Medvědí česnek se u nás sbírá pouze na jaře, a proto se vyplatí si jej právě v tomto období natrhat do zásoby a vhodně uskladnit. Nebo z něj můžete vyrobit něco praktického – tinkturu, pesto nebo jej jen tak na volno zamrazit. Vydrží nám o něco déle a bude skvělou zásobárnou vitaminů a česnekových silic.
Medvědí česnek
Česnek medvědí (Allium ursinum) také známe pod označením medvědí česnek nebo lesní česnek. Je rozšířen v západní a střední Evropě, nalezneme ho ale i jižněji. V Česku jej nalezneme hlavně na Moravě a v severovýchodní části Čech. Nejčastěji roste ve vlhkých, živinami bohatších lesích. Medvědí česnek můžeme sbírat pouze od konce března do konce května.
Medvědí česnek je používán jako léčivá rostlina, zelenina a pěstuje se i pro okrasu. Přidává se do omáček, k masu, k těstovinám nebo do polévek. Dají se z něj připravovat ale i tinktury, masti nebo pesto. Obsahuje plno výživných látek, má hodně účinků na zdraví, a také chutná téměř jako klasický česnek. Používá se podobně jako česnek, pažitka nebo jiné bylinky.
Jak medvědí česnek uchovávat?
- Stejně jako květiny ve váze, tak i medvědí česnek ve sklenici s vodou vydrží tři až čtyři dny jako čerstvý.
- Listy omyjte vodou, položte na talíř a dejte do lednice. Nezapomeňte nechat u listů i stonky. Medvědí česnek takto vydrží i tři či čtyři dny v dobrém a použitelném stavu.
- Menší svazek listů medvědího česneku také můžete zabalit do vlhké utěrky nebo plátna. Čerstvý tak vydrží několik dní.
Výrobky z medvědího česneku
Pesto
Mezi nejoblíbenější způsoby, jak uskladnit medvědí česnek, patří výroba pesta. Oblíbeným receptem je vložit omyté listy medvědího česneku do mixéru, zakápnout olivovým olejem, jemně osolit, přidat trochu sekaných vlašských ořechů (můžete ale vyměnit za piniové) a rozmixovat do husté kašičky. Uchovává se v lednici v uzavřené nádobě.
Tinktura
Listy nakrájíme, dáme do uzavíratelné sklenice a zalijeme čistým alkoholem. Dva týdny necháme zrát v místnosti s pokojovou teplotou, každý den sklenici protřepeme a 15. den scedíme. Tinktura se užívá po kapkách (10–15 denně).
Medvědí česnek v oleji
Do oleje naložíme buď celé listy, nebo nasekané listy. Uchováváme v lednici.
Máslo s medvědím česnekem
- 250 g másla
- 60 g medvědího česneku
- trochu soli (podle chuti)
Změklé máslo a ostatní ingredience mixujeme tak dlouho, než vznikne jemná hmota. Bylinkové máslo dáme do jakékoli misky či formičky a necháme vychladit.
Víno z medvědího česneku
Asi šálek nasekaných listů medvědího česneku zalijeme červeným nebo bílým vínem, svaříme a necháme vystydnout. Podle chuti osladíme medem. Můžeme skladovat v ledničce, a denně užíváme cca 1 dcl. Víno obsahuje velké množství vitaminů, zejména vitaminy A, B a C. Posílí náš imunitní systém, vyčistí krev a bude působit jako prevence proti chorobám.
Zdroj informací: budkocka.cz, herbalista.cz
Publikováno: 14. 9. 2023, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová