Slané koláče jsou dobré teplé i studené, jsou skvělým pohoštěním, hodí se k večeři i jako rychlý oběd. Náplň můžete udělat podle chuti, fantazie či sezony. Co zkusit naše recepty na koláč s zeleným hráškem nebo špenátem, které jsou přírodní zásobárnou vitaminů, antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek! A takový jarní zelený koláč můžete upéct třeba i místo velikonoční nádivky.
Slaný koláč se špenátem a kozím sýrem
Co je na špenátový koláč potřeba
- 300 g špaldové mouky
- 4 vejce
- 125 g másla
- sůl
- 1 krabička řezaného listového špenátu (400 g)
- 200 ml smetany na vaření
- 100 g kozího sýru
- mletý černý pepř
Jak při přípravě špenátového koláče postupovat
V míse smíchejte mouku, 1 vejce, změklé máslo, 30 ml vlažné vody a špetku soli, vypracujte rukama bochánek a nechte ho alespoň hodinu odležet v lednici. Potom těsto vyválejte na placku a přeneste ji do koláčové formy. Těsto vytvarujte tak, aby bylo ve všech záhybech a sahalo až po okraj. Dno těsta propíchejte na několika místech vidličkou. Na náplň nechte rozmrazit špenát, vymačkejte z něj přebytečnou vodu a rozprostřete ho na těsto. Zbylá 3 vejce vyšlehejte se smetanou, přidejte sůl, pepř a hotovou směsí zalijte špenát. Nakonec přidejte rozdrobený kozí sýr. Koláč pečte v troubě předehřáté na 180 °C 35–40 minut.
Slaný koláč s hráškem a mrkví
Co je na hráškový koláč potřeba
- 300 g hladké mouky
- 150 g sádla
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- 200 g zeleného hrášku
- 3 malé mrkve
- 350 ml 30% smetany
- 4 vejce
- špetka muškátového oříšku
- sůl a pepř
- velká hrst hladkolisté petržele
Jak při přípravě hráškového koláče postupovat
Troubu předehřejte na 180 °C. Do mísy nasypte mouku Babiččina volba na křehké pečivo přidejte pokrájené sádlo, vejce, sůl a 50 ml studené vody. Rukama vypracujte hladké těsto, které zabalte do potravinové fólie a dejte alespoň na hodinu do lednice. Vychlazené těsto vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru. Horní papír sloupněte a pomocí spodního těsto překlopte do koláčové formy. Pak sundejte i druhý papír a těsto ve formě urovnejte a přebytečné kraje odřízněte. Na těsto rozvrstvěte hrášek a pokrájenou očištěnou mrkev. Vejce ušlehejte se smetanou, přidejte muškátový oříšek, sůl a pepř. Směsí zalijte zeleninu v koláči a pečte ve vyhřáté troubě zhruba 40 minut, dokud povrch není pevný a zlatavý. Ozdobte petrželkou.
Publikováno: 14. 3. 2019, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce