Chcete vyzkoušet tradiční recepty z netradiční suroviny? Pusťte se do zpracování černého jeřábu. Tyto bobule netypické chuti jsou plné vitaminů a dalších zdraví prospěšných látek a můžete je zpracovat do pochoutek, které ocení celá rodina.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/12/fc/column/12fc87d1cda8f5f998483d6d4763f899_depositphotos_122002762_l-1.jpg)
Proč se pustit do zpracování černého jeřábu?
Důvodů, proč se pustit do zpracování černého jeřábu, je mnoho. Tento nenáročný keř, který můžete pěstovat i ve vlastní zahradě, se nazývá také temnoplodec černý nebo aronie. Na přelomu září a října si z něj můžete nasbírat malé bobule, které obsahují mnoho prospěšných látek a zároveň vás potěší netypickou chutí. Nechat je na keři můžete ale až do doby po prvních mrazech, kdy ztratí něco ze své trpké chuti.
![Černý jeřáb využijete i přímo do těsta na koláče](https://img.primadoma.cz/w_2/68/39/column/6839eb1431783ff9d191c0624475e0de_depositphotos_123220270_l-1.jpg)
Jaká pozitiva vám zpracování černého jeřábu přinese?
Pokud se pustíte do zpracování černého jeřábu a jeho následné konzumace, můžete pocítit pozitivní účinky na své zdraví. Plody totiž obsahují mnoho vitaminu B, C, E a P, z minerálů jód, fosfor a vápník. Další látky působí příznivě na imunitu, krevní oběh i nervovou soustavu. A využívat je můžete na mnoho způsobů.
Zkuste si připravit z černého jeřábu různé pochoutky
Při zpracování černého jeřábu můžete jít mnoha cestami. Jednou z možností je usušení plodů, které vám vydrží při správném skladování opravdu dlouho a můžete je využívat jako rozinky – před konzumací je namočte do vody, mléka nebo ovocné šťávy a konzumujte.
Tinktura z černého jeřábu
Tinktury mají také dlouhou trvanlivost a slouží k preventivnímu užívání i v případě problémů. Tinktura z černého jeřábu je skvělým pomocníkem ve chvíli, kdy se nachladíte. Recept je jednoduchý – jeden díl aronie zalijte třemi díly alkoholu (nejlepší je vodka) a nechte v uzavřené nádobě při pokojové teplotě stát zhruba 3 týdny, poté slijte. V případě potřeby pak užívejte 3×20 kapek denně.
![Likér ocení zejména dospělí](https://img.primadoma.cz/w_2/62/e3/column/62e3964c068f50e31843992f1d0a6e04_depositphotos_215941484_l-1.jpg)
Z černého jeřábu si vyrobte pečený čaj
Velmi oblíbený je v posledních letech pečený čaj, do kterého můžete dát téměř jakékoli ovoce, aronii nevyjímaje. Jednodruhový čaj pouze z ní připravíte jednoduše – 1 kg plodů dejte do pekáče, přisypejte 0,5 kg cukru a přidejte ještě 200 ml vody. Vložte do trouby a pečte při zhruba 50 °C, dokud plody nepustí šťávu. Během pečení hlídejte, aby se plody nepřipálily – v případě potřeby podlijte znovu vodou. Jakmile bobule pustí šťávu, naplňte horkou směsí sklenice, uzavřete a otočte dnem vzhůru. Poslouží jako prevence v období chřipek – užívejte 3× denně 1 lžíci samostatně nebo do čaje.
Likér z aronie
Oblíbený u žen i mužů bude likér z aronie. Opět jde o jednoduchý, ale velmi efektivní způsob, jak přistoupit ke zpracování černého jeřábu. Do velké nádoby vsypte 1 l plodů a zalijte je alkoholem. Ideální je pro to opět vodka nebo jakákoli brandy. Nechte ležet 2 týdny s tím, že každý den směs promícháte. Po uplynutí dané doby svařte 1 l vody s 1 kg cukru a nechte vychladnout. Přidejte do sklenice s alkoholem, opět nechte 2 týdny odpočívat, tentokrát už v chladu. Pak už stačí jen přecedit a dopřát si čas od času skleničku na zdraví.
![Marmeláda z aronie bude chutnat dětem i dospělým](https://img.primadoma.cz/w_2/d4/eb/column/d4eb0e17737f35041ed1fc50db2cf9d5_depositphotos_300540192_l-1.jpg)
Marmeláda z černého jeřábu bude chutnat všem
Aby si na své přišly i děti, zkuste z plodů černé jeřabiny vyrobit marmeládu. Díky své chuti se ale hodí spíše jako náplň do perníků, rolád nebo jiných moučníků, které plníte ovocnou marmeládou - klidně i do vánočního lineckého. Zhruba 1 kg plodů aronie je třeba zbavit slupek a peciček. Poslouží k tomu ruční nebo elektrický odšťavňovač, případně je nechte povařit, aby pustily šťávu, a propasírujte přes cedník. Pak už jednoduše použijte želírující přípravek podle návodu – protlak zvažte či odměřte, přidejte cukr a želírovací přípravek ve vhodném poměru a po krátkém varu jím naplňte sklenice, které otočíte dnem vzhůru a necháte vychladnout.
![Sirup vám vydrží dlouho i bez tepelné úpravy](https://img.primadoma.cz/w_2/ae/29/column/ae294c27c1a85105a028f32d6d00819d_depositphotos_166181984_l-1.jpg)
A nakonec sirup z aronie
Další pochoutkou pro všechny je sirup z aronie. I bez tepelné úpravy vydrží opravdu dlouho a své využití najde ve studených i teplých nápojích, případně jako poleva na palačinky. Do 4l sklenice dejte 2 l plodů, 80 g kyseliny citronové a zalijte vychladlou převařenou vodou až po okraj. Nechte dva dny stát a následně bobule rozmačkejte. Směs přeceďte. Na každý 1 l nyní přisypte 1 kg cukru, nechte rozpustit a občas zamíchejte. Slijte do lahví a máte hotovo.
Zdroj informací: idnes.cz, makovapanenka.cz
Publikováno: 26. 5. 2023, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová