Tenhle moučník je takřka národní klasika a taková bábovka bez lepku je nejen vynikající, ale ještě si na ní mohou pochutnat i ti, kteří trpí celiakií nebo alergií na pšenici a další „lepkové“ obilniny.
Bábovka bez lepku je jednoduchá
K přípravě bábovky bez lepku nepotřebujeme žádné nákladné ingredience, a navíc patří k těm moučníkům, které jsou rychle hotové. Místo klasické mouky tak nemusíme shánět cenově náročnější bezlepkovou mouku, protože tu nahradíme obyčejným pudinkem.
Co budeme potřebovat:
- 1,5 dcl oleje
- 2 dcl krystalového cukru
- ½ kypřicího prášku
- 3 pudinky jakékoliv příchutě
- 5 vajec
- kakao (pokud budeme dělat mramorovou bábovku)
Začneme tím, že u vajíček oddělíme žloutky a bílky – z nichž později ušleháme sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme olej a prášek do pečiva, který lze nahradit i jedlou sodou, pak vsypeme všechny tři pudinkové prášky. Nakonec pomalu vmícháme našlehané bílky.
Mramorová jak od babičky
A pokud chceme mramorovou bábovku, oddělíme půlku těsta, tu smícháme s kakaem, nejlépe pravým holandským, které má krásnou barvu a výraznou kakaovou chuť.
Do bábovkové formy nejdříve nalijeme světlé těsto, na něj pak těsto tmavé. To pak opatrně špejlí vmícháme do bílého podkladu tak, aby se udělalo pěkné „mramorování“. V troubě pečeme asi 45 až 50 minut nejdříve na 180 º C, a když bábovka vyběhne, tak troubu ztlumíme na 170 º C. To, že je bábovka bez lepku hotová, poznáme pomocí osvědčeného triku se špejlí, kterou opatrně zjišťujeme, že už je moučník skutečně upečen.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 24. 2. 2024, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová