Kdo z nás by neznal alespoň jeden recept na květák? Oblíbená zelenina je nepostradatelnou součástí našeho jídelníčku. Surovina bohatá na vitamin C, vápník či hořčík by neměla v našich pokrmech absentovat nejen kvůli své prospěšnosti pro lidský organismus. Je to báječná surovina i v boji proti přebytečným kilogramům. Dokonce dokáže nahradit brambory ve vlašském salátu a přeměnit jej na zdravou pochoutku.
Recept na květák v podobě vlašského salátu
Květák je hlava plná vitaminů a ideální potravina, pokud se chceme zbavit nepříjemných kil navíc. Nějaký ten recept na květák známe asi všichni. Uvařit jej můžeme např. jako mozeček, obalovaný květák či květákovou polévku. Oblíbená zelenina však může perfektně nahradit brambory v jednom velice známém a oblíbeném salátu. Řeč je samozřejmě o vlašáku. Z květáku se dá vyrobit úplně božský falešný vlašský salát bez brambor.
Letní pochoutka na zahradu: Labužnický salátek
Potřebné suroviny:
- 1 květák
- 100 g šunkového salámu
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžíce majonézy
- 1 lžíce zakysané smetany
- sterilovaná směs do bramborového salátu
- 1 dcl láku
- sůl a pepř
- celozrnná bageta
Ojedinělý recept na květák přináší zcela nečekaný salát, který chutná naprosto báječně. Základem pro jeho výrobu je jedna menší hlava květáku a 100 g šunkového salámu, což představuje zhruba 2 centimetrová kolečka uzeniny. Tyto ingredience by nevynikly, pokud bychom k nim nepřidali po jedné lžíci hořčice, majonézy i zakysané smetany. Navíc si připravíme 1 malou skleničku sterilované směsi do bramborového salátu. Až budeme tuto směs slévat, nesmíme zapomenout odměřit 1 dcl láku. Bez láku by vlašský salát neměl ideální chuť. Vše nakonec doladíme solí a pepřem. Připravený salát budeme servírovat nejlépe s celozrnnou bagetou.
Nejprve si musíme správně připravit květák. Uvaříme jej tzv. na skus, což znamená, že ho povaříme zhruba 5 minut. Následně květák na dřevěném prkénku pokrájíme na malé kousky. Základ falešného vlašského salátu máme připravený. Stejnou proceduru provedeme i s šunkovým salámem. Položíme si jej tedy opět na dřevěné prkénko a pokrájíme na malé kostičky. Jakmile máme salám připravený, přidáme ho do mísy ke květáku.
V tuto chvíli přidáme do mísy ostatní suroviny. Ke květáku a šunkovému salámu tedy přidáme po jedné lžíci hořčice, majonézy a zakysané smetany. Unikátní recept na květák v podobě vlašského salátu by nebyl kompletní bez sterilované zeleniny. Připravíme si tedy směs na bramborový salát ve sklenici a slijeme ji. Nesmíme však zapomenout na malého panáčka láku, který také patří do připravované pochoutky. Zeleninu společně s lákem přidáme do mísy k ostatním surovinám. Vše pečlivě promícháme a dochutíme solí a pepřem. Božský falešný vlašský salát podáváme s pečivem. Použít můžeme např. čerstvý rohlík nebo celozrnnou bagetou.
V obchodě je dnes možné vidět různé barevné variace květáku, např. fialový či zelený. Zajímavé je, že právě tyto variace v sobě obsahují daleko více prospěšných látek pro lidský organismus než klasický bílý květák.
Publikováno: 8. 7. 2023, Autor: autor: Beáta Boháčová | zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky