reklama

Letní pečení - krtkův dort na plech a jahodový dort se želatinou

Přinášíme vám pro letní období plné čerstvého ovoce recept, na který si nejspíš ze svého mládí vzpomene většina z vás. Navíc k jeho přípravě vybízí i pomalu začínající sezóna jahod, které patří k nejoblíbenějšímu ovoci u nejednoho dítka. Je jím tento výborný a zároveň jednoduchý jahodový dort se želatinou. A navíc vám může udělat radost náš chutný a poctivý krtkův dort na plech.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Při pečení z čerstvého ovoce vyzkoušejte naše recepty (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Recept na krtkův dort na plech

Kvalitní mouka aneb základ každého pečení

Kvalitní hořká čokoláda ve spojení s oříškovou chutí a aroma. Jak toho lze dosáhnout? Využijte při pečení dezertu špaldovou mouku značky Babiččina volba, která je oproti mnohým jiným moukám na trhu přesně tím, co slibuje – kvalitní z pravých (prastarých) odrůd pšenice špaldy. Špaldová mouka obsahuje cenné složky z celého špaldového zrna (z obalu, endospermu i klíčku). Dalším plusem špaldových mouk je, že obsahují vysoké množství vlákniny, bílkovin a jiných minerálních látek. To ale bohužel neplatí pro všechny špaldové mouky na trhu.

V České republice zatím neexistuje legislativa, která by regulovala množství pšenice špaldy, které musí tato mouka obsahovat. Tak se vám může jednoduše v regálech dostat pod ruku mouka s tímto názvem, obsahující genomy pšenice seté, která vám slíbenou oříškovou chuť a benefity špaldy rozhodně neposkytne. Pokud ale sáhnete po mouce značky Babiččina volba, můžete se spolehnout, že odpovídající kvalitu opravdu kupujete. Mouky této značky totiž pravidelně procházejí přísným testováním v nezávislé certifikované odborné laboratoři a udržují si tak svou naměřenou hodnotu pšenice špaldy.

Ingredience:

  • 2 vejce
  • 50 g třtinového cukru
  • 70 g hořké čokolády (ideálně klasická na vaření, kolem 67 % kakaa)
  • 50 g másla
  • 150 g hladké špaldové/Univerzální mouky Babiččina volba
  • 1 PL kakaa
  • 1 ČL prášku do pečiva

Na dokončení:

  • drobné ovoce
  • čerstvá bylinka
  • šlehačka
Krtkův dort na plech
i (Zdroj: GoodMills Česko s.r.o.)
Krtkův dort na plech

Postup:

Rozehřejte troubu na 160 °C. V rendlíku nechte rozpouštět čokoládu s máslem a mezitím v míse vyšlehejte do světlé pěny celá vejce s cukrem. Rozpuštěnou čokoládu s máslem míchejte stěrkou a nechte stranou chladnout. V misce zatím smíchejte mouku Babiččina volba, kakao a kypřicí prášek.

Do vajec opatrně přilévejte vlahou čokoládovou směs a zašlehávejte. Když je plně zapracovaná, udělejte totéž se suchou směsí. Těsto vychází na malý pekáček. Pečte 15 minut a během pečení troubu neotevírejte. Po vychladnutí nakrájejte na kostky. Podávejte se šlehačkou, čerstvým ovocem a bylinkou.

Recept na jahodový dort se želatinou

Mouka šitá vašemu pečení na míru

Kvalitní a správně vybraná mouka je základem každého úspěšného pečení. Proto jistě nejeden domácí či profesionální cukrář ocení mouku šitou jeho dezertům na míru. Moukou na míru přesně tomuto receptu i dalším jiným, je Babiččina mouka dortová. Jedná se o extra světlou mouku, která se díky svým unikátním vlastnostem skvěle pojí s ostatními surovinami v hladké těsto. Dezerty z této mouky mají lehkou konzistenci a jemně pórovitou strukturu.

My ji doporučujeme použít namísto běžné hladké nebo polohrubé mouky ve vašich receptech na piškotové moučníky. Pokud ji ale nikde neseženete, nezoufejte. Můžete ji totiž nahradit jinými moukami z portfolia Babiččiny volby. Ideální jsou pro tento dezert také hladká mouka pšeničná, popřípadě hladká mouka špaldová, nebo naše velká jarní novinka. Všestranný génius, který spojuje pekařské vlastnosti různých mouk a je vhodný pro přípravu téměř každého receptu vyžadujícího mouku – Babiččina mouka univerzální.

Ingredience na korpus:

  • ½ hrnku krupicového cukru
  • 1 hrnek dortové mouky Babiččina volba (hladké či univerzální mouky z portfolia Babiččina volba)
  • ½ kypřicího prášku
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 hrnku rozpuštěného másla
  • kůra z ½ citronu
  • 2 vejce
  • ½ hrnku mléka

Ingredience na krém:

  • 1 vanilkový pudink
  • 1 hrnek mléka
  • ½ změklého másla (cca 125 g)
  • 4 lžíce cukru

Další ingredience:

  • 1 balení červené dortové želatiny
  • cukr
  • voda
  • jahody
Jahodový dort se želatinou
i (Zdroj: GoodMills Česko s.r.o.)
Jahodový dort se želatinou

Postup:

Jako první připravte korpus. V jedné nádobě smíchejte suché ingredience a v jiné vyšlehejte ty tekuté. Smícháním obou částí vznikne hladké těsto, které nalijte do vymazané a vysypané dortové formy o průměru asi 22 cm. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 minut, nebo dokud korpus nebude hotový.

Než se upeče korpus, připravte krém. Smíchejte pudinkový prášek s mlékem a cukrem, přiveďte k varu a za stálého míchání nechte co nejvíce zhoustnout. Hustý pudink odstavte, zakryjte potravinovou fólií (aby se přímo dotýkala pudinku) a nechte vychladnout. Až vychladne pudink, vyšlehejte máslo do světlé pěny a postupně do něj zašlehejte i pudink.

Upečený a vychladlý korpus vyjměte z formy a tu umyjte a usušte. Poté do ní korpus vraťte a navrstvěte na něj krém. Do krému poklaďte pokrájené jahody. Dort uložte na hodinu do lednice a poté připravte želatinu dle návodu. Oslaďte ji cukrem podle vlastní chuti. Až bude želatina chladná a začne pomalu tuhnout, nalijte ji na dort. Dort opět uložte do lednice a vyčkejte, než želatina úplně zatuhne.

Zdroj informací: GoodMills Česko s.r.o.

Publikováno: 21. 6. 2023, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce