reklama

Dva jarní slané koláče: Jeden se špenátem, druhý s hráškem

Slané koláče jsou dobré teplé i studené, jsou skvělým pohoštěním, hodí se k večeři i jako rychlý oběd. Náplň můžete udělat podle chuti, fantazie či sezony. Co zkusit naše recepty na koláč s zeleným hráškem nebo špenátem, které jsou přírodní zásobárnou vitaminů, antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek! A takový jarní zelený koláč můžete upéct třeba i místo velikonoční nádivky.

Slaný koláč se špenátem a kozím sýrem

Co je na špenátový koláč potřeba

  • 300 g špaldové mouky
  • 4 vejce
  • 125 g másla
  • sůl
  • 1 krabička řezaného listového špenátu (400 g)
  • 200 ml smetany na vaření
  • 100 g kozího sýru
  • mletý černý pepř

Jak při přípravě špenátového koláče postupovat

V míse smíchejte mouku, 1 vejce, změklé máslo, 30 ml vlažné vody a špetku soli, vypracujte rukama bochánek a nechte ho alespoň hodinu odležet v lednici. Potom těsto vyválejte na placku a přeneste ji do koláčové formy. Těsto vytvarujte tak, aby bylo ve všech záhybech a sahalo až po okraj. Dno těsta propíchejte na několika místech vidličkou. Na náplň nechte rozmrazit špenát, vymačkejte z něj přebytečnou vodu a rozprostřete ho na těsto. Zbylá 3 vejce vyšlehejte se smetanou, přidejte sůl, pepř a hotovou směsí zalijte špenát. Nakonec přidejte rozdrobený kozí sýr. Koláč pečte v troubě předehřáté na 180 °C 35–40 minut.

Recept na slaný koláč se špenátem a kozím sýrem
i (Zdroj: archiv Dione)
Recept na slaný koláč se špenátem a kozím sýrem

Slaný koláč s hráškem a mrkví

Co je na hráškový koláč potřeba

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g sádla
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli
  • 200 g zeleného hrášku
  • 3 malé mrkve
  • 350 ml 30% smetany
  • 4 vejce
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl a pepř
  • velká hrst hladkolisté petržele

Jak při přípravě hráškového koláče postupovat

Troubu předehřejte na 180 °C. Do mísy nasypte mouku Babiččina volba na křehké pečivo přidejte pokrájené sádlo, vejce, sůl a 50 ml studené vody. Rukama vypracujte hladké těsto, které zabalte do potravinové fólie a dejte alespoň na hodinu do lednice. Vychlazené těsto vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru. Horní papír sloupněte a pomocí spodního těsto překlopte do koláčové formy. Pak sundejte i druhý papír a těsto ve formě urovnejte a přebytečné kraje odřízněte. Na těsto rozvrstvěte hrášek a pokrájenou očištěnou mrkev. Vejce ušlehejte se smetanou, přidejte muškátový oříšek, sůl a pepř. Směsí zalijte zeleninu v koláči a pečte ve vyhřáté troubě zhruba 40 minut, dokud povrch není pevný a zlatavý. Ozdobte petrželkou.

Recept na slaný koláč s hráškem a mrkví
i (Zdroj: archiv Babiččina volba)
Recept na slaný koláč s hráškem a mrkví

Publikováno: 14. 3. 2019, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce