Masopustní čas velí předzásobit se před obdobím půstu pořádnou dávkou tučného masa. Takže pokud nejste vegetariáni nebo zapřisáhlí dietáři, nic si neodpírejte a dejte si rovnou pečený bůček z vepře! Co si takhle upéct bůček na bílém kysaném zelí a černém pivu nebo plněný klobásou na světlém pivu? Dobrou chuť!
Pečený bůček na bílém zelí a černém pivu
Co je na pečený bůček na zelí potřeba
- 4 stroužky česneku
- 2 menší cibule
- 1 sklenice nebo 1 balení bílého kysaného zelí
- 1 kg vepřového bůčku
- 2 lžíce oleje
- 500 ml černého piva
- sůl
- mletý černý pepř
- kmín
- hotová jíška (nemusí být)
Jak při přípravě pečeného bůčku na zelí postupovat
Bůček očistíme a nakrájíme na větší kousky. Česnek oloupeme a prolisujeme. Maso osolíme, opepříme, promícháme s česnekem a olejem. Necháme několik hodin rozležet. Cibule oloupeme a rozdělíme na klínky. Zelí necháme okapat a rozprostřeme na dno pekáčku. Na něj poklademe klínky cibuli a navrch maso. Okmínujeme, vložíme do trouby předehřáté na asi 220 °C a pečeme za občasného podlévání pivem a vlastní šťávou doměkka. Kousky masa během pečení několikrát obrátíme, aby získaly z obou stran pěknou zlatavou barvu. Měkké maso vyjmeme a zelí se šťávou můžeme podle potřeby mírně zahustit hotovou jíškou. Na talíře rozdělíme zelí s výpekem a pečeným masem a podáváme s bramborovým knedlíkem.
Pečený bůček plněný klobásou a zelím
Co je na pečený bůček s klobásou potřeba
- 450 g vepřového bůčku
- 200 g klobásy cigáro
- 500 g kysaného zelí
- 4 červené cibule
- 500 ml světlého piva
- mletý černý pepř
- sladká paprika
- sůl
Jak při přípravě pečeného bůčku s klobásou postupovat
Bůček rozkrojíme na co největší plát, mírně naklepeme, osolíme, opepříme a posypeme paprikou. Poklademe okapaným kysaným zelím, klobáskou a zatočíme roládu. Nakrájíme na plátky, každý zpevníme dvojitou nití. Dáme do pekáčku, posypeme nakrájenou červenou cibulí, zalijeme pivem a necháme v chladu rozležet. Pečeme nepřikryté asi 40 minut v horké troubě (asi 230 °C) bez podlévání. Podáváme i s nití a opečenými brambory nebo pečivem.
Publikováno: 17. 2. 2019, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce