Parní vaření je jednoduché a velmi zdravé. Rýže je velmi variabilní surovina, kterou můžete od jednoduché přílohy připravit třeba i jako hlavní chod a náš recept na mexickou rýži je toho jasným příkladem. Toto tradiční jídlo podle receptů Tex-Mex kuchyně lze připravit na mnoho způsobů, kombinace s fazolemi, rajčatovou passatou, výrazným kořením, čerstvým koriandrem a rozpečeným sýrem je ale obzvlášť povedená.
Vyzkoušený Tex-Mex recept pro všechny labužníky
K naprosto dokonalé rýži dopomůže kombinace horkého vzduchu a parního vaření: rýže bude uvnitř nadýchaná, ale zvenčí krásně zapečená, prostě tak akorát. Navíc se v troubě peče skoro sama, a tak se můžete chvilku věnovat tomu, co máte rádi a pak si hotový pokrm vychutnat s celou rodinou.
Na 4-6 porcí tohoto Tex-Mex receptu budete potřebovat:
- 3 lžíce oleje
- cibuli
- 2 stroužky česneku
- ½ lžičky mletého koriandru
- ½ lžičky uzené papriky
- hrnek dlouhozrnné rýže
- 200 g rajčatové passaty
- 2 hrnky vody/vývaru
- ½ hrnku mražené kukuřice
- konzervu černých fazolí, z nichž jste slili vodu
- 200 g strouhaného sýra (čedar nebo gouda)
- avokádo
- hrst čerstvého koriandru
- limetku
- sůl
Příprava: 1 hodina 10 minut
A jak postupovat?
Do hrnce nebo pánve vhodné do trouby nalijte olej, nasekanou cibuli a nechte ji zesklovatět, pak přidejte česnek spolu s koriandrem. Po chvíli přisypejte uzenou papriku, propláchnutou a okapanou rýži a za občasného míchání zvolna směs opékejte 2-3 minuty.
K rýži přidejte rajčatovou passatu, vodu nebo vývar, kukuřici a fazole, osolte a promíchejte. Rýži vložte do trouby, a pokud máte parní, nastavte program „Horký vzduch a pára“ s vysokou úrovní páry a pečte asi 45 minut, dokud se tekutina nevstřebá a rýže je měkká. Pára zajistí, že bude rýže nadýchaná, zelenina plná chuti a vše se spojí do jednoho dokonale vyváženého celku.
Upečenou rýži nadlehčete vidličkou, posypte sýrem, troubu přepněte na režim „Gril“ a zapékejte dalších pět minut. Hotový pokrm podávejte s plátky avokáda, čerstvým koriandrem a klínky limety k dochucení. Dobrou chuť!
Tip:
Pokud se chcete ve svém kuchařském umění opravdu posunout, pořiďte si pravou parní troubu s generátorem páry. Skutečnou špičku představuje horkovzdušná parní trouba Whirlpool W11I OP1 4S2 H s extra velkým objemem 73 l, s Wi-Fi a se senzorovou technologií 6. SMYSL pro ideální výsledek s nejnižší možnou spotřebou elektrické energie. Trouba má pokročilou technologii SteamSense+ pro pečení s nízkou, střední nebo vysokou úrovní páry v kombinaci s horkým vzduchem o teplotě 140-220 °C.
Trouba se hodí i pro regeneraci uvařených pokrmů, rozmrazování, pečení mražených jídel nebo vaření ve 100% páře. Skvělá je i možnost péct až na čtyřech úrovních najednou bez smíchání vůní a chutí. Trouba se ovládá prostřednictvím velkého barevného displeje v češtině a také na dálku přes mobil a aplikaci 6th SENSE LiveApp. O čistotu se postará samočisticí parní systém HydroClean.
Zdroj informací: Whirlpool
Publikováno: 4. 7. 2023, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce