Češi jsou nadšenci do grilování. Podle některých statistik se v sezoně téměř každá třetí česká zahrada, terasa nebo balkon pravidelně proměňuje na gril spot. Ale méně je někdy více. I když grilujeme rádi a s vášní, odborníci upozorňují, že to často děláme špatně. Jak tedy grill a BBQ využít na maximum a nezkazit maso a zeleninu chybnou přípravou?
Asi nikoho nepřekvapí, že národ chatařů a chalupářů je zároveň bláznem do grilování. Pravidelně griluje celých 81 % Čechů. Ale ruku na srdce, co nejčastěji vidíme na roštech? Klobásky, špekáčky, v oleji naložené vepřové a kuřecí maso nebo připálenou zeleninu. A to je škoda. Příprava na grilu totiž v sobě skrývá obrovský potenciál, který normální kuchyně nikdy nenabídne. Zapomeňte na chvíli na krkovici a hermelín, zkuste grill využít k přípravě perfektního trhaného hovězího, zeleniny nebo třeba květákového steaku.
Spěchej pomalu. Hlavně na trhané hovězí
Největším hříchem, jehož se většina z nás dopouští, je netrpělivost. Šup rychle zprudka hodit maso na gril, pak na tácek a je hotovo. Ale trpělivost přináší nejen růže, ale i dokonalé hovězí! Připravte si tentokrát trhaný hovězí burger podle šéfkuchaře, lektora a porotce v kulinářské soutěži Marka Fichtnera.
Jak na to? Maso namasírujte olejem, osolte, opepřete a zprudka opečte na grilu ze všech stran. Nejlepší je hovězí krk nebo hovězí hrudí pro vyvážený poměr tučného a libového. Poté maso zabalte do alobalu a potřete znovu olejem, aby zůstalo pěkně šťavnaté, a nechte ho hezky odpočívat zhruba pět hodin na mírném ohni. Mezi tím se můžete věnovat svým oblíbeným činnostem, věřte, že čekání se vyplatí! Upečené hovězí pak natrhejte a smíchejte s kouřovou chutí BBQ omáčky a s výraznou chutí kremžské hořčice díky kterým bude maso chutnat jak z pravého amerického bistra.
Tip:
Staňte se „grill masterem“ s BBQ boxem
Jste už přejedení suchých kuřecích prsou a klobásek s hořčicí? Vyzkoušejte grilovací sadu omáček a pozvedněte vaše grilování na vyšší úroveň – snadno, rychle a bez zbytečné námahy. Voňavá čimičury omáčka z čerstvých bylinek, jejíž chuť vás přenese až do samotné Argentiny, výborně doplní grilovanou rybu nebo červené maso. Tu pravou kouřovou vůni a chuť jako z amerických bister zase vykouzlí vymazlená BBQ omáčka, která se skvěle hodí na marinování masa, ale stejně dobře poslouží i jako dip.
Pikantní chipotle omáčka dodá tu správnou jiskru hlavně rostlinným pochoutkám jako je grilované tofu či zelenina a samozřejmě nechybí ani klasika všech klasik – hořčice a kečup, poctivě ručně vyrobené s nefalšovanou chutí. Ať už pořádáte letní grillparty, nebo na ni přicházíte jako host, jistě uděláte dojem.
Steak může být i z květáku
Bezmasé varianty jsou často fádní – zelenina, grilovaný hermelín… Ale skvělý steak lze připravit i z květáku. Nevěříte? Hlávku květáku nakrájejte na tlusté proužky podobné steaku, potřete olivovým olejem z obou stran, osolte opepřete a dejte na gril. Pro skvělou pikantní kouřovou chuť přidejte čipotle omáčku. Chipotle jsou uzené chalapeños paparičky, které steak, nejen ten z květáku, pořádně rozpálí.
A jak na grilovanou zeleninu, aby nenudila nebo nebyla připálená? Kombinace padrone papriček, lilku a cukety je sázka na jistotu a hitem letošní sezóny. Rozložte je na rozpálený gril a z obou stran nechte opékat asi 3–5 minut. Ale pozor: vůbec s ní po tu dobu nehýbejte, jen tak bude zelenina krásně křupavá, a zároveň dokonale ogrilovaná.
Tak hurá ke grilům!
Zdroj informací: FARMA ŽIVINA s.r.o.
Publikováno: 15. 6. 2024, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce