TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou
Italský syrovátkový sýr ricotta se vyrábí na bázi tvarohu a je-li používán čerstvý a přidáván do pokrmu až po odstavení, to znamená, že se nevaří, může relativně nenáročnému jídlu, jako jsou noky s listovým špenátem dodat příjemnou svěžest a chuťově je povýšit. Použijeme-li ještě čerstvou bazalku a doplníme-li pokrm příjemným bílým vínem, bude již asi více méně zřetelné, že vychází z tradice severoitalské kuchyně.
Italský syrovátkový sýr ricotta se vyrábí na bázi tvarohu a je-li používán čerstvý a přidáván do pokrmu až po odstavení, to znamená, že se nevaří, může relativně nenáročnému jídlu, jako jsou noky s listovým špenátem dodat příjemnou svěžest a chuťově je povýšit. Použijeme-li ještě čerstvou bazalku a doplníme-li pokrm příjemným bílým vínem, bude již asi více méně zřetelné, že vychází z tradice severoitalské kuchyně.
Vrcholná sezóna zeleniny
Září, přestože nás naplňuje melancholií z končícího léta, přináší alespoň do našich kuchyní čas pravé hojnosti a zralosti zeleniny a ovoce. Rajčata a papriky konečně získávají patřičnou vůni a sladkost, dozrává nejlepší cibule a česnek, tykvovité plodiny mají rovněž nejlepší kvalitu a kořenová zelenina zdá se zažívá svůj vrcholný čas. Dokonce se vrací druhá vlna dozrávání salátů a špenátů. Konečně, zdá se, existuje uspokojivý výběr domácí zeleniny a ovoce, což je pro každého českého labužníka skutečná radost. V tomto období se vyplatí pracovat často pouze se zeleninovými variacemi a ponechat masové spektrum až opravdovému a chladnému podzimu. Je to rovněž období, kdy především v Maďarsku dozrávají skvělé kapie, zřejmě nejkvalitnější a chuťově nejvytříbenější druh evropské papriky.
Obložené mísy – inspirativní fotogalerie
TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: )
Bramborové noky
Vedle klasických těstovin, které tvoří páteř italské kuchyně, bývá velice častou variací severoitalských lokalit na tradiční pastu používání noků. Mohou se připravovat mnoha způsoby, ale nejklasičtější jsou z těsta bramborového či semolinového. Čerstvé bramborové noky italského typu lze dnes také již zcela běžně koupit v obchodních řetězcích. Jejich kvalita nebude samozřejmě převratná, ale rozhodně jsou zcela regulérně použitelné. Nicméně, rozhodně je lepší připravit si noky doma. Není to totiž nikterak těžké: ještě teplé šťouchané brambory smícháme v míse s moukou a kypřicím práškem. Přidáme žloutky, osolíme, opepříme a vše zpracujeme na těsto, z něhož vykrajujejme nebo vytvarujeme drobné noky (zploštělé válečky velikosti vlašského ořechu) a dáváme je do vroucí, mírně osolené vody. Až vyplavou na hladinu, necháme vařit ještě si pět minut.
Postup při přípravě
Listy čerstvého špenátu opláchneme a nakrájíme na silnější proužky. V kastrolu rozpustíme máslo a na tenounké proužky nakrájenou kapii restujeme asi 5 minut. Přidáme špenát mletý pepř, drcený čenek, osolíme a dusíme asi 10 minut. Na závěr přidáme dvě až tři lžíce kysané smetany a čerstvě uvařené noky. Vše zlehka promísíme tak, abychom noky příliš neporušily. Dodáme nasekanou čerstvou bazalku, odstavíme a vmícháme ještě dvě lžíce panenského olivového oleje, šťávu z citrónu a ricottu. Nesnažíme se ji zcela rozmíchat, ale klidně ponecháme v jídle její nepravidelné hrudky. Máme-li, můžeme přidat také ještě čerstvý tvarohový kozí sýr, který dodá jídlu pikantnosti v chuti.
TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: )
Víno plné chuti
K takovémuto jídlu bude jistě dle tradic dobré podávat severoitalské bílé víno kupříkladu odrůdu Pinot Gregio, jehož jemně kořenitý charakter a výrazná chlebovinka může příjemně rozšířit jeho chuťové spektrum. Stejně tak však lze v rámci naší zvyklosti doporučit i jiné lokality, které vynikají touto odrůdou. Rulandské šedé samozřejmě patří i u nás k velice kvalitnímu vínu a řadě moravských vinařů se již daří produkovat vína této odrůdy ve vysoké kvalitě. Svých vrcholů však dosahuje rulandské šedé, neboli pinot gris, především ve své kolébce – ve Francii. Obzvláště pak alsaské „šedivky“ se vyznačují jedinečností a mnoha odstíny chuti. Pro dnešní příležitost jsem tedy vybral konkrétně vynikající Tokay-Pinot Gris (nemá nic společného s maďarským Tokajem) vinaře Bernarda Haase z Kaysersbergu, ročník 2003. Toto cuvée je selekcí nejlepších hroznů této odrůdy a nese označení Vieilles Vignes.
Jednohubky a chuťovky – inspirativní fotogalerie
TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: ) TOP recepty: bramborové noky s listovým špenátem, bazalkou a ricottou (Zdroj: )
Suroviny pro přípravu
1 až 2 svazky čerstvého špenátu hrst listů čerstvé bazalky 150 g ricotty 30 g másla 2 lžíce panenského olivového oleje šťáva z poloviny citrónu 3 lžíce kysané smetany sůl pepř 3 papriky (kapie) 1 stroužek česneku
Suroviny pro těsto na noky
450 g teplých šťouchaných brambor 75 g polohrubé mouky 1 prášek do pečiva 1 celé vejce 2 žloutky sůl pepř