reklama

Kotletky z přeštíka s hráškovým relishem

Jak beze zbytku zpracovat hrášek i s lusky? Nejlépe v podobě nějakého chutného receptu. A aby toho hrášku nebylo zase moc, vylepšíme ho dobrým kouskem vepřového masa. Co třeba kotletkou z přeštického prasátka? Díky nitrosvalovému tuku, který lze na první pohled rozeznat jako krásnou mramorovanou kresbu na řezu, je maso jemné a šťavnaté. S křehkým mladým hráškem tak vykouzlí dokonalou manu nebeskou.

i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Vepřová kotletka z přeštického prasátka s hráškovým relishem (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Hrášek s vepřovým masem

Receptů z hrášku můžeme v kuchařkách najít 12 do tuctu. Klasikou je hrášek na másle jako příloha k nejrůznějším masům, hráškové pyré nebo polévka z mladého hrášku. 

Čerstvý hrášek obsahuje vitamín C, B1, B2, B3, B6, E, kyselinu listovou, provitamín A, z minerálních látek v něm nalezneme hořčík a draslík, vápník, fosfor, železo, měď a molybden. Obsahuje také velmi hodnotné bílkoviny, kterými mohou vegetariáni částečně nahradit příjem masa.

My masožrouti se ale bez šťavnatého kousku masíčka neobejdeme. Vsadili jsme proto na chutné maso z přeštického prasátka, které se vyznačuje jemnou strukturou svaloviny, protkanou mozaikou vnitrosvalového tuku. Tuk činí z masa křehkou a lahodnou pochoutku, především v ladné symbióze s rozpálenou pánví, solí a kořením.

Použijeme maso z přeštického prasete
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Použijeme maso z přeštického prasete

Hráškový relish

Relish obecně je nakládaná zeleninová, případně i ovocná směs. Je sladkokyselé pikantní chuti a příjemně zvýrazňuje jídlo, ke kterému se podává. 

Základem bude mladý hrášek i s lusky
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Základem bude mladý hrášek i s lusky

Postup

Vyloupeme kuličky hráčku z lusků. Lusky ale nevyhazujeme. Na sporáku si rozpálíme tuk v pánvi, nakrájíme nadrobno 1 cibuli a osmažíme jí.

Cibulku zesklovatíme na pánvi
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Cibulku zesklovatíme na pánvi

Lusky krátce oblanšírujeme v zeleninovém vývaru. Stačí nechat 1-2 minuty projít varem, odstavíme a přecedíme.

Vyloupané lusky necháme chvilku oblanšírovat
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Vyloupané lusky necháme chvilku oblanšírovat

K lehce osmažené cibulce přidáme:

  • 1 lžičku cibulových semínek
  • 1 lžičku madrásu (madrás je název pro prášek kari i pokrm – kořeněné karí)
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • několik nahrubo nasekaných stroužků česneku
  • nasekaný čerstvý zázvor

Necháme na pánvi rozvonět a spojit a nasypeme na větší kousky překrájené blanšírované lusky. Zalijeme trochou zeleninového vývaru, ve kterém jsme blanšírovali lusky, a necháme pomalu produsit.

Budeme potřebovat zeleninový vývar
Budeme potřebovat zeleninový vývar (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Oblanšírované lusky přidáme na cibulový základ
Oblanšírované lusky přidáme na cibulový základ (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Kotletky

Připravíme si pánev, na které budeme smažit přeštické kotletky a zcela lehce ji vytřeme olejem. Maso z přeštických prasat obsahuje dostatek tuku uvnitř svaloviny, takže není potřeba dodávat další. Než se olej rozpálí, předehřejeme si troubu na 200 °C.

Kuchyně se neobejde bez pořádné trouby. My jsme vyzkoušeli multifunkční pyrolytickou troubu s funkcí páry. S touto elektrickou troubou v nerez provedení zvládneme přípravu pokrmů jako profesionálové. Disponuje funkcí páry, kterou ocení především příznivci zdravé výživy. Trouba je vybavená 22 automatickými pečicími programy, které jsou navržené přesně podle potřeb konkrétních jídel. Teleskopický výsuv disponuje klik systémem, díky kterému výsuv jednoduše zacvakneme na požadovanou úroveň v troubě. Dvířka jsou vyrobená ze čtyřdílného skla, takže zůstávají chladná, a tedy bezpečná i během pyrolytického čištění. Funkce pyrolytického čištění, kdy během teploty 500 °C dojde k uvolnění všech nečistot, zajistí veškerý úklid trouby za nás.

Maso z obou stran osolíme a opepříme. Do pánve vložíme trochu čerstvě nasekaného zázvoru a na něj položíme kotletky.

Kotletky z obou stran opečeme
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Kotletky z obou stran opečeme

Z obou stran opečené kotletky přeneseme do trouby a po dobu maximálně 10 minut je dopečeme.

Na uchopení pokrmů na pánvi nám pomohou kleště Functional Form, jejichž praktické silikonové okraje jsou přesně vyrobené pro uchopení potravin bez rizika poškrábání nádobí. Speciální zahnutý tvar pro snadné použití i na pánvi i špičaté konce pro perfektní úchop činí z tohoto jednoduchého kuchyňského náčiní ideálního pomocníka. Odolný design zamezuje přetočení kleští a samozřejmostí je, že tyto kleště lze mýt v myčce na nádobí.

Mezitím se nám z relishe odpařila všechna přebytečná tekutina. Nyní nasypeme na směs mladý hrášek, prohřejeme, spojíme se směsí, dochutíme uzenou solí.

Relish podusíme pod pokličkou
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Relish podusíme pod pokličkou

Na talíř navrstvíme trochu hotového relishe ochuceného kořením madrás a překryjeme kotletkou z přeštického černostrakatého prasátka. Zdobíme čerstvými bylinkami nebo lučním kvítím.

Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů, rubrika Beze ztrát, Fiskars, Mora

Publikováno: 28. 8. 2023, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová