Snad každý z nás si pamatuje na večeře připravené z pečiva, které jsme nestihli sníst. Žemlovka je svou šetrností přímo pověstná. Pokrm, který polovina lidí miluje a druhá polovina nenávidí, můžeme jednoduše vylepšit. Místo klasického pečiva použijeme vánočku nebo mazanec.
Žemlovka jako sen
I oběd či večeře se může stát dobrodružnou cestou do minulosti. Žemlovka nás provázela téměř celým dětstvím. Jedni ji milovali, druzí nenáviděli. Jakmile našim maminkám nebo babičkám zbylo pečivo, pustily se do přípravy levného pokrmu, kterým nasytily celou rodinu. Šetrnost jim byla přímo vlastní.
Zpracujte jablko beze ztrát. Máme pro vás recept na sladký jablečný koláč
V dnešní době se žemlovka připravuje spíš zřídka. Abychom se vrátili ke kořenům a navíc si báječně pochutnali, můžeme tradiční jídlo z našich dětských let vylepšit. Místo obyčejného pečiva můžeme použít třeba okoralou vánočku či nedojedený mazanec.
Potřebné suroviny
- mazanec nebo vánočka
- 1 panák rumu
- 1 hrnek mléka
- 2 vejce
- 4 jablka
- hrst rozinek
- 5 plátků másla
- skořicový cukr
- vanilínový cukr
Přípravu lahodného oběda začneme u vánočky, kterou nařežeme na plátky. Jablka oloupeme a nastrouháme na struhadle nahrubo. Pekáček vymažeme máslem. Při přípravě žemlovky nikdy nesmíme zapomenout na správnou zálivku. Do mísy oddělíme bílky od žloutků. Žloutky vložíme do hrníčku, přidáme mléko a rum. Vidličkou vše pečlivě promícháme.
Vše máme připraveno a můžeme se pustit do prokládacího tetrisu. Na dno pekáčku nejprve vyskládáme plátky vánočky a trochu je zalijeme zálivkou z vajíček, rumu a mléka. Zasypeme nastrouhanými jablky, skořicovým cukrem a rozinkami. Přidat můžeme i ořechy. Vše zakryjeme opět plátky vánočky a zálivkou. V takovém prokládání pokračujeme, dokud máme potřebné suroviny. Pamatujme, že vrchní část žemlovky musí mít vždy vánočkovou vrstvu. Vše zalijeme zbytkem přelivu.
Celou připravenou žemlovku vložíme do trouby rozpálené na 200°C, pečeme cca 20 minut. V čase, kdy se žemlovka připravuje v troubě a provoní celý náš byt, se pustíme do přípravy sladkého sněhu. Do mísy s bílky nasypeme vanilínový cukr a mixérem vyšleháme nadýchaný sníh. Upečenou žemlovku potřeme připravenou peřinkou a vložíme opět do trouby na další 2 až 3 minuty. Žemlovku pečlivě hlídáme, aby se nám sníh nepřipálil.
Vychytanou žemlovku máme připravenou během pár chvil. Díky použitému pečivu bude úžasně chutnat a nasytí celou rodinu.
Publikováno: 29. 7. 2023, Autor: autor: Beáta Boháčová | zdroj: Láďa Hruška, pořad Vychytávky Ládi Hrušky