reklama

Připravte si ceviche z lososa podle našeho receptu

Losos patří mezi oblíbené ryby, které připravujeme na několik způsobů. Jestlipak znáte ceviche z lososa? Pokud ne, tak máte jedinečnou příležitost si toto latinskoamerické jídlo připravit. Připravuje se ze syrového rybího masa, které je několik hodin marinováno v citrusové či limetové šťávě, následně se přidají další ingredience.

i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Ceviche z lososa vás ohromí gejzírem chutí a vůní (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Losos

Pokrmy z lososa u nás připravujeme vcelku běžně, tuto rybu ale stále považujeme za velkou delikatesu. Losos má využití ve vrcholné kulinářské přípravě, jako dietní pokrm nebo exotická dobrota – jako třeba méně známý ceviche. Ceviche je pokrm z ryb, oblíbený v přímořských oblastech Latinské Ameriky. Připravuje se ze syrového rybího masa, nejčastěji právě z lososího masa. Mohou se používat i další druhy (tuňák či jiné mořské ryby).

V jednoduchosti je síla, proto se při přípravě tohoto latinskoamerického pokrmu maso nakrájí na malé kousky a marinuje několik hodin v citronové nebo limetové šťávě. Pak se smíchá s nakrájenou cibulí, chilli papričkami a dalšími ingrediencemi. Kyselina citronová způsobí, že v mase proběhne denaturace a stane se poživatelnějším. Existuje řada krajových variant, někde se kromě ryb používají i krevety nebo ústřice, přidává se rajský protlak, zelené olivy nebo bylinky.

Losos se stal jednou z nejoblíbenějších ryb, které v Čechách jíme. Jeho maso je prakticky bez kostí, má výbornou chuť, a jeho jednoduchá úprava z něj činí surovinu, která stojí za vyzkoušení v rozličných podobách. Při smažení získá losos křupavou kůrku a zachová si šťavnaté maso. Dá se ale také péct, udit nebo pošírovat. Jeho delikátní chuť si ale vychutnáme i v syrovém stavu, nejen v ceviche, ale také v sushi a dalších pokrmech.

Na přípravu ceviche se hodí maso z lososa
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Na přípravu ceviche se hodí maso z lososa

Ceviche

Lososa nejprve zbavíme kůže. Ale protože lososí kůži v receptu rovněž využijeme, bude potřeba jí zbavit šupin. Lososí šupiny jsou velmi drobné a jemné, a dají se snadno oškrábat nožem tzv. "proti srsti".

Z kůže oškrábeme šupiny
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Z kůže oškrábeme šupiny

U rybího masa kůži odřezáváme tak, že si kus lososa položíme kůží na prkénko a velmi ostrým (a nejlépe širokým) nožem seřízneme maso z kůže.

Opatrně ostrým nožem seřízneme maso od kůže
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Opatrně ostrým nožem seřízneme maso od kůže

Protože na kůži vždy nějaký ten kousíček masa zůstane, ještě ji proto nožem naplocho oškrábeme.

Z kůže oškrábeme zbytky masa
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Z kůže oškrábeme zbytky masa

Kůži budeme následně sušit v troubě. Její sušení je poměrně dlouhotrvající proces, na dokonalé vysušení potřebujeme při teplotě 60 °C 10–12 hodin. Proto je lepší tento pokrm, nebo alespoň jeho první část, připravovat den dopředu.

Při přípravě můžeme využít indukční sporák I 8688 BX v stylovém nerezovém provedení se sklokeramickou indukční deskou a multifunkční troubou (užitný objem trouby je 70 l). Varná deska se dotykově ovládá a umožňuje spojit dvě levé samostatné varné zóny do jedné jen jedním dotykem. Trouba je vybavená 11 pečicími programy, které jsou navržené přesně podle potřeb konkrétních jídel. Trouba se předehřeje na 200 ˚C do 5 minut, což je mnohem rychleji, než bývá zvykem. Ve spodní části sporáku je praktický úložný prostor, do kterého snadno uložíte příslušenství v podobě roštu, mělkého plechu, a dokonce i maxi pekáče.

Příprava ceviche z lososa

Suroviny:

  • kousek lososa s kůží
  • limetka
  • avokádo
  • červená cibule
  • okurka
  • rajče
  • paprička jalapeňo
  • hladkolistá petržel
  • koriandr
  • sůl a pepř
  • yuzu
  • olivový olej
  • bageta

Postup:

Upravené maso z lososa nakrájíme na malé kousky a přidáme i oškrábané maso z kůže. V míse smícháme maso se šťávou a dužinou z jedné limetky. 

Maso z lososa nasekáme nadrobno
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Maso z lososa nasekáme nadrobno

Ostatní ingredience – avokádo, cibuli, rajče, okurku i papričku jalapeňo rozkrájíme na drobné kousky, lehce nožem rozsekáme a vše přidáme k masu z lososa.

Zeleninu nakrájíme také nadrobno
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Zeleninu nakrájíme také nadrobno

Vše důkladně promícháme a dochutíme sekanou hladkolistou petrželkou a několika snítkami koriandru.

Koriandr a petrželka dodají směsi chuť i vůni
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Koriandr a petrželka dodají směsi chuť i vůni

Osolíme, opepříme a vylepšíme pár kapkami yuzu (tzv. japonského citronu – chuťově je nejpodobnější grapefruitu). 

Ochutíme šťávou z yuzu
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Ochutíme šťávou z yuzu

Zakápneme olivovým olejem. Směs dáme do lednice, kde se bude do druhého dne marinovat. Pokud nechceme použít kůži z lososa, marinujeme maso se zeleninou minimálně 4 hodiny. Druhý den rozpálíme na pánvi trochu oleje, ve kterém opečeme plátky bagety.

Budeme servírovat s bagetou
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Budeme servírovat s bagetou

Na druhé pánvi rovněž rozpálíme olej (minimálně na teplotu 160 °C), do něj vložíme kůži z lososa a prudce osmažíme.

Při opékání lososí kůže jsme použili kleště Functional Form, které mají praktické silikonové okraje pro přesné uchopení potravin bez rizika poškrábání nádobí, speciální zahnutý tvar pro snadné použití i na pánvi, špičaté konce pro perfektní úchop a odolný design, který zamezuje přetočení kleští. Toto kuchyňské náčiní lze mýt v myčce na nádobí.

Osmažíme na dobře rozpáleném oleji
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Osmažíme na dobře rozpáleném oleji

Lososí kůže se v rozpáleném oleji smrskne, pak opět jakoby nabyde, bude lehce křupavá a chutná. Při smažení musíme hlídat teplotu oleje, neboť při nízké teplotě se kůže olejem pouze nasákne, ale nebude křupavá, při velmi vysoké teplotě může pro změnu zhořknout a ztmavnout. Po osmažení necháme kůži okapat na papírovém ubrousku. Jemně osolíme.

Kůži osušíme v ubrousku
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Kůži osušíme v ubrousku

Servírujeme na plátcích opečené bagety, na kterou rozložíme ceviche z lososa a zeleniny a ozdobíme kousky osmažené lososí kůže.

Směs poklademe na opečenou bagetku
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Směs poklademe na opečenou bagetku

Podobně můžeme ceviche servírovat stylově v tortille nebo s tortillovými chipsy. Tradičně se v Peru, odkud jídlo pochází, podává s batáty a kukuřicí jako osvěžující a zdravé hlavní jídlo. Využijeme je i jako snídani, svačinu nebo studenou večeři.

Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů, rubrika Beze ztrát; Fiskars; Gorenje (Mora); vitalia.cz

Publikováno: 20. 6. 2023, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová