Hlavní předností topinamburu je, že zásobní látkou jeho hlíz není škrob jako v případě brambor. Hlízy topinamburů obsahují inulin. Rostlina se velmi podobá slunečnici, a stejně jako ona se otáčí za sluncem. Topinambury jsou v kuchyni všestranně použitelné a můžete s nimi nakládat stejně jako s bramborami.
Recepty z topinamburů
Topinambur hlíznatý (Helianthus tuberosus L.) dosahuje výšky až tři metry. Hlízy topinamburů mají podlouhlý nepravidelný tvar s četnými hrbolky, bývají barvy bílé, žluté, růžové nebo červené. Topinambury lze v kuchyni připravit na mnoho způsobů. Recepty z topinamburů jsou v mnoha variantách.
Na rozdíl od brambor se topinambury špatně skladují. Jejich výhodou ale je, že jsou mrazuvzdorné, proto je není nutné sklízet najednou. Můžete si je klidně nechat na záhonu a sklízet jen malé množství na oběd. Pokud je už potřebujete sklidit všechny najednou, skladujte je zasypané zeminou nebo pískem, případně uložené v plastovém pytli, který ale musí zůstat otevřený, aby se hlízy nezapařily a nezplesnivěly.
Hlízy topinamburů obsahují asi 80 % vody, inulin, bílkoviny a tuky. Vysoký podíl vlákniny, esenciální aminokyseliny, vitaminy (A, B, C, D), celou řadu organických kyselin, enzymů, stopových prvků i minerálních látek – draslík, vápník, hořčík a fosfor.
Polévka z topinamburů
Co budete potřebovat:
- 5 středně velkých topinamburů
- cibuli
- mrkev
- petržel
- celer
- olej
- česnek
- sůl a pepř
- pažitku nebo petržel
Postup:
Cibulku nasekejte najemno a osmažte na oleji. Přidejte nastrouhanou kořenovou zeleninu a na kostky pokrájené topinambury. Vše zalijte vodou a vařte doměkka. Dochuťte prolisovaným česnekem. Osolte, opepřete, rozmixujte a na talíři zdobte nasekanou natí.
Opečené topinambury s růžičkovou kapustou
Co budete potřebovat:
- několik topinamburů
- přepuštěné máslo
- růžičkovou kapustu
- sůl a pepř
- šalotku
- ořechy
- bílé víno
- bylinky
- medvědí česnek
Postup:
Hlízy topinamburů dejte opéci na přepuštěné máslo. Hodí se jako příloha nejen k masu na jakýkoliv tepelný způsob opracování i jako základ pro čistě vegetariánské pokrmy. K opékaným hlízám přidejte několik kapustiček a opečte je. Osolte a lehce opepřete. V závěru přidejte pár lístků medvědího česneku.
Omáčka: Z vařených topinamburů, bílého vína, sekaných ořechů a šalotky s bylinkami umixujte hladkou omáčku. Nebojte se omáčku několikrát propasírovat přes jemné sítko. Topinambury omáčku přirozeně zahustí díky obsahu škrobu. Omáčku můžete servírovat přímo, nebo ji naplňte do šlehačkové lahve a nastříkejte ji na talíř napěněnou jako espumu. Dochutit můžete nastrouhaným čerstvým citronem. Opečené topinambury s kapustičkami klaďte přímo do omáčky.
Tip redakce:
Nakrájejte hlízy topinamburů na tenké plátky a usušte je v troubě nebo v sušičce. Díky tomu máte luxusní chipsy k večerní televizi.
Hlízy topinamburů dokážou nahradit brambory, chutnají ale trochu jinak. Jsou nasládlé a jemně oříškové. Topinambury se konzumují jak syrové, tak vařené, bez slupky i se slupkou.
Zdroj informací: pořad Zahradník po ruce, realnavyziva.cz, abecedazahrady.dama.cz
Publikováno: 13. 6. 2024, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová