Chcete si vylepšit prestiž před rodinou nebo přáteli? Připravte jim jemnou játrovou paštiku se švestkovým želé. V paštice se ukrývá několik kapek kvalitního alkoholu, který dodává tomuto pokrmu vyšší level.
Jemná játrová paštika se švestkovým želé
Na tuto paštiku se švestkovým želé můžete využít švestkový džem, ale výborná jsou i povidla. Alkohol můžete použít takřka jakýkoliv, vhodné je portské, které v kombinaci se švestkami chutná skvěle, výborný je v paštice koňak nebo armagnac, ladí k ní ale i lehce voňavý Grand Marnier apod. Maso se do paštiky přidává kvůli struktuře i pro zvýraznění chuti, samozřejmě ho lze ale vynechat a dát jen čistě játra, paštika pak bude krémovější, hutnější a také tužší. Pokud budete paštiku dělat jen z jater, nešetřete máslem, ať není suchá.
Co potřebujete (na 4 skleničky o objemu 150 ml)
Na paštiku:
- 400 g kuřecích jater
- 100–200 g tučnějšího kuřecího masa (např. 1 hřbet, 2–3 křidýlka
- 1–2 horní stehýnka apod.)
- 50 ml smetany (30 % a více tuku)
- 120 g změklého másla (klidně i víc, dle chuti)
- 1 malý panák koňaku (lze i portské, nebo např. Grand Marnier apod.)
- 1 lžíce švestkových povidel nebo džemu
- 1 stroužek česneku
- 1 šalotku, oregano (2 menší snítky čerstvého nebo 1 lžička sušeného)
- tymián (2 menší snítky čerstvého nebo 1 lžička sušeného)
- sůl
- čerstvý pepř
Maso lze i vynechat a dát jen játra.
Suroviny na švestkové želé:
- 100 ml vody + 100 ml vlažné vody
- 1/2 sáčku Čiré želatiny Labeta
- 3 lžíce švestkového džemu nebo povidel (případně množství dle chuti)
Postup
Paštika:
Šalotku nakrájejte a společně s očištěnými játry i masem orestujte. Přidejte i nakrájený česnek, sůl a pepř a ke konci přidejte i bylinky a zalijte smetanou. Vše můžete také dát na pekáček a upéct v troubě, jen je potřeba dát pozor a maso nevysušit. Zchladlá játra přendejte do mixéru, i se smetanovým sosem s cibulkou, jen pokud jste dali bylinky čerstvé a celé snítky, vyjměte je. K játrům ještě přidejte švestkový džem či povidla, koňak nebo portské víno, případně jiný alkohol a rozmixujte. Během mixování postupně přidávejte rozpuštěné máslo. Pokud je třeba, dochuťte ještě solí a pepřem.
Švestkové želé:
Do kastrůlku dejte vodu dle návodu na obalu želatiny, přiveďte pod bod varu (nevařte!) a sundejte z plotny. Do teplé vody rozmíchejte želatinu a poté švestkový džem a přidejte vlažnou vodu. Důkladně rozmíchejte. Nechte zchladnout, než budete polévat paštiku, ale ne moc, by želatina úplně neztuhla.
Dokončení:
Do připravených mističek nebo skleniček dejte paštiku (vždy ji trochu sklepněte, ať vyjdou vzduchové bubliny) a nechte cca 1 cm od horního kraje, by se vešla vrstva želé. Paštiku zalijte zchladlým, ale pořád tekutým švestkovým želé, do želé můžete také vmáčknout kousky nakrájených švestek, čerstvých či sušených. Paštiku uchovávejte v lednici a spotřebujte do 10 dnů.
Tip:
Místo džemu může být švestkové želé z čerstvého pyré – rozmixujte pár švestek či blum spolu s (třtinovým) cukrem na pyré a přidejte k želatině.
Zdroj informací: Labeta a.s.
Publikováno: 9. 9. 2023, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce