Luxusní pokrm z dob našich babiček přináší na talíř kus našeho dětství i nevídanou pochoutku v podobě plněných králičích karbanátků. Mleté maso z králíka doplněné o suroviny typické pro španělské ptáčky dokáže vyvolat v našich ústech explozi chutí. Oprašování starých zapomenutých receptů dodává moderní české kuchyni nádech nostalgie.
Plněné králičí karbanátky jsou odkazem našich babiček
Mezi zlaté odkazy našich babiček patří recept, který se jmenuje králičí srazy. Jsou to vlastně plněné králičí karbanátky se smetanovou omáčkou, která se nápadně podobá svíčkové. Původní polská receptura byla počeštěna nejen v názvu, ale i ve výběru masa, které pro tento pokrm budeme potřebovat.
Recept na štíhlé karbanátky
Potřebné suroviny:
- 400 g králičího masa
- 2 rohlíky
- 1 stroužek česneku
- 2 vejce a trochu mléka
- 400 g bůčku
Náplň do karbanátků:
- kyselá okurka
- 3 vejce uvařená natvrdo
- uzenina
Omáčka:
- směs na svíčkovou
- smetana na vaření
- bujón
Úplnou podstatou tohoto receptu je mleté králičí maso. Potřebujeme tedy králíka, kterého vykostíme a maso nameleme. Pak již postupujeme obdobně, jako když si chystáme suroviny pro přípravu karbanátků či sekané. Vzhledem k tomu, že je mleté maso z králíka poměrně suché, nakrájíme do něj trochu špeku. Maso tím dostane příjemnou chuť. Nejedná se o úplně obyčejné karbanátky, proto do mletého masa přijdou ještě další suroviny.
Králičí srazy jsou vlastně plněné králičí karbanátky. Jejich náplň je identická s pravým španělským ptáčkem. Mleté maso tedy naplníme kyselou okurkou, uzeninou a vejci uvařenými natvrdo. Nejprve si pečlivě připravíme náplň. Vezmeme si dřevěné prkénko a nakrájíme okurku společně s uzeninou a vejci na menší kousky. Z mletého králičího masa si následně připravíme placičku, kterou naplníme kousky pokrájených surovin. Vše zabalíme a připravíme naducaný karbanátek.
Jednotlivé koule vložíme na plech vyložený pečicím papírem. Králičí karbanátky pečeme v troubě na 180 °C až 200 °C po dobu zhruba 1 hodiny. Srazy se nám pečou a my můžeme přistoupit k dalšímu kroku, a tím je příprava omáčky, která perfektně podtrhne chuť plněných karbanátků.
Králičí karbanátky se podávají se smetanovou, tzv. svíčkovou omáčkou, a houskovým knedlíkem. Na omáčku budeme potřebovat pouze pár surovin. Základem je grilovaná zeleninová směs pod svíčkovou, kterou doplníme o smetanu na vaření a domácí bujón. Tyto suroviny vložíme do hrnce a dáme je společně vařit. Šťavnaté pečené králičí karbanátky položíme na talíř společně s houskovými knedlíky. Vše následně zalijeme výbornou svíčkovou omáčkou.
Oprášení starých receptů našich babiček nás nejen vrací zpět do dětských let. Zároveň si můžeme obohatit jídelníček o osvědčené lahodné pokrmy, které chutnaly již našim předkům.
Publikováno: 15. 7. 2023, Autor: autor: Beáta Boháčová | zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky