Makový koláč je česká klasika, ale i na klasice lze neustále něco vylepšovat. S naším předpisem připravíte takovou lahůdku, že ji okamžitě zařadíte na seznam svých oblíbených dezertů.
Neobvyklý makový koláč potřebuje skořici i čokoládu
Lahodný makový koláč patří mezi oblíbené sladkosti snad v každé rodině. Ale když ho vylepšíte podle receptu našich babiček, a k jeho přípravě zvolíte linecké těsto, stanete se cukrářskou hvězdou.
Recept na kuskus s mákem a hruškou do skleničky
Co budete potřebovat k přípravě náplně:
- mletý mák
- 2 lžíce másla
- 1 lžíci povidel
- citronovou kůru
- 1 vanilkový cukr
- 4 kousky čokolády
- 1 skořicový cukr
- 1 lžíci rumu
- ½ nastrouhaného jablka
- 1 lžíci cukru
- 1 dcl mléka
Co budete potřebovat k přípravě lineckého těsta:
- ½ kg hladké mouky
- 1 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 250 g másla
- citronovou kůru
- 100 g cukru
- 2 lžíce mléka
Nejdříve si připravte makovou náplň. Všechny uvedené ingredience smíchejte dohromady a dejte na plotnu. Směs nechte chvíli probublávat, pak odstavte a nechte vychladnout.
Vlašáky jako třešnička na dortu
Než náplň na makový koláč zchladne, připravte si těsto. Na korpus použijte přibližně dvě třetiny, zbytek si nechte na mřížky, jimiž koláč pokryjete. Těsto rozválejte a dejte na dno formy. Chuť koláče ještě vylepšíte, když tento korpus potřete jablečnými povidly.
Na těsto dejte bohatou vrstvu makové náplně. Tu pak na vrchu poklaďte mřížkami, které jste z těsta vykrájeli – třeba pomocí rádélka. Mřížky potřete rozšlehaným vejcem, makovou náplň ozdobte jádry vlašských ořechů a dejte do trouby upéci.
Hotový koláč můžete hned servírovat, stačí ho jenom lehce poprášit moučkovým cukrem s vanilkou.
Publikováno: 17. 8. 2023, Autor: autor: Romana Slaninová | zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky