reklama

Báječný oběd ve stylu tradiční kuchyně Tex-Mex  

Parní vaření je jednoduché a velmi zdravé. Rýže je velmi variabilní surovina, kterou můžete od jednoduché přílohy připravit třeba i jako hlavní chod a náš recept na mexickou rýži je toho jasným příkladem. Toto tradiční jídlo podle receptů Tex-Mex kuchyně lze připravit na mnoho způsobů, kombinace s fazolemi, rajčatovou passatou, výrazným kořením, čerstvým koriandrem a rozpečeným sýrem je ale obzvlášť povedená.

i (Zdroj: Whirlpool)
Tex-Mex recepty se stanou poklady vaší kuchyně. Pomohou vám třeba i parní trouby (Zdroj: Whirlpool)

Vyzkoušený Tex-Mex recept pro všechny labužníky

K naprosto dokonalé rýži dopomůže kombinace horkého vzduchu a parního vaření: rýže bude uvnitř nadýchaná, ale zvenčí krásně zapečená, prostě tak akorát. Navíc se v troubě peče skoro sama, a tak se můžete chvilku věnovat tomu, co máte rádi a pak si hotový pokrm vychutnat s celou rodinou.

Na 4-6 porcí tohoto Tex-Mex receptu budete potřebovat:

  • 3 lžíce oleje
  • cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • ½ lžičky uzené papriky
  • hrnek dlouhozrnné rýže
  • 200 g rajčatové passaty
  • 2 hrnky vody/vývaru
  • ½ hrnku mražené kukuřice
  • konzervu černých fazolí, z nichž jste slili vodu
  • 200 g strouhaného sýra (čedar nebo gouda)
  • avokádo
  • hrst čerstvého koriandru
  • limetku
  • sůl

Příprava: 1 hodina 10 minut

A jak postupovat?

Do hrnce nebo pánve vhodné do trouby nalijte olej, nasekanou cibuli a nechte ji zesklovatět, pak přidejte česnek spolu s koriandrem. Po chvíli přisypejte uzenou papriku, propláchnutou a okapanou rýži a za občasného míchání zvolna směs opékejte 2-3 minuty.

Parní vaření a pečení zachová v pokrmech všechny živiny
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Parní vaření a pečení zachová v pokrmech všechny živiny

K rýži přidejte rajčatovou passatu, vodu nebo vývar, kukuřici a fazole, osolte a promíchejte. Rýži vložte do trouby, a pokud máte parní, nastavte program „Horký vzduch a pára“ s vysokou úrovní páry a pečte asi 45 minut, dokud se tekutina nevstřebá a rýže je měkká. Pára zajistí, že bude rýže nadýchaná, zelenina plná chuti a vše se spojí do jednoho dokonale vyváženého celku.

Upečenou rýži nadlehčete vidličkou, posypte sýrem, troubu přepněte na režim „Gril“ a zapékejte dalších pět minut. Hotový pokrm podávejte s plátky avokáda, čerstvým koriandrem a klínky limety k dochucení. Dobrou chuť!

Tip:

Pokud se chcete ve svém kuchařském umění opravdu posunout, pořiďte si pravou parní troubu s generátorem páry. Skutečnou špičku představuje horkovzdušná parní trouba Whirlpool W11I OP1 4S2 H s extra velkým objemem 73 l, s Wi-Fi a se senzorovou technologií 6. SMYSL pro ideální výsledek s nejnižší možnou spotřebou elektrické energie. Trouba má pokročilou technologii SteamSense+ pro pečení s nízkou, střední nebo vysokou úrovní páry v kombinaci s horkým vzduchem o teplotě 140-220 °C.

Trouba se hodí i pro regeneraci uvařených pokrmů, rozmrazování, pečení mražených jídel nebo vaření ve 100% páře. Skvělá je i možnost péct až na čtyřech úrovních najednou bez smíchání vůní a chutí. Trouba se ovládá prostřednictvím velkého barevného displeje v češtině a také na dálku přes mobil a aplikaci 6th SENSE LiveApp. O čistotu se postará samočisticí parní systém HydroClean. 

Zdroj informací: Whirlpool

Publikováno: 4. 7. 2023, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce