reklama

Zařizujete si kuchyň? Víme, jakých chyb byste se měli vyvarovat!

Potřebuje vaše kuchyň nutně facelift? Plánujete pořídit novou linku, nebo chcete jen dílčí změny? Pak se vám budou hodit rady architektky, která prozradila, s kterými chybami se v praxi nejčastěji setkává.

„Nejčastějším prohřeškem, se kterým se ve své praxi setkávám, je chybějící koncept. Klienti postrádají nutné zkušenosti a nadhled, který by jim umožnil vnímat jejich byt či dům jako kompaktní celek. Profesionálové postupují od celku k detailu, zatímco klienti často jako první řeší detaily či jednotlivosti, které ve výsledku celek vizuálně tříští. V široké nabídce trhu se obvykle neorientují a postupují při zařizování spontánně, podle momentální nálady. Mým úkolem je proto vyřešit kromě dokonalé funkčnosti především jednotný barevný a materiálový koncept pro zvolený styl,“ říká spolupracovnice OD Möbelix Veronika Haroldová.

Zařizujete si kuchyň? Víme, jakých chyb byste se měli vyvarovat!
i (Zdroj: DelightFULL)
Zařizujete si kuchyň? Víme, jakých chyb byste se měli vyvarovat!

Největší nešvary

Myslíte si, že každému vyhovuje v kuchyni něco jiného? Do jisté míry máte pravdu, ale přece jen existují určitá doporučení, která jsou dlouhodobě ověřená v praxi. Nejčastěji se objevují nedostatky ve funkčnosti. To se týká například malé pracovní plochy. A to kupodivu vůbec nesouvisí s velikostí samotné kuchyně.

Zařizujete si kuchyň? Víme, jakých chyb byste se měli vyvarovat!
i (Zdroj: Julia Marmi)
Zařizujete si kuchyň? Víme, jakých chyb byste se měli vyvarovat!

Dalším častým nešvarem jsou zóny, které na sebe špatně ergonomicky navazují. Kuchyň by totiž měla věrně zrcadlit celý proces přípravy jídla. Konkrétně to znamená návaznost lednice (případně spíže), odkud jídlo vyndáme a omyjeme ve dřezu. Samotná pracovní deska, na které jídlo zpracováváme, by se měla nacházet mezi dřezem a varnou deskou, na které jídlo finálně tepelně upravujeme.  

Zařizujete si kuchyň? Víme, jakých chyb byste se měli vyvarovat!
i (Zdroj: norsu interiors)
Zařizujete si kuchyň? Víme, jakých chyb byste se měli vyvarovat!

Co a kam schovat?

Neduhem mnoha jinak krásných kuchyní je i odkrytý nepořádek. Často za to může nesprávně vyřešený ostrůvek nebo chybějící optické oddělení kuchyně od obytného prostoru. Do otevřených polic je třeba důsledně umisťovat výhradně nádobí, které používáte každý den.  

Zařizujete si kuchyň? Víme, jakých chyb byste se měli vyvarovat!
i (Zdroj: El Corte Inglés Decoración)
Zařizujete si kuchyň? Víme, jakých chyb byste se měli vyvarovat!

Achillovou patou jsou i neprakticky zvolené povrchy a barvy, což ztěžuje a komplikuje jejich údržbu. Příčinou jsou kromě strukturovaného povrchu dvířek také lesklé a tmavé, speciálně černé materiály. Věřte, že je lepší odolat módním trendům a raději upřednostnit praktickou stránku, tzn. preferovat odolné materiály a střední barevné odstíny v matu.

Publikováno: 22. 11. 2021, Autor: autor: Ivana Kukalová