Lahodný domácí čaj přijde v nadcházejících chladných měsících určitě vhod. Nemusíte ho kupovat v obchodě, protože si ho připravíte sami z prověřeného ovoce a dochutíte si ho přesně tak, jak máte rádi.
Domácí ovocný čaj vylepšíte medem nebo skořicí
Vhodnou surovinou na domácí ovocný čaj jsou slupky z jablek nebo hrušek. Takže až budete dělat třeba voňavý domácí štrúdl nebo ovocný koláč, nevyhazujte je, ale usušte – právě tak získáte to nejpotřebnější k výrobě voňavého horkého nápoje.
Ovocné slupky nasypte na pekáč vystlaný pečicím papírem a nechte je v troubě pomalu sušit při teplotě 40 °C. Když jsou usušené a zchladlé, nasypte je do sklenice s uzávěrem, v níž vám ve spíži dlouho vydrží. Mezi ně můžete přidat i hrst rozinek.
Slupky nechte pár dní rozležet, pak můžete směs použít pro výrobu domácího ovocného čaje, jehož chuť se s těmi kupovanými nedá srovnat, a který má zároveň mírně uklidňující účinek na organismus. Jeho chuť ještě vylepšíte třeba špetkou skořice, kouskem hřebíčku, kapkou citronu, třtinovým cukrem nebo lžičkou medu.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky; itesco.cz
Publikováno: 14. 10. 2023, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová