reklama

Cuketová pizza: Zdravá alternativa pro milovníky italské kuchyně

Z cuket se dá připravit kde co. Chutnají naslano i nasladko a používají se nejen jako přídavky do masových směsí, do těstovin nebo s bramborami a zeleninou, ale i jako samostatné pokrmy na deset tisíc způsobů. Pokud jste příznivci pokrmů z cukety, váš jídelníček může obohatit cuketová pizza. Kromě šunky a sýra si můžete pizzu ozdobit vším, co máte rádi, a troufáme si tvrdit, že bude výborně chutnat i s pověstným milovaným i proklínaným ananasem.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Cuketová pizza je vhodná i pro diabetiky

Z cuket se dá připravit skoro všechno. Jsou ideální na smažení, zapékání, grilování i pečení. Připravíte z nich polévku, masovou směs, dokonce i koláče a dezerty. Dají se zavařovat jako okurky. Jsou skvělé smažené na nejrůznější variace a naprosto dokonalé na grilu. Jasně žluté květy cuket jsou rovněž jedlé a připravují se nejčastěji osmažené v těstíčku.

Mladé cukety jsou chutné i syrové – třeba jako součást zeleninových salátů. Protože jsou cukety spíše mdlé chuti, snesou společnost výrazného koření.

Proč tedy nevyzkoušet, jak chutná cuketová pizza. Nepotřebujete do ní mouku, takže bude vhodná i pro dietáře – naopak bude plná vitaminů, draslíku, vápníku i hořčíku.

Co budete potřebovat:

  • 1 středně velkou cuketu
  • sůl
  • grilovací koření
  • bazalku nebo oregano
  • 100 g strouhaného sýra
  • 2 vejce
  • 1 malý rajský protlak
  • 100 g šunky
  • 100 g plátkového sýra
Hotovou pizzu ozdobte třeba čerstvým salátem
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Hotovou pizzu ozdobte třeba čerstvým salátem
Cuketu můžete nastrouhat i se slupkou
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Cuketu můžete nastrouhat i se slupkou

Cuketu omyjte a nastrouhejte i se slupkou na hrubém struhadle do mísy. Prosolte a nechte, aby cuketa pustila vodu.

Z cukety vymačkejte všechnu vodu
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Z cukety vymačkejte všechnu vodu

Už během půl hodiny uvidíte, jak se cuketa koupe ve vodě. Přeneste ji tedy na plátno a všechnu vodu pečlivě vymačkejte.

Strouhanou cuketu podpořte vejcem
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Strouhanou cuketu podpořte vejcem

K vymačkané cuketě přidejte vejce, grilovací koření, oregano nebo sušenou bazalku a nastrouhaný sýr. Výsledem by mělo být tužší a pevnější těsto – asi jako na bramboráky.

Připravená směs by měla mít konzistenci asi jako těsto na bramboráky
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Připravená směs by měla mít konzistenci asi jako těsto na bramboráky

Připravte si plech, vyložte ho pečicím papírem a přeneste na něj cuketové těsto.

Rozetřete směs na plech na nižší placku
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Rozetřete směs na plech na nižší placku

Těsto rozprostřete na 1 cm vysokou placku a dejte do vyhřáté trouby.

Placka se bude péct asi čtvrt hodiny
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Placka se bude péci asi čtvrt hodiny

Pečte dozlatova 15 minut při teplotě 190 °C.

Hotovou placku můžete ihned vylepšit šunkou a sýrem
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Hotovou placku můžete ihned vylepšit šunkou a sýrem

Upečenou placku můžeme rovnou použít, není potřeba, aby vychladla.

Potřete placku protlakem
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Potřete placku protlakem

Celou placku potřete rajským protlakem.

Položte plátkový sýr podle chuti
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Položte plátkový sýr podle chuti

Potom na placku položte plátkový sýr. Nemusí to být samozřejmě jen eidam, ale vhodný je také sýr uzený, niva, gouda, čedar, mozzarella a další druhy.

Šunka a sýr jsou klasika, ale možností máte neomezeně mnoho
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Šunka a sýr jsou klasika, ale možností máte neomezeně mnoho

Nesmí chybět ani šunka. Pokud dáváte přednost anglické slanině, klobáse, nebo uzeniny vůbec nejíte, přizpůsobte cuketovou pizzu své chuti.

Ozdobená cuketová pizza se ještě krátce zapeče
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Ozdobená cuketová pizza se ještě krátce zapeče

Cuketová pizza se zapeče ještě cca 10 minut v troubě. Je nutné ji hlídat, aby se cuketová placka nepřipálila.

Hotovou cuketovou pizzu ozdobte čerstvými lístky polníčku nebo kousky ledového salátu. Takto připravená cuketová pizza se dá jíst teplá jako večeře nebo studená jako odpolední svačina.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: 28. 5. 2024, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová