Struhadlo. Úplně obyčejná a samozřejmá věc v kuchyni. Že vás nikdy nenapadlo přemýšlet nad tím, že by mohlo umět i něco víc než jen nastrouhat najemno nebo nahrubo a časem se úplně ztupit? Chyba. Ale stále se dá napravit. I mezi struhadly totiž existují šampióni.
Jestli už máte dost strouhání na struhadle, které se neustále hýbe spolu se strouhanou zeleninou a má chuť vyletět z mísy, protože nejste s to jej udržet, porozhlédněte se po struhadle, které se na mísu nebo hrnec pokládá. A díky zářezům v podstavci na nádobě drží.
Moderní pomocníci
Zároveň je vybaveno miskou, do které zeleninu položíte a pohybujete jí sem a tam. Nejenže tak nastrouháte opravdu všechno, co nastrouhat chcete, ale navíc vám nehrozí poranění od ostrých hran, které bývá tak časté u klasických obyčejných struhadel.
Kuchyňské linky: inspirativní fotogalerie
Nová struhadla už nepočítají pouze se zeleninou nebo ovocem či sýrem. Moderní struhadla nastrouhají i mnohem tvrdší kousky potravin a poradí si tak i s oříšky, čokoládou nebo česnekem.
Keramická alternativa
Pomocníci na strouhání nejsou vyrobeni jen z klasického nerezu. Na trhu se objevují i struhadla z keramiky a stejně jako keramické nože se těší velké oblibě. Kromě toho, že svou tvrdostí předčí i ocel, díky své ostrosti se může s nerezovými noži směle rovnat, a navíc je trumfuje tím, že neničí vitaminy.
Ovoce i zelenina tak při strouhání neztrácejí nic ze svých výživných látek a zdravosti, protože z keramických čepelí se do jídla neuvolňují kovové ionty. Čepele zároveň nemohou zrezivět a jsou vysoce odolné vůči skvrnám.
Elektrické řešení
Pokud chcete strouhat opravdu efektivně, vsaďte na elektrické struhadlo. Jedinou námahu, kterou budete muset vynaložit, je stisk tlačítka. Stroj potom nastrouhá potravinu na vámi požadované kousky.
Mnohdy jídlo i namele nebo nadrtí, stačí si jen vybrat z nabízených funkcí a možností. Je dobré zjistit, zda je struhadlo vybaveno i nádobou na nastrouhané potraviny. Ta totiž může i nemusí být výhodou, podle toho, na co jste v kuchyni zvyklí.
Příliš malá nádoba vám znepříjemní práci neustálým přesouváním jejího obsahu do ostatních misek, struhadlo bez nádoby zase dává prostor vašim konkrétním kuchyňským pomocníkům, proto tyto možnosti dobře zvažte.
Struhadlové speciality
Chcete-li strouhat pouze tvrdý parmazán, ořechy nebo podobně na strouhání náročné potraviny, poptejte se v obchodech s domácími potřebami. Mnohdy narazíte na speciální struhadla vyrobená právě na tyto specifické suroviny. Labužníci takové pomocníky v kuchyni jistě ocení, nehledě na to, že mnohdy lze nalézt i mezi struhadly opravdové skvosty.
Další inspirace ZDE.
Martina Tlachová
Foto: Kyocera, NTS, Catering Equipment, Tempsl, Quelle, Lint coat, Fiat People, mocoloco.com
Publikováno: 13. 7. 2009, Autor: