Koláč s ovocem, kterému se říká úsporný, není vůbec „ošizený“. Chutná skvěle, je raz dva hotový a stane se rychle oblíbenou pochoutkou pro celou rodinu i všechny návštěvy, které dorazí na letní odpolední posezení u kávy.
Co budeme k přípravě úsporného koláče potřebovat:
- ovoce, nejlépe sezónní, a to hned několik druhů
- třtinový cukr
- skořici
- máslo
- ovesné vločky
- plátky mandlí
- máslové sušenky
Aby měl úsporný koláč skutečně lahodnou chuť, využijeme k jeho přípravě několik druhů sezónního ovoce, které dozrává na zahrádce – třeba maliny, rybíz, angrešt, třešně nebo višně. K přípravě úsporného koláče nepotřebujeme mouku, tu nahrazují ovesné vločky.
Chutná na všechny způsoby
S přípravou začneme vymazáním koláčové formy, do které nasypeme všechno ovoce, které lehce prosypeme třtinovým cukrem.
Potom si připravíme netradiční drobenku, k jejíž výrobě využijeme ovesné vločky a rozdrcené máslové sušenky. Do této směsi zapracujeme máslo a nakonec přidáme mandlové lupínky. Hotovou drobenku nasypeme na ovoce ve formě a dáme péci do trouby, a to asi na půl hodiny při teplotě 180 °C.
Úsporný koláč je vynikající teplý, čerstvě vytažený z trouby, ale také vychlazený jako osvěžující letní dezert – třeba s vanilkovou zmrzlinou nebo zakysanou smetanou.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 20. 6. 2024, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová