Prozradíme vám recept na špikovaný hovězí váleček, který ocení všichni milovníci hovězího masa. Jen příprava je poněkud delší, proto se vyplatí si hovězí váleček připravit den dopředu. Po té jej jen ohřejete, přidáte přílohu a můžete servírovat.
Suroviny na špikovaný hovězí váleček
Přestože špikovaný hovězí váleček zní jako složitý recept se spoustou ingrediencí, potřebujete ve skutečnosti jen 6 surovin:
- hovězího zadního – válec
- špeku
- debrecínského párku
- česnekové pasty
- másla
- soli
Do očištěného, omytého a osušeného hovězí masa vytvořte nožem otvory, kterými budete špikovat kousky slaniny a debrecínského párku. Nechte předehřát troubu na 170 °C. Celý povrch potřete česnekovou pastou a vložte na pekáč, na vrch dejte kousky másla a podlijte trochou vody. Pekáč přikryjte pokličkou nebo víkem a vložte do trouby, kterou stáhnete na 120 °C. Doba pečení je poměrně dlouhá, bude trvat 8 hodin. Po prvních třech hodinách můžete hovězí prošpikovaný špalík nakrájet na plátky a znovu nechat péci v pekáči. Na poslední 3 hodiny stáhněte troubu na 80 °C a nechte dopéct.
Mezitím co se špikovaný hovězí váleček peče, máte dostatek času na přípravu přílohy, kterou si zvolte podle chuti. Kdo raději něco lehkého a čerstvého může si dát zelný salát, nebo jinou chutnou zeleninu, ale ani zelenina dušená nemusí být špatná volba. Kdo raději pořádnou přílohu může zvolit přílohy z brambor, jako jsou americké brambory, hranolky, kaše, placky nebo malé bramboráčky. Čerstvý chleba nebo jiný druh pečiva nemusí být vůbec špatný, stačí přidat nastrouhaný křen a hořčici. Jako nápoj se bude skvěle hodit dobře vychlazené pivo nebo jiný nápoj podle vaší chuti.
Tímto výborným pokrmem můžete překvapit nejednu návštěvu, jen musíte počítat s dostatkem času na jeho přípravu.
Publikováno: 23. 4. 2023, Autor: autor: Šárka Miškovská | zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky