reklama

Jste alergičtí na lepek? Zkuste tuto bábovku z pudinku!

Tenhle moučník je takřka národní klasika a taková bábovka bez lepku je nejen vynikající, ale ještě si na ní mohou pochutnat i ti, kteří trpí celiakií nebo alergií na pšenici a další „lepkové“ obilniny.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Bábovka bez lepku je jednoduchá

K přípravě bábovky bez lepku nepotřebujeme žádné nákladné ingredience, a navíc patří k těm moučníkům, které jsou rychle hotové. Místo klasické mouky tak nemusíme shánět cenově náročnější bezlepkovou mouku, protože tu nahradíme obyčejným pudinkem.

Co budeme potřebovat:

  • 1,5 dcl oleje
  • 2 dcl krystalového cukru
  • ½ kypřicího prášku
  • 3 pudinky jakékoliv příchutě
  • 5 vajec
  • kakao (pokud budeme dělat mramorovou bábovku)

Začneme tím, že u vajíček oddělíme žloutky a bílky – z nichž později ušleháme sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme olej a prášek do pečiva, který lze nahradit i jedlou sodou, pak vsypeme všechny tři pudinkové prášky. Nakonec pomalu vmícháme našlehané bílky.

Mramorová jak od babičky

A pokud chceme mramorovou bábovku, oddělíme půlku těsta, tu smícháme s kakaem, nejlépe pravým holandským, které má krásnou barvu a výraznou kakaovou chuť.

Do formy postupně vlijeme světlou a kakaovou část těsta
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Do formy postupně vlijeme světlou a kakaovou část těsta

Do bábovkové formy nejdříve nalijeme světlé těsto, na něj pak těsto tmavé. To pak opatrně špejlí vmícháme do bílého podkladu tak, aby se udělalo pěkné „mramorování“. V troubě pečeme asi 45 až 50 minut nejdříve na 180 º C, a když bábovka vyběhne, tak troubu ztlumíme na 170 º C. To, že je bábovka bez lepku hotová, poznáme pomocí osvědčeného triku se špejlí, kterou opatrně zjišťujeme, že už je moučník skutečně upečen.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: 24. 2. 2024, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová