reklama

Co připravit z vlastnoručně vypěstovaných topinamburů?

Hlavní předností topinamburu je, že zásobní látkou jeho hlíz není škrob jako v případě brambor. Hlízy topinamburů obsahují inulin. Rostlina se velmi podobá slunečnici, a stejně jako ona se otáčí za sluncem. Topinambury jsou v kuchyni všestranně použitelné a můžete s nimi nakládat stejně jako s bramborami.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Recepty z topinamburů

Topinambur hlíznatý (Helianthus tuberosus L.) dosahuje výšky až tři metry. Hlízy topinamburů mají podlouhlý nepravidelný tvar s četnými hrbolky, bývají barvy bílé, žluté, růžové nebo červené. Topinambury lze v kuchyni připravit na mnoho způsobů. Recepty z topinamburů jsou v mnoha variantách.

Na rozdíl od brambor se topinambury špatně skladují. Jejich výhodou ale je, že jsou mrazuvzdorné, proto je není nutné sklízet najednou. Můžete si je klidně nechat na záhonu a sklízet jen malé množství na oběd. Pokud je už potřebujete sklidit všechny najednou, skladujte je zasypané zeminou nebo pískem, případně uložené v plastovém pytli, který ale musí zůstat otevřený, aby se hlízy nezapařily a nezplesnivěly.

Hlízy topinamburů obsahují asi 80 % vody, inulin, bílkoviny a tuky. Vysoký podíl vlákniny, esenciální aminokyseliny, vitaminy (A, B, C, D), celou řadu organických kyselin, enzymů, stopových prvků i minerálních látek – draslík, vápník, hořčík a fosfor.

Polévka z topinamburů

Co budete potřebovat:

  • 5 středně velkých topinamburů
  • cibuli
  • mrkev
  • petržel
  • celer
  • olej
  • česnek
  • sůl a pepř
  • pažitku nebo petržel

Postup:

Cibulku nasekejte najemno a osmažte na oleji. Přidejte nastrouhanou kořenovou zeleninu a na kostky pokrájené topinambury. Vše zalijte vodou a vařte doměkka. Dochuťte prolisovaným česnekem. Osolte, opepřete, rozmixujte a na talíři zdobte nasekanou natí.

Topinamburová krémová polévka
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Topinamburová krémová polévka

Opečené topinambury s růžičkovou kapustou

Co budete potřebovat:

  • několik topinamburů
  • přepuštěné máslo
  • růžičkovou kapustu
  • sůl a pepř
  • šalotku
  • ořechy
  • bílé víno
  • bylinky
  • medvědí česnek

Postup:

Hlízy topinamburů dejte opéci na přepuštěné máslo. Hodí se jako příloha nejen k masu na jakýkoliv tepelný způsob opracování i jako základ pro čistě vegetariánské pokrmy. K opékaným hlízám přidejte několik kapustiček a opečte je. Osolte a lehce opepřete. V závěru přidejte pár lístků medvědího česneku.

Omáčka: Z vařených topinamburů, bílého vína, sekaných ořechů a šalotky s bylinkami umixujte hladkou omáčku. Nebojte se omáčku několikrát propasírovat přes jemné sítko. Topinambury omáčku přirozeně zahustí díky obsahu škrobu. Omáčku můžete servírovat přímo, nebo ji naplňte do šlehačkové lahve a nastříkejte ji na talíř napěněnou jako espumu. Dochutit můžete nastrouhaným čerstvým citronem. Opečené topinambury s kapustičkami klaďte přímo do omáčky.

Opečené topinambury s kapustičkami a omáčkou
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Opečené topinambury s kapustičkami a omáčkou

Tip redakce:

Nakrájejte hlízy topinamburů na tenké plátky a usušte je v troubě nebo v sušičce. Díky tomu máte luxusní chipsy k večerní televizi.

Topinamburové chipsy
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Topinamburové chipsy

Hlízy topinamburů dokážou nahradit brambory, chutnají ale trochu jinak. Jsou nasládlé a jemně oříškové. Topinambury se konzumují jak syrové, tak vařené, bez slupky i se slupkou.

Zdroj informací: pořad Zahradník po ruce, realnavyziva.cz, abecedazahrady.dama.cz

Publikováno: 13. 6. 2024, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová