Tvrdý chleba patří k těm nejvíce vyhazovaným potravinám vůbec. Vyhazuje ho totiž až 40 % Čechů. Je to velká škoda, protože se dá ještě ve většině případů využít. Kromě strouhanky, topinek, chlebové polévky a chleba ve vajíčku vás ale nic nenapadá? Máme pro vás tipy, co ještě můžete s tvrdým chlebem udělat. Třeba vás zaujmou.
Tvrdý chleba má stále své využití
Tvrdý chleba se špetkou fantazie a kreativity můžete stále ještě proměnit ve velmi chutnou pochoutku. Existuje totiž jednoduchý trik, jak z něj udělat opět čerstvý a křupavý chléb. Je to skutečně jednoduché. Stačí nejprve předehřát troubu na 210 a opláchnout chléb pod tekoucí vodou. Pozor, nemáchat, jen několik vteřin! Takto připravený chleba vložte na rošt do rozpálené trouby. Pak si jen pohlídejte, abyste ho pekli do té chvíle (asi 15–20 minut), dokud nemá křupavou a suchou kůrku. Z trouby vyndáte chléb, který vypadá jako právě upečený.
Když jsme u toho rozpékání, milujete Itálii?
Pokud ano, tvrdý chleba použijte na výrobu jedné výborné dobroty. Bruschetta je pochoutka vyrobená z pečiva, které je pokryto bazalkovým pestem, mozzarellou a drcenými rajčaty. Ano, obvykle se připravuje z čerstvého pečiva, ale jde to i se starým chlebem. Po upečení nepoznáte rozdíl.
Inspiraci pro zpracování tvrdého chleba můžete hledat i jinde
Tvrdý chleba je ve skutečnosti možné použít k přípravě mnoha pokrmů. Hodí se do salátů, polévek, k zahušťování i do nádivek. Mimo jiné můžete starý chleba použít také třeba do teriny, což je pro změnu francouzská pochoutka, na jejíž výrobu stačí, když starý chleba večer namočíte do mléka, ráno potom k němu přidáte vajíčka a spoustu zeleniny. Pak už stačí jen osolit a dát péct do trouby. Po chvíli pečení je lahůdka hotová.
Starý chleba můžete použít i na výrobu nového
Postup výroby nového chleba z toho starého není žádnou novinkou. Jde spíše o starý zvyk, který používali kdysi v domácnostech a na který se v době hojnosti a nízkých cen mouk zapomnělo. Pokud si tedy pečete domácí chleba, můžete k tomu použít cca 5 % až 10 % (z celkového množství mouky) jemně umletého starého chleba. Samozřejmě si množství můžete sami upravit podle toho, co vám bude vyhovovat.
Víte, že ze starého chleba si můžete vyrobit i zajímavý nápoj?
Bez tvrdého prošlého žitného nebo celozrnného pečiva by dokonce tento nápoj nemohl existovat. Tento nápoj není u nás příliš známý, ale u našich sousedů na něj nedají dopustit. Říká se mu kvas. Pokud tedy máte tvrdý chléb v chlebníku a nebojíte se zkoušet nové věci, možná nastala ta pravá chvíle, abyste ho vyzkoušeli. Kvas vzniká lihovým kyselým kvašením žitného nebo celozrnného chleba, kdy se k němu přidává droždí, cukr a rozinky. Díky fermentačnímu procesu je tento nápoj velmi osvěžující a jeho obsah alkoholu se pohybuje někde mezi 0,7–2,2 %. Kvas umí uhasit žízeň a zároveň vás může překvapit, že také pozitivně působí i na vaši imunitu, metabolismus a střeva.
Když ne v kuchyni, tak na zahradě
Pokud tvrdý chleba nezužitkujete v kuchyni, můžete ho použít na zahradě. Může jít totiž o skvělé hnojivo, které stimuluje růst rostlin, zvyšuje odolnost vůči chorobám, zlepšuje chuť plodů i stav kořenového systému, který posiluje. Hnojivo vyrobené z tvrdého chleba obsahuje mangan, draslík, zinek, fosfor, dusík, sodík a železo. Sacharidy v něm jsou skvělou potravou pro bakterie a některé houby, které rostliny preferují. Ocení ho především rajčata, papriky a okurky. Použít ho můžete také na mrkev, lilek, jahody a melouny. Hnojivo vyrobíte z 50 g neplesnivého tvrdého chleba, který vložíte do 1 l převařené vody. Vše dejte do nádoby, kterou důkladně uzavřete a dejte na chladné místo, kde by měla odpočívat do druhého dne. Druhý den nádobou protřepejte a přeceďte přes plátno nebo jemný cedník. Nepoužité hnojivo vraťte do lednice, kde vydrží ještě dalších 5 dní.
A co když chleba zplesniví?
Plesnivý chléb rozhodně nejezte. Už se nehodí ani pro jinou upcyklaci. Popravdě se nehodí dokonce ani ke krmení hospodářských zvířat. Avšak pokud máte zahrádku, ani ten nemusíte vyhazovat, můžete ho totiž dát kompost.
Zdroj informací: fabfitfun.com, finedininglovers.com, npr.org
Publikováno: 18. 3. 2024, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová