reklama

Čerstvé pečivo i na chatě nebo v hlubokém lese? Domácí pekárny znáte, nebo ne?

Máte strach, že o svátcích neseženete své oblíbené rohlíky a chleby? Nevystačíte si na dovolené v zahraničí s bílými pěnovými chleby, které do dalšího dne „zgumovatí“? Nezoufejte, chléb si můžete je upéct sami, a to s vydáním minimálního úsilí. Sice ne v tak úhledných tvarech, na jaké jsme zvyklí z obchodů, nicméně na tvaru přece nezáleží, důležitá je chuť! Chcete tedy čerstvé pečivo? Domácí pekárny přece znáte, ne? A novinky?

i (Zdroj: archiv redakce)
Čerstvé pečivo i na chatě nebo v hlubokém lese? Domácí pekárny znáte, nebo ne?

O domácích pekárnách se toho v poslední době namluvilo dost, a i to je možná jeden z důvodů, proč si jednu nakonec taky nekoupit. Výhod má bezesporu požehnaně, nevýhody se snad ani za nevýhody považovat nedají.

Víme, co do chleba dáme

Kdo chce i přes svátky udržet štíhlou linii, pro toho je pečivo z domácí pekárny výbornou alternativou k vánočnímu cukroví. Cukroví od babiček a tetiček je sice roztomilé, ale také tučné (nepraktikují-li zdravou stravu ve všech odvětvích, tedy i v cukroví, a nenabídnou vám tak jen müsli čtverečky s mrkví).

Nespornou výhodou doma pečeného chleba je totiž především to, že přesně víme, co do něj dáme. Kolik tuku, kolik oříšků a semínek navíc, jaký typ mouky. U kupovaného tmavého pečiva například nikdy jistě nevíme, je-li tmavé proto, že do něj byly přidány ty správné ingredience nebo naopak ta správná „přibarvovadla“.

Praktické držadlo

Chceme-li s pekárnou cestovat a mít tak denně čerstvý chléb například na chatě nebo na dovolené, jistě oceníme nový kousek od výrobce Domo Bielmier. Pekárna B3915 je totiž opatřena praktickým držadlem pro přenášení. Navíc oceníme volbu propečení kůrky od slabé přes střední až po tmavou.

Velká fotogalerie domácích spotřebičů

Čerstvé pečivo i na chatě nebo v hlubokém lese? Domácí pekárny znáte, nebo ne?
Čerstvé pečivo i na chatě nebo v hlubokém lese? Domácí pekárny znáte, nebo ne? (Zdroj: )
Čerstvé pečivo i na chatě nebo v hlubokém lese? Domácí pekárny znáte, nebo ne?
Čerstvé pečivo i na chatě nebo v hlubokém lese? Domácí pekárny znáte, nebo ne? (Zdroj: )
Čerstvé pečivo i na chatě nebo v hlubokém lese? Domácí pekárny znáte, nebo ne?
Čerstvé pečivo i na chatě nebo v hlubokém lese? Domácí pekárny znáte, nebo ne? (Zdroj: )

Dále si můžeme nastavit časovač, a to až na 13 hodin. Tuto funkci oceníme hlavně tehdy, chceme-li si dopřát čerstvý a ještě teplý chléb na snídani, aniž bychom však vstávali o čtyři hodiny dříve, abychom mohli pekárnu zapnout. Můžeme si zvolit také hmotnost chleba, což se hodí v případě, že je nás v rodině míň a pečivo nestihneme včas sníst.

Co s výpadkem proudu?

Praktickou funkcí je funkce „memory“, kterou se může pyšnit například výrobek od klasické značky Tesla. Pekárna BMT1301N si pamatuje při krátkodobém výpadku proudu své nastavení a bude pokračovat tam, kde skončila.

Spousta strávníků

Je vás v rodině víc a máte strach, že kilogram vážící chleba nebude stačit? Nevadí, na trhu jsou i pekárny, které dokáží připravit chléb o váze až 1 a půl kilogramu. Takové pekárny pak disponují dvěma hnětacími háky, které tak těsto lépe zpracují. Jedná se například o pekárnu Moulinex OW500030. Pokud zjistíte, že tak velký chléb přesto není rodina s to spořádat, stačí navolit jiný program a upéct chleba, který váží o polovinu méně.

Kde chleba nestačí

Nestačí-li nám suchý chléb, můžeme si vyrobit i marmeládu, sekanou nebo mléčnou rýži. Jak? Jednoduše: stačí si pořídit absolutní novinku mezi domácími pekárnami – pekárnu Domo Bielmier B3975. Ta všechno zvládne za nás. Stačí je chvíli počkat a výrobci jistě přijdou na trh i s dalšími novinkami. Vytvářet si doma i to, co bylo dosud možné koupit jen v obchodech, se tak stane minulostí!

Martina Tlachová
Foto: Argo, Vitalco, Eta, Panasonic

Publikováno: 17. 1. 2008, Autor: