Už jste kromě tradičního grilovaného masa na sto tisíc způsobů vyzkoušeli i grilované papriky naplněné sýrem? Vřele doporučujeme, je to pochoutka, která je levná, jednoduše se připravuje, a než se na grilu připraví maso, můžete papriky podávat jako teplý předkrm.
Grilované maso a grilované papriky
Češi jsou národem milovníků houbaření, chataření, zlatavého moku, sportu a grilování. Griluje prakticky každý, grilujeme všechno, co se dá sníst v teplé úpravě. Prim hraje maso, ale nezaostávají ani sýry, zelenina, ovoce a na grilu zvládáme připravovat i hotovky a dezerty.
Každá rodina si hýčká své vlastní grilovací recepty, které neprozradí ani po podstoupení tortury, a to už se ani nezmiňujeme o tajných ingrediencích, které se připravují výhradně třetí úplněk v roce o půlnoci na rozcestí ke hřbitovu a suroviny na grilování se platí zlatem, drahými kameny a stádem velbloudů.
Ovšem na druhou stranu – když vidíme, jak se na grilu (který mimochodem pamatuje Šemíka jako hříbě) škvíří krkovička (svatý grál všech grilovaček) potřená marinádou ve správné teplotě, tlaku i rosném bodu, tečou nám sliny už při sledování tohoto osmého divu světa. Grilování zeleniny je pak hotový obřad a třikrát běda tomu, kdo by se ošklíbal nad grilovanými lilky, cuketami, paprikami nebo cibulí! Přitom zrovna grilované papriky jsou dokonalou pochoutkou. Proto pro vás máme recept na grilovanou krkovičku a grilované papriky v lodičkách s třemi druhy sýra.
Suroviny:
- krkovice dle počtu osob
- plnotučná hořčice
- sójová omáčka
- olej
- papriky
- mozzarella
- gouda
- niva
- sůl
- pepř
Nejprve si nakrájíme silnější plátky krkovice a každý plátek naklepeme jako při přípravě řízků. Pokud chceme grilovat odpoledne, vyplatí se maso připravit už ráno, aby mělo čas se "vykoupat" v marinádě.
Naklepané maso osolíme a necháme chvilku odpočinout. Mezitím si připravíme marinádu z hořčice, sójové omáčky a oleje. Maso naložíme do marinády ideálně na 6–8 hodin.
Než se maso namarinuje, přikročíme k přípravě paprikových lodiček se sýrem. Všechny druhy sýra nastrouháme nahrubo.
Nastrouhané druhy sýra smícháme v míse a použijeme na naplnění paprik.
Z alobalu si složíme mističku nebo lodičku. Dno by mělo být pevné, aby se alobal neprotrhl. Oba okraje lodiček stiskneme k sobě.
Do lodiček vložíme rozpůlené a vydlabané papriky. Lze použít papriky bílé, červené, zelené i kapie. Bílé papriky mají ale nejjemnější slupku, proto jsou na grilování nejvhodnější. Při nákupu dáváme pozor, aby papriky nebyly pálivé. Do půlek paprik namačkáme strouhaný sýr.
Namarinovanou krkovičku položíme na spodní rošt co nejblíže k žáru, papriky stačí grilovat výš. Grilujeme cca půl hodiny o teplotě 180–200 °C. Krkovičku můžeme rovněž grilovat na alobalu nebo v pekáčku, aby nám do uhlíků nevykapala šťáva z masa, protože bychom se připravili o velkou dobrotu.
Grilovaná krkovička a grilované papriky s třemi druhy sýra jsou opravdovou lahůdkou. Podáváme s čerstvým chlebem a čerstvou zeleninou.
Podobně také můžeme grilovat i další druhy zeleniny. Ideální jsou cukety, které lze grilovat na obrovské množství způsobů. Na gril ale dáváme také lilky, rajčata, cibuli, kukuřici, a dokonce i houby. A pokud se nemůžeme rozhodnout, čemu dát přednost, připravíme si špízy, kde bude od každého něco.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hušky
Publikováno: 22. 5. 2024, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová