reklama

Vepřový bůček s kůží a vejci po asijsku

Bůček nemusíme nutně pouze péci po selsku s kmínem a česnekem, případně na medu, zázvoru a dalším koření. Toto vepřové maso sice nepatří mezi oblíbené kousky, protože je tučné a jeho kůže se mnoha strávníkům jeví jako cosi nepoživatelného a nepřijatelného. Rádi vás přesvědčíme, že zatracovat bůček s kůží je nerozum, protože se z něho dá připravit variace na asijskou specialitu, a sice vepřové maso, resp. karamelizovaný vepřový bůček s vařenými a osmaženými vejci.

Vepřový bůček po asijsku, to je karamelizované vepřové maso s osmaženými vejci (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Vepřové maso

Vepřové maso je označení pro maso pocházející z prasete domácího. Spolu s hovězím masem je to nejčastěji používané maso v české kuchyni. Maso z vepřové půlky rozdělujeme na hlavu a lalok, krkovici, plec, kotletu, bůček a kýtu. 

Vepřové maso z bůčku patří mezi konzumenty mezi to méně oblíbené. Maso bývá velmi často protučnělé, navíc se prodává s kůží, se kterou si mnoho strávníků neví rady. A přitom při výběru vhodného receptu se z vepřového bůčku dají připravit opravdu chutné dobroty. Například vepřový bůček na asijský způsob je jednou ze zajímavých pochutin, jak si vylepšit jídelníček a zužitkovat bůček i s kůží.

Začneme tím, že z bůčku odřízneme kůži. 

Z bůčku seřízneme kůži
Z bůčku seřízneme kůži (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Kůži dáme vařit do osolené vody a použijeme uzenou sůl. Kůži budeme vařit minimálně 3 hodiny.

Staženou kůži uvaříme
Staženou kůži uvaříme (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Bůček bez kůže nakrájíme na větší kostky. Protože budeme bůček připravovat karamelizovaný, naložíme ho do marinády z třtinového cukru a sójové omáčky.

Základem marinády je cukr a sójová omáčka
Základem marinády je cukr a sójová omáčka (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Než se maso namarinuje, vyjmeme uvařenou kůži a vývar slijeme.

Vývar scedíme
Vývar scedíme (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Z kůže odstraníme co největší množství tučných částí. Samotnou kůži vyložíme na plech a sušíme v troubě při teplotě 60 °C. Karamel připravíme tak, že do suchého hrnce nebo kastrolu nasypeme trochu cukru a necháme ho pomalu rozpustit. Než se karamel vytvoří, můžeme si uvařit několik vajíček natvrdo. Vaříme je 10 minut.

Uvaříme několik vajec
Uvaříme několik vajec (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

V připraveném karamelu necháme zatáhnout namarinovaný bůček.

Při vaření masa i ostatních potravin jsme vyzkoušeli Hrnec Rotisser 3,5 l. Výhodou je, že je vhodný na všechny typy varných desek. Materiál je téměř nepřilnavý a pokrmy se v něm nepřipékají, je použitelný v troubě až do 240°C a je vhodný do myčky. Přiléhavá poklička uchová cenné látky v pokrmu.
Maso vložíme do karamelu
Maso vložíme do karamelu (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Do masa přikápneme trochu omáčky nug mao, což je v podstatě koncentrovaný karamel. Tato omáčka nám maso krásně zabarví a dodá mu tu správnou chuť.

Maso vylepšíme rybí omáčkou
Maso vylepšíme rybí omáčkou (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Potom zalijeme vývarem a vaříme cca 20 minut do změknutí. Zatímco se maso pozvolna prováří a dusí, uvařená vejce dáme do studené vody, oloupeme, vložíme do rozpáleného oleje a osmažíme.

Uvařená vejce osmažíme dokřupava
Uvařená vejce osmažíme dokřupava (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Vajíčka osmažíme tak, aby se na povrchu vytvořila křupavá krustička. Do masa přilijeme ještě trochu vývaru a přidáme dvě lžíce rybí omáčky. Vylepšíme snítkou koriandru. Kůži vyjmeme z trouby, rozdělíme na několik kousků a vložíme do rozpáleného omastku. Můžeme pozorovat, jak kůže nabyde a zvětší svůj objem minimálně dvojnásobně.

Vaření na sklokeramické varné desce MORA VDSS 654 FF v černém provedení a přední hranou zkosenou je radost a potěšení. Varná deska disponuje 4 varnými zónami, a s ukazatelem zbytkového tepla na desce víte, která zóna je ještě horká. Jste tak chráněni před nepříjemným popálením a jinými nehodami. Také můžete využít zbytkového tepla pro rozmrazovaní nebo ohřev uvařeného jídla. Sklokeramický povrch se velmi snadno čistí, stačí jej otřít. Ovládání je dotykové a nepřekáží při vaření.
Kůži osmažíme na rozpáleném tuku
Kůži osmažíme na rozpáleném tuku (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Na talíři servírujeme kousky osmažené kůže společně s osmaženými vejci a karamelizovaným vepřovým bůčkem. Dochutíme několika málo kapkami sezamového oleje.

Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů, rubrika Beze ztrát

Publikováno: 8. 7. 2023, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová