Vánoční přípravy vrcholí, tak se na chvíli pojďme zastavit a nasát sváteční atmosféru plnými doušky. Třeba díky vánočnímu punči, který si snadno doma připravíme. Existuje nekonečné množství nejrůznějších variant, žádný jednotný recept na punč ale není. Záleží jen na našich chutích a fantazii. Tak vyzkoušejte vychytaný recept Ládi Hrušky, jehož základem je pět ingrediencí: voda, cukr, pálenka, víno a koření!
Punč se do českých krajů dostal někdy v 17. století až z daleké Indie díky anglickým námořníkům. Jméno je odvozené od hindského slova panč – znamená to pět základních ingrediencí – voda, cukr, pálenka, víno a koření.
Co na vánoční punč potřebujeme
- 1 citron
- 1 pomeranč
- 3 hrnky červeného vína
- 3 hrnky vody
- 1 menší hrnek cukru krupice
- 1 velký panák pálenky (slivovice)
- 5 hřebíčků
- 1 celá skořice
- 1 jahodový kompot v plechovce
- citron, pomeranč a cukr na ozdobení sklenice
Jak při přípravě vánočního punče postupovat
1. krok: zkaramelizujeme cukr, citrusovou šťávu a koření
Do hrnce vymačkáme šťávu z citrusů, přidáme cukr, hřebíček a skořici a zkaramelizujeme do pěny.
2. krok: přidáme vodu a alkohol
Pak přidáme vodu, červené víno a pálenku a necháme mírně zahřát! Nevaříme, aby z punče nevyprchal alkohol.
3. krok: ozdobíme skleničky cukrovým okrajem
Horní okraj skleničky ozdobíme cukrem – namočíme ji nejprve v citronové nebo pomerančové šťávě a poté v cukru.
4. krok: punč nalijeme do ozdobených skleniček
Na dno skleničky dej pár kousků kompotovaného ovoce a na okraj sklenice plátek pomeranče.
Publikováno: 22. 12. 2018, Autor: Láďa Hruška , Profil autora: Láďa Hruška