Pusťte se do zpracování mrkve, nejen že se hodí téměř do každého pokrmu jako surovina, ale můžete ji uzobávat třeba večer u televize nakládanou s římským kmínem. Užijete si její sladkou chuť a také její pozitivní účinky na zdraví. Vyzkoušejte tento jednoduchý a chutný recept.
Proč se pustit do zpracování mrkve?
Jak na zpracování mrkve, které máte přebytek? Určitě by neměla přijít vniveč. Mrkev je kořenová zelenina s původem z Eurasie, kterou konzumujeme už 5 000 let. Existuje několik různých odrůd s rozmanitými barvami včetně oranžové, fialové, žluté a bílé. Mezi všemi odrůdami je oranžová nejčastější – ta přitom byla vyšlechtěná až v 16. století, do té doby znali naši předkové jen mrkev žluté barvy.
Mrkev je oblíbenou složkou v mnoha kuchyních a lze ji připravit různými způsoby. Může se konzumovat syrová, vařená, pečená, smažená nebo se přidává do různých pokrmů, jako jsou polévky, saláty, přílohy, smoothies a džusy. Je známá svou sladkou chutí a křupavou texturou. Kromě toho je mrkev také významnou plodinou v zemědělství a pěstuje se ve velkém množství zemí po celém světě.
Zpracování mrkve netradičně - nakládáním
Zkuste se pustit do zpracování mrkve ne zcela tradičním způsobem. Nakládaná mrkev s římským kmínem, výborná chuťovka, vašemu zdraví jen prospěje a je také velmi jednoduché si ji připravit. Je to ideálni ideální k televizi či zdravý salát.
Budete potřebovat:
- 0,5 kg mrkve
- 300 ml octa
- 100 ml vody
- 2 lžíce soli
- 1 lžíci cukru
- 1 lžíci římského kmínu
- uzavíratelnou sklenici
Nejdříve mrkve nakrájejte na kolečka. Poté napusťte hrnec vodou a mrkve vařte po dobu pěti minut. Jakmile máte dovařeno, odložte mrkve na chvíli stranou. Teď si připravte lák, do kterého naložíte mrkve. Dejte do hrnce ocet, vodu, sůl, cukr a kmín a svařte. Jakmile je váš lák uvařen, nalijte ho do sklenice a přidejte předvařenou mrkev. Nakládanou mrkev skladujte v chladu.
Hledáte další důvod, proč se do zpracování mrkve pustit?
To, že velmi prospívá našemu zdraví, je jedním z důvodů, proč se do zpracování mrkve pustit. Je totiž bohatá na živiny a obsahuje množství prospěšných látek pro naše zdraví. Obsahuje vitaminy A, K, C, B6, draslík a vlákninu. Najdete v ní také betakaroten, který působí pozitivně na naši pokožku. Zejména vitamin A hraje klíčovou roli pro zdraví očí, pokožky a imunitního systému.
Zdraví prospěšné vlastnosti mrkve a mrkvové šťávy
Mějte na paměti, že nejlepší je konzumovat mrkev syrovou, protože vařením ztrácí část svých léčivých účinků stejně jako většina zeleniny. V posledních letech se stále více prosazuje používání syrové mrkve nejen v salátech a pomazánkách, ale také ve formě mrkvové šťávy. Pravidelné pití malé dávky této zdravé tekutiny každý den vám může pomoci se vyhnout mnoha existujícím i potenciálním zdravotním problémům. Mějte však na paměti, že je třeba se vyvarovat předávkování – nadměrné a dlouhodobé pití velkého množství mrkvové šťávy může vést k tzv. karotenémii, která se projevuje žlutooranžovým zbarvením kůže.
S čím tedy pomáhá mrkvová šťáva?
Dětem často říkáme, že pokud chtějí mít dobrý zrak, měly by jíst mrkev. Pravidelná konzumace mrkve sice neopraví již vzniklé oční vady, ale může přispět ke zlepšení zraku. Mrkev může chránit sítnici před dalším poškozením a zpomalit vývoj katarakty (šedého očního zákalu), a to díky obsahu látek jako betakaroten a lutein.
Trpíte dlouhodobými trávicími problémy? Zařaďte do svého jídelníčku pravidelnou konzumaci mrkvové šťávy! Ta podporuje produkci žluči ve žlučníku, čímž zlepšuje trávení a optimalizuje vstřebávání živin. A co víc, mrkvová šťáva je skvělým zdrojem vlákniny, která účinně ulevuje od zácpy, křečí a nadýmání tím, že podporuje pohyb střev.
Díky bohatému obsahu draslíku je mrkvová šťáva vynikajícím přírodním prostředkem pro ochranu zdraví srdce a udržení zdravého kardiovaskulárního systému. Draslík hraje klíčovou roli při snižování krevního tlaku a prevenci hypertenze. Pomáhá rozšiřovat krevní cévy a tepny, což vede k lepšímu průtoku krve a snížení napětí na stěnách cév. Tím se minimalizuje riziko vzniku srdečních onemocnění, jako je ischemická choroba srdeční, a podporuje zdravý srdeční rytmus. Pravidelná konzumace mrkvového nápoje jako zdroje draslíku představuje prospěšnou opatření pro dlouhodobé udržení zdravého srdce a kardiovaskulárního systému jako celku.
Cukrovka je v dnešní době častým zdravotním problémem a je často označována jako civilizační choroba. Pravidelná konzumace mrkvové šťávy je skvělým způsobem, jak optimalizovat hladinu krevního cukru. Nenechte se zmást sladkou chutí mrkve, protože ve skutečnosti nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Mrkev je bohatá na karotenoidy, které naopak mají pozitivní vliv na glukózu v krvi.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky; zdravizone.cz
Publikováno: 26. 7. 2023, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová