reklama

Čím vylepšit obyčejný recept na perník? Jablky!

Recept na perník má ve své sbírce každá správná hospodyňka. Pekly ho již naše babičky i maminky a my na jejich poselství můžeme jen navázat. Vláčná, nadýchaná pochoutka je velice jednoduchá na svou přípravu. Vynikající chuť dokáže omámit chuťové pohárky nejednoho labužníka a vůně provoní celý byt již při pečení.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Recept na perník nesmí chybět v žádné kuchařce

Recept na perník s nádechem jablek

Recept na perník nesmí chybět v žádné kuchařce. Andělsky nadýchaná pochoutka dokáže provonět celou domácnost. Líbezná vůně skořice doplněná o chuť jablek pohladí nejen náš žaludek, ale i duši.

Zpracujte jablko beze ztrát. Máme pro vás recept na sladký jablečný koláč

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Potřebné suroviny jablečný perník

  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 vejce
  • 2 jablka
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 vanilinový cukr
  • 1 kypřicí prášek do perníku

Jablkový perník k nedělní kávě není vůbec složitý a navíc jej můžeme upéct téměř bez práce. Nebudeme potřebovat žádné váhy ani metličky či mixér. Úplně si vystačíme s rukama, vařečkou nebo polévkovou lžící, kterou krásně promícháme perníkové těsto. Místo váhy použijeme zcela obyčejný hrníček. Recept na perník je velice jednoduchý. Na jablkový perník budeme potřebovat pouze půl hrnku oleje, po 1 hrnku mléka, hladké mouky, polohrubé mouky a cukru. Tyto suroviny doplníme už jen o vajíčko, 2 jablka, kakao a vanilinový cukr. Velice důležitý je kypřicí prášek do perníku. Tem samozřejmě nesmí chybět. Díky perníkovému koření, které je v této přísadě obsažené, provoní perník celý byt již při pečení.

Připravíme si mísu, ve které smícháme všechny sypké suroviny. Postupně tedy do misky nasypeme obě mouky, cukr, kakao, kypřicí prášek i vanilinový cukr. Přísady pečlivě promícháme polévkovou lžící. Kdybychom v tuto chvíli sypké suroviny nepromíchali, kypřicí prášek do perníku by neměl šanci rovnoměrně se rozprostřít mezi všechna zrnka mouky.

Čím vylepšit obyčejný recept na perník? Jablky!
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s. r. o.))
Čím vylepšit obyčejný recept na perník? Jablky!

V tuto chvíli si do mísy nastrouháme připravená jablka. Strouhat je budeme nahrubo společně se slupkou. Někdo by mohl namítat, že jsou slupky tvrdé a v moučníku nám budou vadit. V konečném výsledku je však opak pravdou. Slupky z jablek se v našem perníku po upečení úplně ztratí. Navíc je známo, že jablíčka mají nejvíce vitaminů právě pod slupkou.

Jakmile máme jablka nastrouhaná, vložíme do mísy veškeré tekuté suroviny. Nalijeme tedy mléko i olej a přidáme vejce. Vezmeme si do ruky lžíci a pustíme se do míchání. Všechny suroviny pečlivě promícháme v krásné, hladké lité těsto. Během chvilky máme těsto hotové. Připravíme si pekáček, který vysteleme pečicím papírem a perníkové těsto do něj nalijeme. Veškeré zbytky těsta vyškrábeme lžící. Pekáček s těstem vložíme do předehřáté trouby a perník pečeme na 180 °C po dobu zhruba 35 minut.

Čím vylepšit obyčejný recept na perník? Jablky!
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s. r. o.))
Čím vylepšit obyčejný recept na perník? Jablky!

Po uplynutí potřebné doby vyndáme jablečný perník z trouby a vyklopíme jej z pekáčku. Recept na perník praví nechat moučník pořádně vychladnout. Jakmile jej máme vychladlý, můžeme se pustit do jeho zdobení a následné konzumace.

Čím vylepšit obyčejný recept na perník? Jablky!
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s. r. o.))
Čím vylepšit obyčejný recept na perník? Jablky!

Vrchní část perníku můžeme buď pouze pocukrovat, nebo např. potřít marmeládou či čokoládovou polevou a posypat kokosem. Záleží pouze na naší chuti.

Publikováno: 23. 6. 2023, Autor: autor: Beáta Boháčová | zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky