Šťávové očisty jsou skvělým způsobem, jak znovu nastartovat tělo a dát trávicímu systému pauzu – zvlášť po Vánocích. Věděli jste, že ze šťávy, získané odšťavňováním, dokáže vaše tělo přijmout víc živin, než kdybyste ovoce či zeleninu snědli celé? Očista organismu pomocí čerstvých šťáv proto může být tím nejlepším způsobem, jak si zlepšit zdraví a navodit pohodu v novém roce.
Je očista šťávami skutečně zdravá?
Ideální je zpracovávat organické ovoce a zeleninu, které není zatížené škodlivými látkami a je tou nejlepší cestou, jak tělu dodat denní dávku vitaminů a minerálů. A je tu ještě jedno kouzlo: pitím čerstvých šťáv se velké množství nutričně hodnotných látek, vitaminů, minerálů i enzymů vstřebá do těla rychleji.
Zařazením organických šťáv do jídelníčku rychle zvýšíte energetickou hladinu svého těla bez zatížení trávicího systému. A to je přesně to, co vaše tělo potřebuje, aby zůstalo svěží, plné energie a zdravé. Když vydržíte, zbavíte se i nahromaděných toxinů a omezíte touhu po jídle – a tak možná i zhubnete.
Jak provést šťávovou očistu?
Není to vůbec složité. Ideální cestou pro zimní detox, který dodá tělu hodnotné živiny, je třídenní očista šťávami. Nakupte si sezónní čerstvé ovoce a zeleninu – například jablka, celer, mrkev, pomeranče, kapustu, řepu, okurky a cokoli jiného, co máte rádi a chcete odšťavňovat. K tomu ale budete potřebovat pomocníka.
Jaký odšťavňovač si pořídit?
Než začnete s výběrem vhodného odšťavňovače, měli byste vědět, že jsou dva základní typy: odstředivý a šnekový. Odstředivý odšťavňovač je velmi rychlý; pracuje pomocí nožů tak, že rozruší buněčné stěny, aby z nich uvolnil šťávu. Vyvíjí však teplo, které neprospívá vitaminům. Naproti tomu šnekový odšťavňovač potřebuje svůj čas. Pracuje ale ohleduplněji k plodům, které nezahřívá; nutriční hodnota nápoje je proto vyšší a i chuť získaného nápoje lahodnější a jemnější.
Principem je pomalé lisování ovoce a zeleniny pomocí speciální spirálové sestavy zvané šnek, a to bez tření a zahřívání. Ve šťávě proto zůstanou cenné vitaminy, minerály i enzymy, zachová si i svěží a přirozenou barvu. Úroveň extrakce je až 90 %. Navíc tím, že nedochází k míchání šťáv se vzduchem, nedochází k nežádoucí oxidaci nebo tvorbě pěny. Šťáva proto déle vydrží a je možné si ji připravit i do zásoby – i když je nejlepší si ji vychutnat okamžitě, kdy je obsah vitaminů nejvyšší. Extra velká plnicí trubice o průměru 75 mm pojme velké kusy ovoce; většinu plodů proto nebudete muset ani krájet na menší části v případě, že by se nějaký kousek zasekl, stačí použít zpětný chod.
Teď už tedy žádné výmluvy – chutnou a zdravou šťávu nebo hustší pyré se spoustou vlákniny a dalších hodnotných látek si můžete dopřát opravdu snadno a rychle stiskem jednoho tlačítka. A ani čištění nezabere žádný čas – odšťavňovač stačí po použití rozebrat a všechny díly jen omýt pod vlažnou vodou. Sítko by se mělo čistit dodaným kartáčem.
Tip:
Šnekový odšťavňovač Gorenje JC4800VWY
Výkonný a přitom tichý šnekový odšťavňovač Gorenje JC4800VWY dovede připravit až 0,6 l lahodné šťávy z tvrdého i měkkého ovoce a zeleniny. Šnekové zařízení šetrně rozmělňuje ovoce a zeleninu při rychlosti pouhých 80 otáček za minutu a odděluje extrahovanou šťávu a dřeň. Požadované množství dřeně, a tedy hustotu nápoje, si přitom pohodlně nastavíte pomocí páčky. Všechny složky vylisované šťávy se automaticky přefiltrují přes jemné sítko. Zpracované suroviny se nezahřívají, a proto šťáva, získaná touto technikou, obsahuje cenné vitaminy, enzymy i minerály a chutná velmi jemně. Spotřebič je dokonale stabilní díky gumovým nožičkám.
Zdroj informací: Gorenje
Publikováno: 16. 1. 2024, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce