Přemýšlíte, jak si vytvořit domácí máslo? Výroba byla poměrně náročná, a to časově i fyzicky, ale i dnes si ji můžete vyzkoušet, a to tradičním stloukáním nebo klidně moderně pomocí ručního šlehače. K jeho výrobě vám bude stačit pouze dostatečně tučná smetana. Přečtěte si, jak na to.
Jak se liší průmyslové a domácí máslo? Výroba je dnes rychlá a efektivní
Když se dříve vyrábělo domácí máslo, výroba se o dost lišila od dnešního moderního procesu. Klasická metoda výroby másla se totiž nazývala "mléčné šlehání". V minulosti se máslo vyrábělo doma a ručně pomocí máselnic. Tento tradiční proces výroby másla vyžadoval fyzickou námahu a čas, a proto byl později, jak šel čas, nahrazován modernějšími technologiemi a průmyslovými postupy. Dnes se máslo často vyrábí pomocí mléčných průmyslových zařízení, která zajišťují rychlou a efektivní separaci smetany a zpracování máslového produktu.
Domácí máslo - výroba dříve
Naši předci si ale své domácí máslo vyráběli běžně. Výroba probíhala následovně: Mléko se nadojilo od krav a nechalo se zhruba 3 dny stát v krajáčích. Hospodyně je pak obcházela a plochou naběračkou sbírala smetanu, která se usazovala na povrchu. Když jí pak měla dostatek, mohla ji dát do máselnice a začít stloukat. Máselnic bylo několik typů, nejznámější je asi tlučka. V případě více krav se využívala soudková máslenice, se kterou nebyla práce tak namáhavá. Pak se používala ještě třepadlová nebo houpavá či kolébavá máselnice.
Jakou smetanu na výrobu domácího másla použít?
K výrobě domácího másla je ideální smetana s co nejvyšším obsahem tuku, nejlépe 40%. Jestli ji neseženete, nevadí, stačí i ta 30%. Vysoký obsah tuku ve smetaně je nezbytný pro vytvoření správné máslové hmoty. Díky tomu se také šlehačka snáze šlehá. Větší množství tuku pomáhá k oddělování másla od podmáslí daleko efektivněji. Smetana s vysokým obsahem tuku samozřejmě přispívá ke konečné chuti másla. Můžete sice využít i smetanu s obsahem tuku pod 30 %, ale tam se už se bude hůře oddělovat máslo od podmáslí a výsledný produkt bude mít jinou chuť a konzistenci.
Co budete na výrobu domácího másla potřebovat?
- minimálně 30% smetanu
- tlučku nebo ruční šlehač
- šátek či jiný kousek bavlněného plátna
- formičku na máslo
Z tlučky odstraňte horní část a do nádoby nalijte dovnitř smetanu. Nádobu zase uzavřete a tyčí pohybujte nahoru a dolu, po dobu minimálně 30 minut. Je to taková domácí posilovna. Pohybováním tyčí nahoru a dolu, se máslo ''utluče'' a získá tak svoji podobu.
Jakmile se ze smetany oddělí hrudky tuku a tekutina, připravte si mísu, přes kterou dáte kus šátku. Sundejte horní část tlučky a obsah nádoby nalijte do šátku. Vzniklé hrudky jsou máslo a tekutina je podmáslí, které se od něj oddělilo.
Šátek shora chyťte a stlačujte jeho obsah do mísy. Tím se úplně oddělí podmáslí od másla. Jakmile jste všechno podmáslí důkladně vymačkali, vyndejte ze šátku máslo.
Vezměte si formičku a postupně vytvarujte všechno máslo, aby krásně vypadalo. Je důležité nechat kostku ve formě nejdříve zatuhnout a až poté se vrhnout na další část másla.
Nemáte tlučku a chcete zkusit domácí máslo? Výroba jde i se šlehačem
Tlučku jen tak doma asi nikdo nemá. V takovém případě si však nemusíte zoufat a přijít tak o domácí máslo. Výroba je možná i s ručním šlehačem. Opět co nejtučnější smetanu jednoduše nalijte do mísy a šlehejte do oddělení másla od podmáslí - v podstatě musíte smetanu přešlehat. Poté postupuje stejně, jako při používání tlučky, tedy přendejte do šátku, vytlačte přebytek tekutiny a nakonec vytvarujte. Hotové máslo skladujte v chladu. Dobrou chuť!
Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů
Publikováno: 6. 6. 2023, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová