reklama

Chcete si pochutnat? Vyrobte si domácí máslo

Přemýšlíte, jak si vytvořit domácí máslo? Výroba byla poměrně náročná, a to časově i fyzicky, ale i dnes si ji můžete vyzkoušet, a to tradičním stloukáním nebo klidně moderně pomocí ručního šlehače. K jeho výrobě vám bude stačit pouze dostatečně tučná smetana. Přečtěte si, jak na to.

Jak na domácí máslo? Výroba je jednoduchá (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Jak se liší průmyslové a domácí máslo? Výroba je dnes rychlá a efektivní

Když se dříve vyrábělo domácí máslo, výroba se o dost lišila od dnešního moderního procesu. Klasická metoda výroby másla se totiž nazývala "mléčné šlehání". V minulosti se máslo vyrábělo doma a ručně pomocí máselnic. Tento tradiční proces výroby másla vyžadoval fyzickou námahu a čas, a proto byl později, jak šel čas, nahrazován modernějšími technologiemi a průmyslovými postupy. Dnes se máslo často vyrábí pomocí mléčných průmyslových zařízení, která zajišťují rychlou a efektivní separaci smetany a zpracování máslového produktu.

Domácí máslo - výroba dříve

Naši předci si ale své domácí máslo vyráběli běžně. Výroba probíhala následovně: Mléko se nadojilo od krav a nechalo se zhruba 3 dny stát v krajáčích. Hospodyně je pak obcházela a plochou naběračkou sbírala smetanu, která se usazovala na povrchu. Když jí pak měla dostatek, mohla ji dát do máselnice a začít stloukat. Máselnic bylo několik typů, nejznámější je asi tlučka. V případě více krav se využívala soudková máslenice, se kterou nebyla práce tak namáhavá. Pak se používala ještě třepadlová nebo houpavá či kolébavá máselnice.

Máselnice byly součástí domácnosti
Máselnice byly součástí domácnosti (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Jakou smetanu na výrobu domácího másla použít?

K výrobě domácího másla je ideální smetana s co nejvyšším obsahem tuku, nejlépe 40%. Jestli ji neseženete, nevadí, stačí i ta 30%. Vysoký obsah tuku ve smetaně je nezbytný pro vytvoření správné máslové hmoty. Díky tomu se také šlehačka snáze šlehá. Větší množství tuku pomáhá k oddělování másla od podmáslí daleko efektivněji. Smetana s vysokým obsahem tuku samozřejmě přispívá ke konečné chuti másla. Můžete sice využít i smetanu s obsahem tuku pod 30 %, ale tam se už se bude hůře oddělovat máslo od podmáslí a výsledný produkt bude mít jinou chuť a konzistenci.

Co budete na výrobu domácího másla potřebovat?

  • minimálně 30% smetanu
  • tlučku nebo ruční šlehač
  • šátek či jiný kousek bavlněného plátna
  • formičku na máslo
Do tlučky nalijte smetanu
Do tlučky nalijte smetanu (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Z tlučky odstraňte horní část a do nádoby nalijte dovnitř smetanu. Nádobu zase uzavřete a tyčí pohybujte nahoru a dolu, po dobu minimálně 30 minut. Je to taková domácí posilovna. Pohybováním tyčí nahoru a dolu, se máslo ''utluče'' a získá tak svoji podobu.

Z tlučky vyjměte vše na šátek
Z tlučky vyjměte vše na šátek (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Jakmile se ze smetany oddělí hrudky tuku a tekutina, připravte si mísu, přes kterou dáte kus šátku. Sundejte horní část tlučky a obsah nádoby nalijte do šátku. Vzniklé hrudky jsou máslo a tekutina je podmáslí, které se od něj oddělilo.

Z másla vytlačte co nejvíce tekutiny
Z másla vytlačte co nejvíce tekutiny (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Šátek shora chyťte a stlačujte jeho obsah do mísy. Tím se úplně oddělí podmáslí od másla. Jakmile jste všechno podmáslí důkladně vymačkali, vyndejte ze šátku máslo.

Máslo formujte do nádob
Máslo formujte do nádob (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Vezměte si formičku a postupně vytvarujte všechno máslo, aby krásně vypadalo. Je důležité nechat kostku ve formě nejdříve zatuhnout a až poté se vrhnout na další část másla.

Nemáte tlučku a chcete zkusit domácí máslo? Výroba jde i se šlehačem

Tlučku jen tak doma asi nikdo nemá. V takovém případě si však nemusíte zoufat a přijít tak o domácí máslo. Výroba je možná i s ručním šlehačem. Opět co nejtučnější smetanu jednoduše nalijte do mísy a šlehejte do oddělení másla od podmáslí - v podstatě musíte smetanu přešlehat. Poté postupuje stejně, jako při používání tlučky, tedy přendejte do šátku, vytlačte přebytek tekutiny a nakonec vytvarujte. Hotové máslo skladujte v chladu. Dobrou chuť!

Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů

Publikováno: 6. 6. 2023, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová