reklama

Upečte si domácí rohlíky, po kterých se zapráší

Pro všechny jde o naprosto obvyklé a běžné pečivo, vy si můžete upéct svoje vlastní – zkuste recept na domácí rohlíky. Obyčejné i ty celozrnné – můžete mít čerstvé rohlíky kdykoli po ruce a vychutnávat si čerstvé pečivo. Tak hurá do kuchyně!

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Recept na domácí rohlíky dá vzniknout chutnému pečivu (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Proč vyzkoušet recept na domácí rohlíky?

Pokud vás láká zkoušet péct svoje vlastní pečivo, musíte vyzkoušet i recept na domácí rohlíky. Jednoduché kynuté těsto zvládnete snadno, a pokud trpělivě počkáte, než řádně a několikrát vykyne, budete si pochutnávat na výborném domácím pečivu.

Recept na domácí rohlíky:

Na domácí rohlíky budete potřebovat:

  • 6 g instantních kvasnic
  • 280 g vlažné vody
  • 11 g soli
  • 500 g hladké pšeničné mouky
  • 60 g změklého sádla

Těsto na domácí rohlíky můžete zpracovat v ruce, rychlejší to ale bude pomocí robota, použijte přitom hnětací hák. Do mísy dejte mouku, sůl a instantní kvasnice. Obsah mísy promíchejte a přidejte vodu a sádlo. Následně pusťte robota na nejnižší otáčky na 1 minutu. Potom otáčky zvyšte na střední rychlost a nechte běžet dalších 10 minut. Hotové těsto poznáte tak, že bude nelepivé – tedy oddělí se zcela od mísy a bude hladké.

Těsto uhněťte rukama nebo použijte robota
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Těsto uhněťte rukama nebo použijte robota

Pracovní desku si posypte moukou, těsto na ni vyklopte a rukama ho ještě prohněťte. Mísu, ve které jste zpracovávali těsto, vymažte trochou oleje a vraťte do něj těsto zpátky. Mísu přikryjte fólií a nechte kynout cca 90 minut. Objem těsta by se měl za tu dobu zdvojnásobit. Opět vyklopte vykynuté těsto na pomoučenou pracovní desku. Z těsta oddělujte díly po 75 gramech a vyformujte do tvaru menšího bochánku. Bochánky zakryjte a nechte ještě10 minut kynout.

Pak už jen stačí bochánky vytvarovat do tvaru rohlíku. Rozválejte každý kus, roztáhněte horní polovinu těsta od sebe a následně vyválejte dolní polovinu na levou a pravou stranu, aby vznikl přibližně tvar protáhlého trojúhelníku. Rohlík pak stočte od nejširšího konce směrem ke špičce. Poté těsto vyválejte na ploše a tlakem dlaní jej rovnoměrně rozprostřete do stran, až bude mít délku 15 až 18 cm.

Z těsta vytvořte bochánky
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Z těsta vytvořte bochánky

Rohlíky rozložte na plech a jemně je postříkejte vodou z rozprašovače. V tomto okamžiku můžete rohlíky také posypat mákem. Přikryjte je a nechte kynout přibližně 20 až 25 minut. Vykynuté rohlíky vložte do trouby vyhřáté na 230 °C. Při vkládání do trouby vytvořte páru několika stříkanci na dno trouby z rozprašovače a rychle dvířka zavřete. Můžete to zopakovat ještě po půl minutě. Rohlíky pečte do zlatavé barvy, bude to trvat asi 10 minut. Po upečení přesuňte rohlíky na mřížku a nechte nezakryté vychladnout.

Zkuste také domácí celozrnné rohlíky

Na další recept, který obsahuje celozrnnou žitnou mouku, budete potřebovat:

  • 360 g hladké mouky
  • 60 g sádla
  • 20 g čerstvého droždí
  • 90 g žitné celozrnné mouky
  • 1 lžičku cukru
  • 150 ml vody
  • 150 ml perlivé vody
  • sůl

Smíchejte 50 g hladké mouky, cukr, droždí a trochu vody. Nechte vzejít kvásek, potrvá to asi 15 minut. Do kvásku následně přidejte zbytek mouky a perlivou vodu. Jakmile se vše hezky spojí, přidejte sádlo a sůl. Suroviny hněťte alespoň 5 minut, dokud nevznikne hladké těsto. Potom nechte vykynout alespoň do dvojnásobného objemu. Tento proces potrvá zhruba 40–60 minut.

I celozrnné domácí rohlíky vám budou chutnat
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
I celozrnné domácí rohlíky vám budou chutnat

Po vykynutí těsto rozdělte na stejné díly, můžete si pomoci váhou. Vyválejte každý kus těsta do tvaru trojúhelníku a srolujte ho od širší části směrem ke špičce tak, aby vznikl rohlík. Při tvarování můžete těsto lehce podsypat moukou, jelikož má trochu tekutou konzistenci, a tak mu troška mouky navíc neublíží.

Vytvarované rohlíky nechte ještě 30 minut kynout. Chvíli předtím, než rohlíky dokynou, si předehřejte troubu na 180 °C. Než rohlíky vložíte do trouby, můžete je potřít trochou mléka, aby získaly matný vzhled. Zároveň rohlíky posypejte kmínem či mákem a pečte dozlatova.

Zdroj informací: cuketka.cz, sweetflow.cz

Publikováno: 16. 2. 2024, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová