reklama

Chemicky ošetřená kůra citrusů? Žádný problém!

Využíváte při pečení nebo vaření kůru z citrusů? Nezapomeňte, že je pro delší trvanlivost chemicky ošetřena. Před tím, než budete citrusy zpracovávat je vhodné se těchto škodlivých látek zbavit. Poradíme, jakým způsobem kůru očistit a následně k čemu ji využít.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Chemicky ošetřená kůra citrusů? Žádný problém!

Máte rádi pomeranče, citrony, grepy, limetky nebo mandarinky, které jsou chutné a obsahují velké množství vitaminu C a dalších prospěšných látek pro lidské zdraví? Při jejich využití se zpracovává nejen šťáva s dužinou, ale i kůra do nejrůznějších pokrmů, která ale bývá chemicky ošetřena. Jedná se o látky, které mají citrusům zaručit trvanlivost a ochránit je před napadením různými škůdci. Látka imazalil prostupuje až do dužiny plodu. Dalšími látkami jsou thiabendazol nebo o-fenylfenol, které se používají proti škůdcům a zůstávají na povrchu ovoce. Jsou zdraví škodlivé pro svou toxicitu a mohou způsobit neplodnost.

Kůra citrusů potřebuje očistu

Očištění citrusů obyčejnou vodou postačí jen v případě, že budete konzumovat ovoce bez slupky. Pro očištění využijte obyčejný ocet, který smíchejte s vodou, plody jím postříkejte a následně omyjte vodou. Komu vadí zápach octu, může využít směs citronové šťávy, vody a jedlé sody. Opět postačí plody očistit a omýt vodou. U bio ovoce byste měli mít záruku, že je bez chemického ošetření, proto je opláchněte alespoň vodou a potom zpracujte.

Chemicky ošetřená kůra citrusů? Žádný problém!
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Chemicky ošetřená kůra citrusů? Žádný problém!

Citronový olej

Citrony můžete využít na citronový olej, který se dobře hodí na masáže, přispívá péči o pleť a posiluje imunitu. Je vhodný i k aromaterapii, kdy jeho příjemná vůně zlepšuje koncentraci, uklidňuje a působí proti depresím. Můžete jej využít nejen pro koupel (postačí pár kapek), ale i jako pomocníka při štípnutí hmyzem či k odstranění mozolů. K přípravě budete potřebovat panenský olej, omytou a citróny a menší sklenici s uzávěrem. Citrony pečlivě omyjte (využijte bio citróny) a osušte, následně opatrně ostrouhejte žlutou vrstvu, kterou vložte do připravené sklenice. Vše zalijte dostatečně olejem (kůra musí být celá zalitá) a zavíčkujte. Nechte tři až čtyři týdny na slunečním místě odpočívat. Během této doby každý den sklenici opatrně protřepejte. Poté přelijte olej do vyvařené lahvičky a uskladněte.

Chemicky ošetřená kůra citrusů? Žádný problém!
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Chemicky ošetřená kůra citrusů? Žádný problém!

Kandované citrusy

Kandované ovoce se hodí například do sladkého pečiva. K jeho přípravě omyjte grapefruity, pomeranče nebo citrony. Kůru oloupejte a z grapefruitů nezapomeňte odstranit bílou část. Nakrájejte kůru na úzké proužky a vařte ve vodě, dokud nezměknou, poté vodu vylijte. Připravte si cukrový sirup z jedné části cukru a z jedné části vody do úplného rozpuštění cukru. Přidejte dostatečné množství sirupu k povařené kůře (musí být celá ponořena). Přikryjte a vařte na mírném plamenu, než kůra zesklovatí. Následně slijte a vychlazené skladujte v chladničce.

Publikováno: 28. 3. 2023, Autor: autor: Šárka Miškovská | zdroj: labuznik.cz, nasezahrada.cz, prostezdravi.cz