reklama

Recepty: Ossobuco na meruňkách

Pokud jste milovníci masa, pak vás dnešní recept potěší. Máme pro vás totiž jedinečnou pochoutku a tou je bezesporu ossobuco. Zkuste si jej připravit s meruňkami. Tahle kombinace vás mile překvapí.

Co budeme potřebovat:

  • 4 ks ossobuco (asi 2 cm plátky)
  • 4 meruňky
  • 2 červené cibule
  • 1 větší mrkev
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky rajčatového protlaku
  • 200 ml bílého vína
  • 100 ml čerstvé pomerančové šťávy
  • 0,5 l vývaru
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce hladké mouky
  • hrst čerstvé šalvěje a tymiánu
  • sůl, pepř
  • borůvky a bylinky na ozdobu

Postup:

Maso nechte odstát na pokojovou teplotu, osušte papírovou utěrkou, osolte, opepřete a jemně obalte v hladké mouce. Na pánvi rozehřejte olivový olej a zprudka na něm opečte maso ze všech stran. Poté jej odložte stranou. Do výpeku přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev a česnek. Restuje společně zhruba 5 minut, dochuťte solí a pepřem. Nakonec do zeleniny přimíchejte rajčatový protlak a znovu restujte další 2 minuty. Směs následně zalijte vínem, chvíli povařte, aby se odpařil alkohol, přilijte vývar a pomerančovou šťávu. Do omáčky vložte maso a čerstvé bylinky. Společně duste, dokud nebude maso měkké. Jakmile se tak stane, přendejte vše do zapékací mísy. Mezi maso poklaďte rozpůlené meruňky a dejte společně zapéct, dokud meruňky nezměknou a nepustí trochu šťávy. Hotový pokrm dozdobte borůvkami a bylinkami. Podávat jej můžete například s bramborovou kaší, rýží nebo kuskusem.

TIP: Pro to nejvyzrálejší maso a třeba i čerstvé meruňky vyrazte na českou farmu ve vašem okolí, uvidíte, že to bude stát za to!

text: projekt Agrární komory České republiky Z naší země, foto: Shutterstock

Publikováno: 18. 8. 2022, Autor: autor: Redakce