Pokud jste milovníci masa, pak vás dnešní recept potěší. Máme pro vás totiž jedinečnou pochoutku a tou je bezesporu ossobuco. Zkuste si jej připravit s meruňkami. Tahle kombinace vás mile překvapí.
Co budeme potřebovat:
- 4 ks ossobuco (asi 2 cm plátky)
- 4 meruňky
- 2 červené cibule
- 1 větší mrkev
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky rajčatového protlaku
- 200 ml bílého vína
- 100 ml čerstvé pomerančové šťávy
- 0,5 l vývaru
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- hrst čerstvé šalvěje a tymiánu
- sůl, pepř
- borůvky a bylinky na ozdobu
Postup:
Maso nechte odstát na pokojovou teplotu, osušte papírovou utěrkou, osolte, opepřete a jemně obalte v hladké mouce. Na pánvi rozehřejte olivový olej a zprudka na něm opečte maso ze všech stran. Poté jej odložte stranou. Do výpeku přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev a česnek. Restuje společně zhruba 5 minut, dochuťte solí a pepřem. Nakonec do zeleniny přimíchejte rajčatový protlak a znovu restujte další 2 minuty. Směs následně zalijte vínem, chvíli povařte, aby se odpařil alkohol, přilijte vývar a pomerančovou šťávu. Do omáčky vložte maso a čerstvé bylinky. Společně duste, dokud nebude maso měkké. Jakmile se tak stane, přendejte vše do zapékací mísy. Mezi maso poklaďte rozpůlené meruňky a dejte společně zapéct, dokud meruňky nezměknou a nepustí trochu šťávy. Hotový pokrm dozdobte borůvkami a bylinkami. Podávat jej můžete například s bramborovou kaší, rýží nebo kuskusem.
TIP: Pro to nejvyzrálejší maso a třeba i čerstvé meruňky vyrazte na českou farmu ve vašem okolí, uvidíte, že to bude stát za to!
text: projekt Agrární komory České republiky Z naší země, foto: Shutterstock
Publikováno: 18. 8. 2022, Autor: autor: Redakce