Máte doma milovníky masa a už nemáte nápady, co vařit? Vyzkoušejte tento netradiční recept z hovězího. Určitě uděláte dojem.
Budete potřebovat:
- 4 ks ossobuco (asi 2 cm plátky)
- 1 cibuli
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 2 stonky řapíkatého celeru
- ¼ celeru
- 4 větší cherry rajčata
- 3 stroužky česneku
- 200 ml červeného vína
- 0,5 l vývaru
- lžičku rajčatového protlaku
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce oleje
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 2 hrsti čerstvých bylin (petrželka, libeček, pažitka, oregáno apod.)
- sůl, pepř, cukr
Postup:
Dobře vyzrálé kousky hovězího masa s kostí osušte papírovou utěrkou, posolte, opepřete a jemně obalte na lžíci hladké mouky. Pak všechny plátky zprudka osmahněte na rozpáleném oleji. Maso vyndejte na talíř a dejte stranou. Do výpeku přisypte cibuli a opékejte dozlatova. Jakmile má hezkou barvu, přidejte na kousky pokrájenou mrkev, petržel a oba celery. Vše společně taktéž opečte do zlatavé barvy. Pak přidejte rozmačkaný česnek, přisypte lžíci hladké mouky a lžičku protlaku. Krátce orestujte a zalijte červeným vínem. Omáčku povařte zhruba 5 minut, aby se z vína odpařil alkohol. Poté přidejte do hrnce maso, nakrájená rajčata bez slupky, všechno koření a hrst čerstvých bylinek. Směs zalijte vývarem a duste na mírném ohni, dokud maso zcela nezměkne. Jakmile je maso křehké, vyndejte z omáčky kuličky koření a bobkové listy, dochuťte solí, pepřem a případně i cukrem, je-li směs kyselá. Pokrm ozdobte čerstvými bylinkami a podávejte. Jako příloha se skvěle hodí zeleninové pyré z brambor, celeru a mrkve.
TIP: Pro perfektní kousek vyzrálého hovězího a telecího masa vyrazte na lokální farmu!
text: projekt Agrární komory České republiky Z naší země, foto: Shutterstock
Publikováno: 1. 9. 2022, Autor: autor: Redakce | zdroj: Recepty