Vaječná inspirace přijde po Velikonocích zvláště vhod, protože lednice je plná vykoledovaných vajíček a tradiční pomazánky a saláty už nechtějí ani nejvděčnější strávníci. Máme pro vás pár tipů na dobroty pro mlsné jazýčky.
Nudu z kuchyně vyžene vaječná inspirace
Správně uskladněná vařená vajíčka vydrží až deset dní, takže vaječná inspirace má svůj čas a nemusíte se vejci přecpat hned dva dny po koledě. Umístěte je špičkou dolů na suché a chladnější místo bez přímého slunečního svitu, kde je stabilní teplota mezi 5 až 18 °C. A pak už můžete začít vymýšlet, co z nich v kuchyni vykouzlíte.
Zapomeňte na nejrůznější pomazánky a saláty, stejně jako na vejce natvrdo přidaná do koprové omáčky: to všechno je už opravdu trochu nuda. Mnohem zajímavěji zní tradiční česká kulajda nebo plněná vejce, z nichž můžete připravit svým potomkům roztomilé muchomůrky. Ale ruku na srdce, stále to není ta správná vaječná inspirace…
S masem chutnají nejlépe
Vynikající jsou třeba taková „pštrosí vejce“. K jejich výrobě budete potřebovat následující suroviny:
- 8 vajec uvařených natvrdo
- 1 kg mletého masa
- 2 syrová vejce
- 50 g strouhanky
- 1 cibuli
- papriku, majoránku, pepř a sůl
Jemně nasekanou cibuli smíchejte s masem, syrovými vajíčky, přidejte koření, případně zahustěte strouhankou. Uvařená vejce obalte hotovou směsí a pak ještě ve strouhance. Potom už jenom nahřejte troubu na 200 °C, obalená vajíčka naskládejte do pekáčku a pečte je asi 40 minut. Jako příloha se k této dobrotě hodí například šťouchané brambory.
Je libo netradiční roládku?
Pokud máte více času a chuti ke kuchtění, vyzkoušejte vynikající masovou roládu. K její výrobě si připravte následující ingredience:
- 4 vejce uvařená natvrdo
- ½ kg mletého masa
- ¼ kg mraženého špenátu
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 syrové vejce
- 1 červenou papriku
- pórek
- pepř a sůl
Rozmrazený špenát orestujte na česneku a olivovém oleji. Mleté maso smíchejte s čerstvým vajíčkem a pepřem a solí. Listy pórku krátce převařte, pak rozprostřete na potravinářskou fólii a na ně rozetřete mleté maso. Na ně položte rozpůlená vařená vajíčka, špenátovou směs a pokrájenou červenou papriku.
Pomocí fólie roládu stočte a dejte ji asi na hodinu vařit v parní lázni na napařovací vložce v hrnci. Podávejte s vařenými brambory posypanými třeba jemně nasekanou jarní pažitkou.
S vaječnou inspirací vykouzlíte výbornou polévku
A vaječná inspirace nabízí i neokoukané řešení i pro milovníky polévky, protože ta se zeleninou a rozmačkanými žloutky je opravdu báječná. Směs kořenové zeleniny nejdříve orestujte na rozehřátém másle a pak zalijte vývarem nebo bujónem rozmíchaným v 1,5 litru vody.
Do vroucího základu pomocí lisu na česnek prolisujte uvařené žloutky z 5–6 vajec, nechte krátce povařit a dochuťte solí a pepřem. Hotovou polévku servírujte s nadrobno nasekanými bílky a najemno posekanými bylinkami. Skuteční labužníci ji mohou vylepšit ještě trochou kvalitního strouhaného sýra.
Zdroj informací: www.svetcestovatele.cz, www.milujivelikonoce.cz
Publikováno: 5. 4. 2024, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová