Grilovat se dá ledacos, tak proč nezkusit grilovaný meloun – a pěkně naslano, takže bude chutnat jako uzená šunka. Ačkoliv je tu již podzim, není důvod k tomu, abychom zahradní gril uklízeli. A kdyby nás přeci jen překvapila nepřízeň počasí, můžeme klidně vytáhnout gril elektrický a ugrilovat si meloun spolu s ostatními dobrotami doma.
Grilovaný meloun
Melouny se dělí na dvě hlavní skupiny, a to meloun vodní (Citrullus lanatus) a cukrový meloun (Cucumis melo). Meloun cukrový se řadí do stejné skupiny zelenin, v níž jsou například i okurky (Cucumis sativus). Melouny mají dužinu, která je tvořena až z 90 % vodou, a jsou chráněny tuhou až kožnatou slupkou. Ta se nekonzumuje, ačkoliv není nejedlá.
Meloun se nejčastěji konzumuje v syrovém stavu, ale lze z něj připravovat nejrůznější pochutiny. Rozmixovaný se používá do nápojů a smoothie, do zmrzlin nebo sorbetů. Je ale součástí i moučníků, zákusků či teplých pokrmů. A co teprve grilovaný meloun – může být připravován nasladko i naslano.
Grilovaný meloun je skutečná pochoutka. Při jeho přípravě využijeme i pevnou slupku, ve které se skrývá spousta minerálů, zejména draslíku, a vlákniny, takže tím, že slupku bez užitku vyhazujeme, se vlastně připravujeme o cenné látky pro náš organismus.
Postup při výrobě grilovaného melounu
Suroviny:
- vyzrálý meloun i se slupkou
- sůl
- koření na marinádu – sušený česnek, cibuli, chilli, uzenou papriku
- cukr
- sušený med
Postup přípravy:
Nejprve si oloupeme meloun, ale slupky nevyhazujeme.
Smícháme si koření a další ingredience na melounovou marinádu. Dáme stejný poměr soli a cukru, použijeme chutnou a voňavou uzenou sůl. Aby se nám poměry nepletly, dáme od každé suroviny jednu lžičku. Přidáme uzenou papriku, špetku chilli (můžeme nahradit i kajenským pepřem), harissu a polévkovou lžíci sušeného medu.
Zajímavost:
Sušený med je specifickým postupem vysušený med, tuhé konzistence (i práškový). Sušením však ztrácí med některé své vlastnosti, používá se jako rychlý, praktický doplněk energie, do čaje, v pekařství. Prodává se ve specializovaných obchodech.
Když máme namíchanou marinádu, budeme se věnovat melounu. Důležité je, aby námi používaný meloun byl bez pecek. Rozkrojíme ho na dvě poloviny a oběma těmto polovinám po hřbetě jemně naznačíme řezy do tvaru mřížky jako při grilování uzenin.
Do melounu vetřeme připravenou marinádu a odložíme na mřížku, aby z něj vykapalo přebytečné množství vody. Meloun může takto odpočívat klidně celou noc.
Slupky z melounu
Kdo by to byl řekl, že obyčejné melounové slupky můžeme naložit do sladkokyselého nálevu jako okurky.
Nálev:
- voda
- cukr
- sůl
- jablečný ocet
- česnek
- chilli paprička
- sušený kopr
- jalovec, koriandr, hořčičné semínko
- celý pepř
- 1 cibule
Vodu s cukrem a solí zahřejeme, přilijeme jablečný ocet a přidáme několik stroužků česneku (nemusíme jej loupat, stačí lehce rozmáčknout i se slupkou na prkénku) a jednu chilli papričku. Vylepšíme několika kuličkami celého pepře a jalovce, přidáme asi 1 lžičku sušeného kopru, trochu koriandru a hořčičného semínka. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka.
Z melounových slupek odstraníme pouze tmavě zelenou slupičku, která je příliš tvrdá. Můžeme ji ale použít třeba do smoothie, lze ji i usušit. Měkkou dužnatou světle zelenou slupku nakrájíme na proužky nebo větší kousky.
Nakrájené kousky naskládáme na střídačku s cibulí do zavařovací sklenice, zalijeme lehce vychladlým nálevem, zavíčkujeme, zasterilujeme a uskladníme v lednici. Tuto pochoutku můžeme používat ke grilovanému masu nebo teplým pokrmům z těstovin či rýže.
Vykapaný meloun budeme nyní grilovat. Připravíme si proto zahradní gril na dřevěné uhlí nebo domácí gril na elektřinu. Vezmeme široký pekáček, který vysypeme dubovými peletami (aby vznikl efekt uzení). Na něj položíme grilovací mřížku s připraveným melounem a vše zabalíme do alobalu.
Gril by měl být rozpálený na cca 230 °C. Grilovaný meloun zde tepelně opracováváme asi 10–15 minut zprudka, potom další 3 hodiny zvolna na dubových peletách, které dají grilovanému melounu vůni uzené šunky. Po dobu 3 hodin grilujeme již bez alobalu, ale grilovaný meloun průběžně kontrolujeme, zda se nepřipaluje.
Glazé:
- šťáva z 1 čerstvě vymačkaného pomeranče
- salsa
- olivový olej
- sůl
- javorový sirup
- hořčice
- česnek
- zázvor
Do rendlíku nalijeme pomerančovou šťávu, javorový sirup a olivový olej, přidáme salsu, osolíme, cca 1 lžíci hořčice, několik stroužků česneku a kousek nastrouhaného zázvoru. Rendlík zahřejeme. Touto směsí pak budeme grilovaný meloun finálně potírat a dodělávat na grilu. Grilovaný meloun podáváme rovnou z grilu na lůžko ze směsi salátů a s trochou nakládaných melounových slupek. Salát opepříme a zakápneme olivovým olejem.
Grilovaný meloun před podáváním rozkrájíme na silnější plátky jako šunku.
Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů, rubrika Beze ztrát, Fiskars; slov.vcelysmrzov.cz
Publikováno: 17. 10. 2023, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová