Léto bez grilování jakoby ani létem nebylo. Stále více z nás podléhá atmosféře venkovního posezení s přáteli a lákavému způsobu úpravy pokrmů na ohni. Gril však musí být zcela hygienický a čistý. V opačném případě se může grilování stát velkým rizikem.
Méně oblíbený však bývá závěrečný úklid. Ať už se jedná o klasické otevřené či uzavřené venkovní grily, nebo o v současnosti značně preferované, lávové kameny. Jejich ošetření – tedy omytí a zbavení roštu či kamene usazenin a připálenin – není právě oblíbenou a jednoduchou činností. Pro všechny milovníky grilování existuje i vcelku pohodlné řešení, v podobě gelových čističů. Snadno jimi odstraníte nánosy mastnoty a zvláště pak velké připáleniny. Čistící gely stačí nanést na rošt, či kteroukoliv jinou znečištěnou část grilu, popřípadě kamene a jiné pečící plochy.
„Prostředek musíte nechat několik minut působit. Gelová konzistence těchto přípravků spolehlivě pronikne do struktury zuhelnatělých nečistot a napomůže k jejich snadnému odstranění,“ radí pan Evžen Nýdrle, jednatel společnosti zastupující v Česku výrobce čisticích prostředků Tableau Care. Očištěnou plochu na závěr pečlivě omyjte vodou a pak už je vše připraveno na další báječné grilování! Gelové přípravky je také vhodné kombinovat s čistícími, koncentrovanými prostředky na odmašťování a odstraňování připálenin.
TIPY pro čisté a bezpečné grilování:
– K čištění grilu nepoužívejte ani čisticí prostředek na pečící trouby ani houbičky na drhnutí.
– Nepoužívejte žádné čisticí prostředky s kyselinou, čisticí benzín, benzínové nebo xylenové ředidlo.
– Zabraňte tomu, aby se na roštu a na vnitřní straně grilovací komory hromadil tuk. Grilovací komoru proto pravidelně čistěte.
– Nedbalé čištění může vyvolat požár, který může mít za následek těžká nebo dokonce smrtelná zranění a věcné škody.
– Oškrábejte vnitřní stranu grilovací komory plastovou škrabkou do čista, abyste odstranili přebytečný a nahromaděný tuk. Nadměrně skapávající olej a tuk se hromadí v odkapávací, vyjímatelné misce pro zachycování tuku. Dají se koupit i odkapávací misky na jedno použití.
Velká inspirativní galerie grilů
– Před kompletní údržbou nejprve odstraňte z grilovacího roštu všechny hrubé zbytky pokrmů.
– Okartáčujte ještě horký grilovací rošt pomocí čisticího kartáče.
Čtěte také:
– Konec grilování? Ještě ne!!!
Text: Lucie Sýkorová, Zdroj: peceodomov.cz
Foto: amazon.com, grilledandgarden.blogspot.com, gardenviews.com
Publikováno: 8. 6. 2011, Autor: