Červená řepa v našich kuchyních není příliš oblíbená. Možná za to může její podoba, kterou si většina z nás pamatuje ze školní jídelny. Syrová je ale lahodná, a oku lahodící je i na talíři, pokud její servírování svěříme do rukou Luboše Rychvalského. Tataráček z červené řepy...
Tatarák neboli „Steak de tartar“ je tradičně spojován se syrovým hovězím masem a neměl by chybět na žádné slavnostní tabuli. Legendy o tomto pokrmu se různí. Ať je to o zvycích kozáků v 15. století nebo o sofistikované verzi utřené hovězí svíčkové, podávané s tatarskou omáčkou v luxusních pařížských hotelových restauracích ve dvacátých letech století minulého. My si dnes připravíme netradiční tatarák z červené řepy
Připravíme si delikátní tatarák z oblíbené suroviny starých Římanů – z již zmíněné červené řepy. Na oko bude k nerozeznání od masa a věřte, že i chuť vás bude bavit. Nebojte se, nebude to ani trochu připomínat tu červenou řepu ze školní jídelny. Pokrm to bude svěží a inspirativní.
Co budeme potřebovat na tataráček z červené řepy
- nastrouhanou řepu
- kapary
- francouzské pikantní okurčičky cornichons
- šalotku
- trochu dijonské hořčice
- hořčičná semínka v láku
- dobrý olivový olej (olej dochucený chilli)
- pepř
- sůl
Na ozdobu
- sušené žloutky
- chipsy ze zbytků parmazánu
- zeleninové chipsy
- bylinky
- majonézu s uzeným chilli
- řepu pečenou v troubě v solné krustě
Výhodou tataráku z červené řepy je jeho trvanlivost a hlavně vitamínová nálož, která náš organismus pročistí, pomůže i proti chřipce a angíně, povzbudí metabolismus a regeneruje játra i ledviny.
Publikováno: 19. 3. 2019, Autor: Oldřich Navrátil, Profil autora: Oldřich Navrátil