Určitě také často řešíte, co udělat se starým chlebem, který se nesnědl. Vyhodit? To ať vás ani nenapadne! Láďa Hruška má vychytaný recept na domácí dalamánky ze starého chleba, který se rozhodně vyplatí vyzkoušet.
Co je na přípravu domácích dalamánků potřeba
- 5 krajíců starého chleba
- 3,5 hrnku hladké mouky
- ¾ kostky droždí
- 2 lžičky soli
- 1 lžička drceného kmínu
- špetka cukru
- celý kmín a hrubozrnná sůl na posypání
Jak při přípravě domácích dalamánků postupovat
1. krok: namočené chlebové kostky rozmixujeme
Chleba nakrájíme na kostky, které nasypeme do mísy. Přes ně nalijeme sklenici vlažné vody, kterou vzápětí slijeme. Namočené chlebové kostky rozmixujeme tyčovým mixérem.
2. krok: vypracujeme těsto a dáme ho kynout
Přidáme všechny ostatní suroviny a vypracujeme nelepivé těsto. Mísu s uhněteným těstem překryjeme utěrkou a necháme zhruba hodinu vykynout na teplém místě.
3. krok: lžící z těsta vykrajujeme bochánky
Pomocí lžíce vykrajujeme z vykynutého těsta bochánky, které sázíme na plech vyložený pečicím papírem.
4. krok: před pečením bochánky nastřihneme
Povrch dalamánků potřeme vodou a poté posypeme kmínem a hrubozrnnou solí. Nahoře bochánky trochu nastřihneme.
5. krok: dalamánky pečeme asi půl hodiny
Plech vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme dozlatova a dokřupava zhruba 30 minut.
Publikováno: 12. 1. 2019, Autor: Láďa Hruška , Profil autora: Láďa Hruška