reklama

Zdobené vánoční perníčky nesmí chybět na slavnostní tabuli

Výborné perníčky již neodmyslitelně patří k vánočním svátkům. Kakaové kousky rozličných tvarů, plné medu a voňavého koření zdobí nejeden stůl v nejkrásnější čas roku. Jejich vůně se line celou domácností a lahodnou chuť si zamilují děti i dospělí. Jak správně připravit těsto na perníčky a jak je zdobit vám rádi nyní poradíme.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Výborné perníčky jsou symbolem Vánoc (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Výborné perníčky na vánoční tabuli

Než vzniknou výborné perníčky, budeme potřebovat celkem dost času a velkou dávku trpělivosti. Voňavý symbol Vánoc by neměl chybět na žádném stole. Hodně lidí se však do této pochoutky raději nepouští. Již dopředu se bojí, že se jim voňavé cukroví zkrátka nepovede. Existuje pár vychytaných fíglů, abychom se již pečení perníčků nemuseli bát a věděli, že nám naše vánoční cukroví vždy podaří.

Suroviny pro výrobu výborných perníčků:

  • 450 g hladké mouky
  • 125 g cukru moučka
  • 5 g másla
  • 1 vejce
  • 1 lžíce kakaa
  • 75 g medu
  • jedlá soda
  • směs koření do perníku
  • karamel
Suroviny pro přípravu perníčků
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)
Suroviny pro přípravu perníčků

Připravené suroviny si rozdělíme na sypké a tekuté. Všechny sypké suroviny by se měly dobře promíchat a propojit, mouka by se navíc měla provzdušnit, a tím nakypřit. Postupně prosejeme do misky veškeré sypké suroviny, a proto se nemusíme bát žádných nežádoucích hrudek. Nejprve přijde na řadu hladká mouka, následně cukr, jedlá soda, směs koření do perníku a samozřejmě kakao. Jak přisypáváme suroviny do síta, průběžně je promícháváme lžící. 

Jakmile máme krásně propojené veškeré sypké suroviny, přistoupíme k přidávání těch tekutých. Do misky k prosátým surovinám přidáme nejprve med. Po medu přichází na řadu karamel, který si vyrobíme velice jednoduše z cukru rozpuštěného na pánvičce a zalitého trochou vodou. Poměrově se jedná o 5 g pískového cukru a 1/8 z 1 litru vody. Naposledy přidáme vejce a máslo.

K propojeným sypkým surovinám přidáme tekuté
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)
K propojeným sypkým surovinám přidáme tekuté

Veškeré připravené suroviny na výborné perníčky musíme promísit a zadělat vláčné těsto. K tomuto úkonu nám perfektně poslouží metličky elektrického ručního mixéru. Jakmile máme suroviny promíchané a propojené, přendáme si těsto na vál, kde je dohněteme ručně. Vzhledem k tomu, že velikost každého vejce není vždy naprosto stejná, může být naše těsto tekuté víc, než bychom chtěli – v takovou chvíli přidáme mouku.

Zhruba po 15 minutách intenzivního ručního hnětení, vložíme připravené těsto do mikrotenového sáčku a necháme je minimálně 48 hodin odležet na chladném místě.

Odpočinuté těsto na výborné perníčky

Nejprve se těsto musí ohřát, proto je řádně propracujeme rukama. Změklé těsto vyválíme válečkem. Vždy je pro nás lepší válet menší pláty těsta, neboť se nám s nimi bude lépe pracovat.

Odleželé těsto můžeme vyválet
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)
Odleželé těsto můžeme vyválet

Ve chvíli, kdy máme těsto krásně rozválené a myslíme si, že přišla řada na vykrajování, srolujeme opět těsto do ruličky, prohněteme a znovu vyválíme. Druhé vyválení těsta je opravdu konečné a můžeme přistoupit k vykrajování. Vykrojené tvary položíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a vložíme do předehřáté trouby. Výborné perníčky pečeme při 160 °C až 170 °C po dobu 7–8 minut. Perníčky nám musí zrůžovět. Upečené perníčky necháme následně 24 hodin odpočinout.

Perníčky potřeme rozšlehaným vejcem
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)
Perníčky potřeme rozšlehaným vejcem

Vydýchané perníčky můžeme následně začít zdobit polevou. Při zdobení se však musíme obrnit vysokou dávkou trpělivosti.

Polevu vložíme do malého sáčku, z kterého si vyrobíme kornout. Ve spodní části ustříhneme malou špičku a pustíme se do malování. Se zdobicím sáčkem jedeme malinko nad perníčkem, aby byly naše linky krásně tenké.

Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů, rubrika Parťáci od fochu

Publikováno: 2. 12. 2023, Autor: Beata Boháčová, Profil autora: Beata Boháčová