Losos patří mezi oblíbené ryby, které připravujeme na několik způsobů. Jestlipak znáte ceviche z lososa? Pokud ne, tak máte jedinečnou příležitost si toto latinskoamerické jídlo připravit. Připravuje se ze syrového rybího masa, které je několik hodin marinováno v citrusové či limetové šťávě, následně se přidají další ingredience.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/aa/f6/column/aaf6708e0a5e42bfb68fd23c4a2a15a0_80e3338e8fe8c53ef1133f91978723d2.jpg)
Losos
Pokrmy z lososa u nás připravujeme vcelku běžně, tuto rybu ale stále považujeme za velkou delikatesu. Losos má využití ve vrcholné kulinářské přípravě, jako dietní pokrm nebo exotická dobrota – jako třeba méně známý ceviche. Ceviche je pokrm z ryb, oblíbený v přímořských oblastech Latinské Ameriky. Připravuje se ze syrového rybího masa, nejčastěji právě z lososího masa. Mohou se používat i další druhy (tuňák či jiné mořské ryby).
V jednoduchosti je síla, proto se při přípravě tohoto latinskoamerického pokrmu maso nakrájí na malé kousky a marinuje několik hodin v citronové nebo limetové šťávě. Pak se smíchá s nakrájenou cibulí, chilli papričkami a dalšími ingrediencemi. Kyselina citronová způsobí, že v mase proběhne denaturace a stane se poživatelnějším. Existuje řada krajových variant, někde se kromě ryb používají i krevety nebo ústřice, přidává se rajský protlak, zelené olivy nebo bylinky.
Losos se stal jednou z nejoblíbenějších ryb, které v Čechách jíme. Jeho maso je prakticky bez kostí, má výbornou chuť, a jeho jednoduchá úprava z něj činí surovinu, která stojí za vyzkoušení v rozličných podobách. Při smažení získá losos křupavou kůrku a zachová si šťavnaté maso. Dá se ale také péct, udit nebo pošírovat. Jeho delikátní chuť si ale vychutnáme i v syrovém stavu, nejen v ceviche, ale také v sushi a dalších pokrmech.
![Na přípravu ceviche se hodí maso z lososa](https://img.primadoma.cz/w_2/da/ed/column/daed44ae186e8a2a4147d5cc50acea55_86c86de4fb4804fc6a8b325bb64430a4.jpg)
Ceviche
Lososa nejprve zbavíme kůže. Ale protože lososí kůži v receptu rovněž využijeme, bude potřeba jí zbavit šupin. Lososí šupiny jsou velmi drobné a jemné, a dají se snadno oškrábat nožem tzv. "proti srsti".
![Z kůže oškrábeme šupiny](https://img.primadoma.cz/w_2/0a/7a/column/0a7a927cc78276cf3bdccf53b5ceee36_c0202e140aca7f8833e9477891e5ee72.jpg)
U rybího masa kůži odřezáváme tak, že si kus lososa položíme kůží na prkénko a velmi ostrým (a nejlépe širokým) nožem seřízneme maso z kůže.
![Opatrně ostrým nožem seřízneme maso od kůže](https://img.primadoma.cz/w_2/46/88/column/468839a2922beac475a2a848ede92d57_b4b9f385015d108acd2ddb12bbfce1a3.jpg)
Protože na kůži vždy nějaký ten kousíček masa zůstane, ještě ji proto nožem naplocho oškrábeme.
![Z kůže oškrábeme zbytky masa](https://img.primadoma.cz/w_2/7f/c6/column/7fc60c9444afaa7730bf250848600da8_a0eef94017b386aad04e84ffec0e9ca4.jpg)
Kůži budeme následně sušit v troubě. Její sušení je poměrně dlouhotrvající proces, na dokonalé vysušení potřebujeme při teplotě 60 °C 10–12 hodin. Proto je lepší tento pokrm, nebo alespoň jeho první část, připravovat den dopředu.
Příprava ceviche z lososa
Suroviny:
- kousek lososa s kůží
- limetka
- avokádo
- červená cibule
- okurka
- rajče
- paprička jalapeňo
- hladkolistá petržel
- koriandr
- sůl a pepř
- yuzu
- olivový olej
- bageta
Postup:
Upravené maso z lososa nakrájíme na malé kousky a přidáme i oškrábané maso z kůže. V míse smícháme maso se šťávou a dužinou z jedné limetky.
![Maso z lososa nasekáme nadrobno](https://img.primadoma.cz/w_2/5b/d2/column/5bd2430ed05601602d2002beb0805217_00e87c91cd220f2158a4185493be5b2c.jpg)
Ostatní ingredience – avokádo, cibuli, rajče, okurku i papričku jalapeňo rozkrájíme na drobné kousky, lehce nožem rozsekáme a vše přidáme k masu z lososa.
![Zeleninu nakrájíme také nadrobno](https://img.primadoma.cz/w_2/61/9f/column/619f055bffdc09d319fabdc2f62a2ec4_68e84c30f766373c7c08e52290dddeb0.jpg)
Vše důkladně promícháme a dochutíme sekanou hladkolistou petrželkou a několika snítkami koriandru.
![Koriandr a petrželka dodají směsi chuť i vůni](https://img.primadoma.cz/w_2/96/d5/column/96d58ef8184e14d4e8cc8c1e9ce0415e_e8dd832c47fa8e42fed9c833ae5a28a5.jpg)
Osolíme, opepříme a vylepšíme pár kapkami yuzu (tzv. japonského citronu – chuťově je nejpodobnější grapefruitu).
![Ochutíme šťávou z yuzu](https://img.primadoma.cz/w_2/c3/fe/column/c3fe6f2de42ed539199fdda8b6d02465_ad7cbeebcc9e20f1730eca243adf3797.jpg)
Zakápneme olivovým olejem. Směs dáme do lednice, kde se bude do druhého dne marinovat. Pokud nechceme použít kůži z lososa, marinujeme maso se zeleninou minimálně 4 hodiny. Druhý den rozpálíme na pánvi trochu oleje, ve kterém opečeme plátky bagety.
![Budeme servírovat s bagetou](https://img.primadoma.cz/w_2/2a/95/column/2a9502ba605496abd741db42c332a584_ad0d86ed2709b5562a25d7a0bf60dccd.jpg)
Na druhé pánvi rovněž rozpálíme olej (minimálně na teplotu 160 °C), do něj vložíme kůži z lososa a prudce osmažíme.
Při opékání lososí kůže jsme použili kleště Functional Form, které mají praktické silikonové okraje pro přesné uchopení potravin bez rizika poškrábání nádobí, speciální zahnutý tvar pro snadné použití i na pánvi, špičaté konce pro perfektní úchop a odolný design, který zamezuje přetočení kleští. Toto kuchyňské náčiní lze mýt v myčce na nádobí.
![Osmažíme na dobře rozpáleném oleji](https://img.primadoma.cz/w_2/63/e6/column/63e65b3bd1e60ec3b6dd5caaec2d3411_43e1fdf8f6c5feb97a340b4cc0a0439f.jpg)
Lososí kůže se v rozpáleném oleji smrskne, pak opět jakoby nabyde, bude lehce křupavá a chutná. Při smažení musíme hlídat teplotu oleje, neboť při nízké teplotě se kůže olejem pouze nasákne, ale nebude křupavá, při velmi vysoké teplotě může pro změnu zhořknout a ztmavnout. Po osmažení necháme kůži okapat na papírovém ubrousku. Jemně osolíme.
![Kůži osušíme v ubrousku](https://img.primadoma.cz/w_2/c7/a0/column/c7a06f3881c598cbf4216e03ddebfd9b_66df7460193b5f45b6696237d6003839.jpg)
Servírujeme na plátcích opečené bagety, na kterou rozložíme ceviche z lososa a zeleniny a ozdobíme kousky osmažené lososí kůže.
![Směs poklademe na opečenou bagetku](https://img.primadoma.cz/w_2/e4/75/column/e4756111086eef7ad784d1d965180d3a_a1e9a70d463d94f4db73fd82304c3478.jpg)
Podobně můžeme ceviche servírovat stylově v tortille nebo s tortillovými chipsy. Tradičně se v Peru, odkud jídlo pochází, podává s batáty a kukuřicí jako osvěžující a zdravé hlavní jídlo. Využijeme je i jako snídani, svačinu nebo studenou večeři.
Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů, rubrika Beze ztrát; Fiskars; Gorenje (Mora); vitalia.cz
Publikováno: 20. 6. 2023, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová