reklama

Co všechno lze vyrobit z cibule?

Cibule patří do našeho jídelníčku od nepaměti. Poctivý gulášek, dušené zelí nebo poctivý chléb s domácím sádlem a cibulí jsou dobroty, kde je cibule prostě nenahraditelná. Cibuli ale můžeme zpracovat i jinak než do teplých pokrmů. Víte, jaké výrobky z cibule můžete doma skladovat? Jak vyrobit sirup, jak z ní udělat marmeládu nebo ji uchovat sušenou?

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Jaké výrobky z cibule se dají doma připravit? Sušte ji, vařte nebo smažte (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Nechybí vám doma některé výrobky z cibule?

Cibuli (Allium cepa) nemusíme doma skladovat jen v syrovém stavu. Některé výrobky z cibule jsou daleko užitečnější a jejich výroba přitom není vůbec složitá.

Cibule obsahuje silice (éterické oleje) s obsahem síry a podle jejich množství má cibule ostrou, středně ostrou nebo sladkou chuť. Také se v ní nachází množství vitaminů (B1, B2, C). Cibule stejně jako česnek obsahuje důležitou látku alicin, což je přírodní antibiotikum. Proto je cibule nejen chutná, ale i léčivá. Uplatňuje se jako pomocná léčba při nachlazení, bolesti horních dýchacích cest a při kašli, povzbuzuje trávení, dezinfikuje ústní a nosní dutinu, pomáhá rozpouštět hleny a tlumí bolest.

Jak použít cibuli?

Ukážeme vám, jak zpracovat cibuli do nejrůznějších pochutin, které využijete v kuchyni, ale i jako léčivo. Asi nejznámějším výrobkem z cibule je oblíbený a účinný lék – cibulová šťáva s cukrem, kterou se dá úspěšně léčit bolest v krku, nachlazení a kašel. Tuto šťávu mohou konzumovat i děti.

Suroviny:

  • 2 velké cibule
  • med nebo cukr
  • citron

Cibuli a citron nakrájejte na kolečka. Postupně je pokládejte do větší skleněné nádoby, přičemž každou vrstvu zalijte polévkovou lžící medu. Nádobu na 2–3 hodinky odložte, dokud cibule nepustí šťávu, následně můžete sirup scedit.

Cibulový sirup na bolest v krku a kašel
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Cibulový sirup na bolest v krku a kašel

Karamelizovaná cibule

Karamelizovaná cibulka se hodí k posypání již hotových jídel nebo jako chuťovka s oblíbeným dresinkem. Cibuli nakrájejte na proužky nebo kostičky a osmažte na oleji či ghí. Podlijte dvěma lžícemi červeného (bílého) vína, které nechte odpařit. Cibule je přirozeně sladká, máte-li raději sladší, přidejte lžičku krupicového cukru a nechte zkaramelizovat. Nakonec lehce zakápněte balsamikovým octem, aby se uvolnila usazenina na pánvi.

Využijte karamelizovanou cibuli k domácím hamburgerům
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Využijte karamelizovanou cibuli k domácím hamburgerům

Sušená cibule

Cibuli nakrájejte na proužky a ponořte asi na 30 sekund do vroucí vody, pak ochlaďte v ledové vodě. Studenou cibuli osušte. Cibule se suší při teplotě 50–60 °C, doba sušení je 10–12 hodin. Sušit můžete buď v pootevřené troubě, nebo v sušičce. Pokud chcete zkrátit dobu sušení, můžete cibuli napřed krátce oblanšírovat, čímž zároveň eliminujete typický cibulový zápach.

Sušená cibule má delší dobu skladování než čerstvá
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Sušená cibule má delší dobu skladování než čerstvá

Marmeláda z červené cibule

Suroviny:

  • 2 kg červené cibule na plátky
  • 4 stroužky česneku na plátky
  • 140 g másla
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce tymiánu, lze nahradit polovičním množstvím sušeného
  • ¼ čajové lžičky sušeného chilli
  • 750 ml červeného vína
  • 350 ml červeného vinného octa
  • 200 ml portského vína
  • sůl
  • pepř

V hrnci rozpusťte máslo a olej. Přidejte cibuli a česnek a míchejte, až se máslem a olejem obalí. Přidejte cukr, tymián, sůl a pepř nebo chilli, a promíchejte. Odkryté vařte 40 až 50 minut, až se vzniklá šťáva odpaří a cibule začne karamelizovat. Přilijte víno, ocet, portské a vařte 25 až 30 minut. Až cibule získá téměř mahagonovou barvu a tekutina se odpaří na zhruba 2/3 původního množství, sejměte z ohně, nechte trochu vychladnout a potom jí naplňte sterilizované sklenice, které pevně uzavřete.

Jak použít cibuli? Uvařte si marmeládu z červené cibule
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Jak použít cibuli? Uvařte si marmeládu z červené cibule

Cibulové chutney

Suroviny:

  • olej
  • sůl
  • 2 ks chilli papriček
  • 100 ml červeného vína
  • 1 lžička čerstvého zázvoru
  • 50 ml červeného vinného octa
  • 3 lžíce balzamikového octa
  • 750 g červené cibule
  • mletý černý pepř
  • 150–200 g hnědého třtinového cukru

Cibuli nakrájejte na silnější kolečka. Zázvor nastrouhejte, chilli papričku drobně nasekejte. Na oleji orestujte cibuli a papričky dozlatova. Vmíchejte strouhaný zázvor, podlijte vínem, ochuťte balzamikovým a vinným octem a cukrem, osolte, opepřete a vařte do zhoustnutí. Vlažné chutney přendejte do sklenic a sterilujte.

Cibulové chutney chutná výborně k pečenému masu
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Cibulové chutney chutná výborně k pečenému masu

Cibulové chutney se podává jako příloha k masům, najde uplatnění i při přípravě dalších pokrmů – slané omelety se slaninou či toastů se sýrem. Výborně chutná i v nejrůznějších pomazánkách.

Tip:

Víte, jak dále ještě použít cibuli? Receptů na výrobky z cibule jsou asi tisíce, ale mějte na paměti, že cibule nejen chutná, ale i pomáhá.

Zdroj informací: jaktak.cz; apetitonline.cz; apetitrecepty.cz; bioporadce.cz

Publikováno: 25. 9. 2023, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová