Kombinace masa a ovoce je jedinečná svou chutí a co teprve, když použijete malinový přeliv z našeho receptu. To se pak strávníci nebudou stačit olizovat.
Co budete potřebovat:
- 0,5 kg hovězí svíčkové
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
Malinový přeliv:
- 500 g čerstvých malin
- 1 lžička másla
- ¼ šálku vody
- 1 lžička citronové šťávy
- 2 lžíce malinového džemu
- 1 lžíce cukru
- ovoce a bylinky na ozdobu
- kukuřičný škrob dle potřeby
Bramborová kaše:
- 5 ks větších brambor
- 100 ml mléka
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce rozehřátého másla
- sůl, pepř
Postup:
Nejdříve si připravte malinový přeliv, který k hotovému masu s přílohou nakonec jen ohřejete. Maliny propláchněte vodou a nechte okapat. Na pánvi si rozehřejte máslo, přidejte maliny, krátce je osmažte a poté zasypte cukrem, který nechte chvíli zkaramelizovat. Dále přidejte džem, vodu a citronovou šťávu. Vše přiveďte k varu a nechte probublávat alespoň 10 minut. Přeliv propasírujte, abyste se zbavili malinových zrníček. Není-li hustý tak, jak potřebujete, můžete přidat kukuřičný škrob nebo vanilkový puding a znovu povařit.
Než se pustíte do masa, oloupejte brambory, rozkrájejte je na kostky a vařte do měkka. Uvařené brambory sceďte, rozmačkejte, přilijte teplé mléko, máslo a rozmačkaný česnek. Vše pomocí šlehače vyšlehejte do nadýchané bramborové kaše. Hotovou kaši i malinový přeliv dejte do vyhřáté trouby na 40 stupňů, aby vám nevychladly.
Maso pokojové teploty rozkrájejte na plátky o výšce maximálně 2 centimetry. Potřete je olivovým olejem a položte na rozpálenou pánev nebo gril. Středně propečený steak, který bude uvnitř krásně zbarvený do růžova, nesmí přesáhnout teplotu 54 – 58 °C. Na pomoc si proto vezměte teploměr. Do masa nikdy nepíchejte vidličkou a otáčejte jej, až se od pánve samo pustí. Neodtrhávejte jej. Upečený steak posolte, opepřete a uložte jej na deset minut do vyhřáté trouby, aby se krásně zatáhl a zachoval si šťávu uvnitř.
Talíř bohatě přelijte horkým malinovým přelivem, na něj nandejte kopeček bramborové kaše, a nakonec hotový tenderloin. Pokrm dozdobte ovocem a bylinkami. Dobrou chuť!
TIP: Pokud si chcete dopřát opravdu výjimečný gurmánský zážitek, pro dokonale vyzrálou svíčkovou si dojeďte přímo ke zdroji – na lokální farmu!
text: projekt Agrární komory České republiky Z naší země, foto: Shutterstock
Publikováno: 6. 9. 2022, Autor: autor: Redakce