeme, dokud není sklenice plná.
Zdroj informací: pořad Zahradník po ruce, receptypanicuby.cz
Publikováno: 28. 6. 2024, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová