Chcete vyzkoušet tradiční recepty z netradiční suroviny? Pusťte se do zpracování černého jeřábu. Tyto bobule netypické chuti jsou plné vitaminů a dalších zdraví prospěšných látek a můžete je zpracovat do pochoutek, které ocení celá rodina.
Proč se pustit do zpracování černého jeřábu?
Důvodů, proč se pustit do zpracování černého jeřábu, je mnoho. Tento nenáročný keř, který můžete pěstovat i ve vlastní zahradě, se nazývá také temnoplodec černý nebo aronie. Na přelomu září a října si z něj můžete nasbírat malé bobule, které obsahují mnoho prospěšných látek a zároveň vás potěší netypickou chutí. Nechat je na keři můžete ale až do doby po prvních mrazech, kdy ztratí něco ze své trpké chuti.
Jaká pozitiva vám zpracování černého jeřábu přinese?
Pokud se pustíte do zpracování černého jeřábu a jeho následné konzumace, můžete pocítit pozitivní účinky na své zdraví. Plody totiž obsahují mnoho vitaminu B, C, E a P, z minerálů jód, fosfor a vápník. Další látky působí příznivě na imunitu, krevní oběh i nervovou soustavu. A využívat je můžete na mnoho způsobů.
Zkuste si připravit z černého jeřábu různé pochoutky
Při zpracování černého jeřábu můžete jít mnoha cestami. Jednou z možností je usušení plodů, které vám vydrží při správném skladování opravdu dlouho a můžete je využívat jako rozinky – před konzumací je namočte do vody, mléka nebo ovocné šťávy a konzumujte.
Tinktura z černého jeřábu
Tinktury mají také dlouhou trvanlivost a slouží k preventivnímu užívání i v případě problémů. Tinktura z černého jeřábu je skvělým pomocníkem ve chvíli, kdy se nachladíte. Recept je jednoduchý – jeden díl aronie zalijte třemi díly alkoholu (nejlepší je vodka) a nechte v uzavřené nádobě při pokojové teplotě stát zhruba 3 týdny, poté slijte. V případě potřeby pak užívejte 3×20 kapek denně.
Z černého jeřábu si vyrobte pečený čaj
Velmi oblíbený je v posledních letech pečený čaj, do kterého můžete dát téměř jakékoli ovoce, aronii nevyjímaje. Jednodruhový čaj pouze z ní připravíte jednoduše – 1 kg plodů dejte do pekáče, přisypejte 0,5 kg cukru a přidejte ještě 200 ml vody. Vložte do trouby a pečte při zhruba 50 °C, dokud plody nepustí šťávu. Během pečení hlídejte, aby se plody nepřipálily – v případě potřeby podlijte znovu vodou. Jakmile bobule pustí šťávu, naplňte horkou směsí sklenice, uzavřete a otočte dnem vzhůru. Poslouží jako prevence v období chřipek – užívejte 3× denně 1 lžíci samostatně nebo do čaje.
Likér z aronie
Oblíbený u žen i mužů bude likér z aronie. Opět jde o jednoduchý, ale velmi efektivní způsob, jak přistoupit ke zpracování černého jeřábu. Do velké nádoby vsypte 1 l plodů a zalijte je alkoholem. Ideální je pro to opět vodka nebo jakákoli brandy. Nechte ležet 2 týdny s tím, že každý den směs promícháte. Po uplynutí dané doby svařte 1 l vody s 1 kg cukru a nechte vychladnout. Přidejte do sklenice s alkoholem, opět nechte 2 týdny odpočívat, tentokrát už v chladu. Pak už stačí jen přecedit a dopřát si čas od času skleničku na zdraví.
Marmeláda z černého jeřábu bude chutnat všem
Aby si na své přišly i děti, zkuste z plodů černé jeřabiny vyrobit marmeládu. Díky své chuti se ale hodí spíše jako náplň do perníků, rolád nebo jiných moučníků, které plníte ovocnou marmeládou - klidně i do vánočního lineckého. Zhruba 1 kg plodů aronie je třeba zbavit slupek a peciček. Poslouží k tomu ruční nebo elektrický odšťavňovač, případně je nechte povařit, aby pustily šťávu, a propasírujte přes cedník. Pak už jednoduše použijte želírující přípravek podle návodu – protlak zvažte či odměřte, přidejte cukr a želírovací přípravek ve vhodném poměru a po krátkém varu jím naplňte sklenice, které otočíte dnem vzhůru a necháte vychladnout.
A nakonec sirup z aronie
Další pochoutkou pro všechny je sirup z aronie. I bez tepelné úpravy vydrží opravdu dlouho a své využití najde ve studených i teplých nápojích, případně jako poleva na palačinky. Do 4l sklenice dejte 2 l plodů, 80 g kyseliny citronové a zalijte vychladlou převařenou vodou až po okraj. Nechte dva dny stát a následně bobule rozmačkejte. Směs přeceďte. Na každý 1 l nyní přisypte 1 kg cukru, nechte rozpustit a občas zamíchejte. Slijte do lahví a máte hotovo.
Zdroj informací: idnes.cz, makovapanenka.cz
Publikováno: 26. 5. 2023, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová