reklama

Připravte si výborný marinovaný hovězí steak v ananasových slupkách

Ananas s masem může být ideální volbou pro nedělní oběd. Díky své šťavnatosti a sladké chuti je ananas perfektním doplňkem grilovaného masa. Kulinářský zážitek můžeme navíc podtrhnout dresinkem, který si vyrobíme – jak jinak než opět z ananasu. Exotické ovoce již v dnešní době nezdobí pouze vánoční tabuli, koupit je můžeme po celý rok. Jak grilovat ananas a navíc jej zužitkovat do posledního kousku, to si řekneme právě teď.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Ananas s masem je perfektní volbou pro nedělní oběd (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Ananas s masem nesmí chybět u žádného grilování

Grilování se stalo národním sportem snad každé rodinné oslavy a ananas s masem zde rozhodně nesmí chybět. Šťavnaté kousky ovoce dokážou perfektně podtrhnout chuť hovězího steaku. Pro přípravu vynikajícího pokrmu nemusíme použít pouze ananasové kroužky, zužitkovat jej můžeme naprosto celý. A pokud se správně postaráme o korunku exotického ovoce, můžeme si navíc vypěstovat nádhernou rostlinku, která bude během pár let plodit naše vlastní plody.

Ananas nejprve zbavíme korunky. Z této části můžeme v domácích vypěstovat novou rostlinku, která nám během několika let začne plodit náš vlastní ananas. Jemným krouživým pohybem oddělíme korunku od zbytku plodu. Vytrháme spodní lístečky a vložíme korunku do sklenice s vodou. Spodní lístky musíme odstranit, abychom trochu víc obnažili kořen. Tuto část rostliny necháme před ponořením do vody 1 až 2 dny odležet. Jestliže totiž ponoříme korunku do vody okamžitě, mohla by chytit plíseň a s pěstováním vlastního ananasu by byl konec. Jakmile již vložíme korunku ananasu do sklenice s vodou, zhruba do 4 dnů vypustí kořínky a po přesazení do květináče se během několika let můžeme těšit z vlastního šťavnatého ananasu.

Z korunky můžeme doma vypěstovat nový ananas
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)
Z korunky můžeme doma vypěstovat nový ananas

Dnes si připravíme grilovaný ananas s masem. Slupky ananasu obsahují enzym, který se podílí na  křehnutí masa. Vezmeme si tedy nůž a z ananasu po jeho obvodu odstraníme všechny slupky, které nařežeme na jemné plátky. Plátky slupek postupně vyskládáme na talíř. Vznikne nám lůžko, do kterého položíme plátek masa. Hovězí steak přikryjeme opět slupkami z ananasu. V tuto chvíli necháme působit enzymy. Maso zkřehne a navíc získá i příjemnou chuť právě po ananasu. Necháme marinovat zhruba 4 hodiny.

Hovězí steak uložíme do ananasových slupek jako do peřiny
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)
Hovězí steak uložíme do ananasových slupek jako do peřiny

Maso se nám marinuje a my se zatím pustíme do další úpravy ananasu. Nožem jej zbavíme všech ostnatých částí, které zatím na ovoci zůstaly. Ani tyto části nepřijdou nazmar. Veškeré ořezy můžeme použít např. pro přípravu lahodného dresinku či smoothie, které samozřejmě navíc propasírujeme přes síť.

Zbylý ananas nakrájíme na plátky. Na varnou desku položíme pánvičku a zahřejeme ji. Dno posypeme cukrem, který necháme rozpustit. Jakmile se rozpustí, snížíme teplotu a ananas vložíme na pánev. Při své tepelné úpravě pustí ananas do cukru šťávy a stane se ještě lahodnějším.

Ananas pečeme na rozpuštěném cukru
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)
Ananas pečeme na rozpuštěném cukru

Šťavnatý ananas s masem je naprostá lahůdka. Abychom si však pochutnali a zažili unikátní směsici chutí, čeká nás ještě správná příprava hovězího steaku. Maso jsme nechali 4 hodiny marinovat v ananasových slupkách. Nyní veškeré ananasové slupky odstraníme z masa, které po obou stranách nasolíme, opepříme, vmasírujeme do něj olej, přiložíme pár stonků rozmarýnu a přehneme na půlku. Teď už jen stačí nachystat gril a hovězí steak ugrilovat.

Grilované maso následně položíme na talíř a šťávu, která z něj ještě vyteče, přelijeme do pánvičky k pečenému ananasu. Vznikne nám tak úžasný sós.

Hovězí steak vložíme na gril
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)
Hovězí steak vložíme na gril

Grilovaný ananas s masem doplní lehký dresink

Na pánvi jsme připravili ananas, který už stačí zakápnout omáčkou z exotické rostlinky. Lehký dresink perfektně podtrhne lahodnou a šťavnatou chuť grilovaného ananasu s masem. Ananas na pánvičce tedy zakápneme dresinkem, jemně osolíme, opepříme a můžeme se pustit do servírování.

Doprostřed talíře položíme plátek pečeného ananasu. Grilovaný hovězí steak nakrájíme na jemné plátky, které položíme na šťavnaté ovoce. Celou pochoutku zakápneme sósem, osolíme, opepříme a můžeme se pustit do hodování.

Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů, rubrika Beze ztrát

Publikováno: 24. 10. 2023, Autor: Beata Boháčová, Profil autora: Beata Boháčová