reklama

Pravé čevapčiči potřebuje voňavé koření a sklenici minerálky

Je to pravá balkánská specialita, kterou sice známe ze školních jídelen, ale tohle čevapčiči je na rozdíl od toho „školního“ neuvěřitelná symfonie chutí a vůní a ocení ji každý mlsný jazýček.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
To správné čevapčiči je balkánská specialita s neodolatelnou chutí a vůní

Balkánská specialita s neobvyklými ingrediencemi

Čevapčiči má sice svůj původ v Turecku, ale tato balkánská specialita se díky Osmanské říši před několika staletími rozšířila po celém Balkánském poloostrově, kde ji zdokonalili Srbové, kteří považují tuto dobrotu za svůj národní pokrm. Podle jejich receptu si ho můžeme připravit i my. Základem je mleté hovězí maso, prý nejlépe z krku, protože je šťavnaté a velmi chutné. To pak ještě vylepšíme ingrediencemi, které bychom tam nejspíš ani nečekali, ale právě ony se podílejí na výsledné delikátní chuti.

Co vše budeme potřebovat:

  • mleté maso
  • koriandr
  • badyán
  • nové koření
  • pepř
  • římský kmín
  • saturejku
  • česnek
  • jedlou sodu
  • nesolený vývar z kostí
  • minerálku
Pravé čevapčiči potřebuje voňavé koření a sklenici minerálky
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Pravé čevapčiči potřebuje voňavé koření a sklenici minerálky

Nejdříve si připravíme z kvalitního česneku pastu, do níž přidáme trochu vývaru z kostí a minerální vodu, která srazí ostrou česnekovou chuť – mnozí lidé ji nemají rádi. Zároveň minerálka způsobí, že pasta bude jemná a trochu napěněná.

Chutě se přes noc „spojí“ do dokonalé harmonie

Mleté maso dáme do mísy a nasypeme do něj špetku jedlé sody, aby byla směs pěkně provzdušněná a nadýchaná. Pak přidáme všechno koření, nesolený vývar z kostí a česnekovou pastu a vše jemně, ale důkladně propracujeme. Tuto směs uložíme do lednice a necháme do druhého dne „pracovat“, aby se všechny chuti krásně spojily. Druhý den přilijeme do směsi ještě trochu vývaru a po 3 až 4 hodinách začneme připravovat masové šištičky. Aby se nám s masem dobře pracovalo a čevapčiči mělo hezký tvar, namažeme si ruce trochou oleje.

Hotové šištičky opékáme asi 4–5 minut na grilu nad ohněm. Při otáčení je pomažeme zbytkem česnekové pasty. Vynikající balkánská specialita připravená tímto způsobem chutná nejlépe s dobrým kváskovým chlebem, trochou hořčice a na kostičky posypanou cibulkou, ale hodí se k ní i zeleninový salát, grilovaná zelenina nebo pečené brambory.

Publikováno: 14. 10. 2023, Autor: autor: Romana Slaninová | zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky