reklama

Upečte si buchtu jako od babičky, ale za zlomek času

Kdy by si nepamatoval kynutý drobenkový koláč se švestkami od babičky? Rychlá buchta s ovocem ho směle nahradí – skvěle si na ní pochutnáte a ještě ušetříte čas při přípravě, protože ta je v tomto případě opravdu fofr. Vyzkoušejte tuhle dobrotu se švestkami i jiným ovocem, vždy si pochutnáte.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Tato buchta s ovocem je snadná, rychlá a ještě navíc výtečná

Buchta s ovocem, v tomto případě se švestkami, vyžaduje tyto ingredience:

  • 0,5 kg švestek
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 150 g másla
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 skořicový cukr
  • 1 vanilinový cukr
  • 2 celá vejce
  • 1 prášek do pečiva

Chlapská bábovka

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Buchta s ovocem je snadná a rychlá, tak se do ní bez obav pusťte. Nejdříve si připravte drobenku (někde se říká také žmolenka). Do mísy dejte polohrubou mouku, krupicový cukr a předem změklé máslo. Všechno dobře propracujte, a pokud máte hotovo, odměřte si hrnek drobenky a položte ho stranou.

Upečte si buchtu jako od babičky, ale za zlomek času
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s. r. o.))
Upečte si buchtu jako od babičky, ale za zlomek času

Do zbylé směsi přidejte ostatní přísady, tedy mléko, vejce a kypřicí prášek. Všechno pořádně prohněťte a promíchejte metlou. Připravte si plech a vyložte ho pečicím papírem. Na ten pak těsto vylijte a rozprostřete rovnoměrně po celé ploše. Nyní přišel čas švestek. Ty jsou na buchtu s ovocem potřeba vypeckované. Každou tedy rozkrojte, rozpulte a pecku odstraňte. Vypeckované švestky pak vyskládejte do těsta dužinou nahoru.

Nyní vezměte hrnek s drobenkou a posypte jí povrch těsta. Přichází na řadu ještě poslední dvě suroviny, a těmi jsou vanilinový a skořicový cukr. Oběma buchtu ještě pocukrujte a plech může jít do trouby. Pečte na 180 °C a to do chvíle, dokud drobenka i těsto nezezlátnou. Jestli je buchta skutečně propečená, zjistíte pomocí špejle. Zapíchněte ji do těsta, a pokud ji vytáhnete v podstatě čistou, bez mokrého, neupečeného těsta, máte hotovo.

Upečte si buchtu jako od babičky, ale za zlomek času
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s. r. o.))
Upečte si buchtu jako od babičky, ale za zlomek času

Nejste příznivci švestek, nebo chcete buchtu vyzkoušet jinak? Fantazii se ani zde meze nekladou, a můžete tak použít ovoce podle libosti. Pokaždé tak dosáhnete jiné chuti a buchta s ovocem se vám nikdy neomrzí. Výhodou je, že můžete využít i mražené nebo zavařené ovoce a nespoléhat se na čerstvé.

 

Publikováno: 6. 5. 2023, Autor: autor: Lenka Tajbrová | zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky