reklama

Vyrobte si poctivé domácí špekáčky

Myslíte si, že výroba domácích uzenin je náročná? Se správným vybavením si můžete i doma vyrobit poctivé špekáčky, které obsahují jen maso a koření, žádné zbytečné přísady. Vyzkoušejte si jejich výrobu podle našeho jednoduchého návodu.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Domácí výroba uzenin se vám zalíbí

V čem je lepší domácí výroba uzenin?

Proč se vyplatí domácí výroba uzenin? Uzeniny v dnešní době často zklamou – vzpomeňte si například na špekáčky, které dříve voněly při grilování, skvěle škvířily na ohni a jejich chuť byla božská. Nic vám ale nestojí v cestě, abyste si nepřipravili ty pravé špekáčky podle mistrova uzenářského receptu z dob minulých, které jsou plné masa, chuti a lahodné vůně, bez zbytečných zahušťovadel, dochucovadel a konzervantů.

Jak si vybrat dobrý špekáček, povídání o špekáčcích

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Na domácí špekáčky budete potřebovat:

  • hovězí zadní
  • vepřovou plec
  • syrové vepřové sádlo nakrájené na malé kousky, aby bylo v mozaice vidět
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • sušený česnek
Vyrobte si poctivé domácí špekáčky
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Vyrobte si poctivé domácí špekáčky

Výroba domácích uzenin, respektive špekáčků, začíná mletím masa. Maso namelte co nejjemněji, ideálně ho mlýnkem projeďte alespoň dvakrát. Pak ho vyklopte do větší mísy a hezky rozprostřete. Zalijte maso trochou vody a koření rozsypte nejlépe po celé ploše masa. Teď se dejte do míchání. Maso promíchejte pořádně, aby se koření dostalo všude.

Vyrobte si poctivé domácí špekáčky
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Vyrobte si poctivé domácí špekáčky

Postupně začněte přisypávat sádlo. To si předem nakrájejte na malé kostičky, aby pak ve špekáčcích vytvořilo krásnou mozaiku. To také pořádně promíchejte s masem. Maso budete plnit do vepřových střev. Správně se sice maso plní do střev hovězích, ale ta se musí před konzumací loupat, proto je lepší použít střeva vepřová. Válec naplňte masem, natáhněte střevo a začněte plnit. Naplněné střevo pak provázkem zavažte po jednotlivých buřtech.

Vyrobte si poctivé domácí špekáčky
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Vyrobte si poctivé domácí špekáčky

Jelikož klasický špekáček musí projít udírnou, uďte alespoň dvě hodiny. Ale i tento krok můžete vynechat, avšak bez tohoto kroku to nebudou ty pravé špekáčky. Neuzeným (pouze vařeným) buřtům se říká taliány. Po uzení dejte špekáčky do horké vody na dvacet minut.

Vyrobte si poctivé domácí špekáčky
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Vyrobte si poctivé domácí špekáčky

Tip:

Pokud nemáte doma speciální stroj na výrobu klobás a špekáčků, vystačíte si i s domácím robotem, který má nástavec na plnění, jen je práce trochu náročnější.

Zalíbila se vám domácí výroba uzenin? Zkuste i další recepty

Pokud se vám domácí výroba uzenin zamlouvá, můžete se pustit i do dalších výrobků. Krom špekáčků si podobným způsobem můžete vyrobit například poctivé klobásky. Budete na ně potřebovat hovězí přední, vepřový bůček a vepřovou plec. K tomu pořádnou dávku soli, česneku, také sladkou i pálivou mletou papriku, mletý černý pepř, drcený nebo mletý kmín.

Hovězí namelte najemno a vepřové nakrájejte na drobné kousky, aby v klobásách byly cítit kousky. Smíchejte se solí a česnekem a nechte jeden až čtyři dny odležet v lednici. Smíchejte s troškou vody, do které jste přidali zbytek koření a důkladné promíchejte. Směsí naplňte vepřové střívko, které šňůrkou rozdělte na jednotlivé klobásy. Vložte je do udírny na 6 až 8 hodin.

Publikováno: 12. 8. 2023, Autor: autor: Lenka Tajbrová | zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky, receptyonline.cz